Kuchnia azjatycka - Stek - przepisy i pomysły:

Kuchnia azjatycka

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Na samą myśl o steku rezygnujesz z samodzielnych eksperymentów kulinarnych i podążasz w kierunku restauracji? Przekonaj się, że stek może przyrządzić każdy, nawet początkujący kucharz. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa oraz znajomość kilku zasad jego smażenia.

Przepis na stek

Prawdziwy przepis na stek zakłada, że mamy do czynienia z wołowiną. Ten typowo amerykański rarytas wyklucza pojęcie steku wieprzowego, z którym można czasami spotkać się w realiach polskiej kuchni. Generalnie jednak stek wołowy nie ma sobie równych pod względem smaku i soczystości. W kręgu zainteresowań smakoszy tego specjału znaleźć się powinny zatem wyłącznie przepisy na stek z mięsa wołowego.

Oto przepis na stek w interpretacji Kuchni Lidla:

Zanim zdecydujemy się na wybór konkretnego dania ze stekiem z wołowiny, warto zwrócić uwagę, jaka część mięsa będzie niezbędna do jego przygotowania. Steki wołowe można bowiem przyrządzić z różnych kawałków tuszy. Najpopularniejszą wersją jest stek z rostbefu, który charakteryzuje się delikatnym i marmurkowatym mięsem, stanowiącym bazę do tzw. steku New York. Równie często spotkacie się ze stekiem z antrykotu, czyli wołowiny z międzyżebrza. Występuje on w menu pod nazwą stek Rib Eye. Jego mięso jest delikatne, a przede wszystkim soczyste, podobnie jak w przypadku steku T-bone, łączącego polędwicę z rostbefem za pomocą fragmentu kości kręgosłupa. Rzadziej będziemy mieć okazję do skosztowania steku z ligawy. To mięso pochodzi z kolei z tylnej części tuszy wołowej, twardszej w porównaniu do pozostałych, choć tak samo smacznej.

Jak usmażyć stek?

Kwestię wyboru odpowiedniego kawałka wołowiny mamy już zamkniętą, pora więc wybrać się do kuchni. Tu rozgrywa się najważniejszy akt, czyli smażenie mięsa. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić stek wołowy medium, czyli średnio wysmażony, to podpowiadamy, że temperatura na patelni powinna wynieść ok. 60 stopni Celsjusza. Dzięki temu uzyskacie jędrne, lekko ścięte w środku mięso, czyli po prostu stek medium. Ten stopień wysmażenia należy do jednych z najpopularniejszych, dlatego np. w restauracji większość osób zamawia właśnie stek wołowy medium. Większym zainteresowaniem może się cieszyć jedynie stek medium rare, tj. średnio krwisty. Ile smażyć stek medium rare? Wystarczy 1 minuta z każdej strony na każdy centymetr grubości mięsa. Warto też pamiętać, by stek jadać z dodatkiem sałaty, która ułatwia jego trawienie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!