Kuchnia azjatycka - Kurczak - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kurczak gong bao
Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!
Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
Kurczak miso
Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!
Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.
Kurczak po wietnamsku
Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.
Miodowy kurczak w stylu koreańskim
Aromatyczny, słodko-ostry, miodowy kurczak w stylu koreańskim ze świeżą dymką i prażonym sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!
Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować szybki i pyszny obiad w stylu azjatyckim. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!
Makaron udon z kurczakiem hoisin
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!
Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!
Ile kalorii ma kurczak?
Kurczak to jedno z najmniej kalorycznych mięs dostępnych w polskiej kuchni. 100 g surowego kurczaka to średnio ok. 200 kcal. Najchudsza jego część, czyli pierś (bez skóry), to zaledwie 100 kcal. Kurczak to zatem idealne mięso dla osób będących na diecie.
Ile kalorii ma kurczak z rożna?
Cały kurczak z rożna to ok. 1800 kcal, a 100 g takiego kurczaka to ok. 260 kcal, czyli tyle, ile ma jeden pączek. W obliczu takiego wyboru sprawa jest prosta. Lepiej zjeść kawałek pełnowartościowego mięsa.
Ile kalorii ma kurczak gotowany?
Kurczak gotowany w wodzie, na parze albo w szybkowarze to zdrowy sposób na obiad. W tej formie najlepiej wybierać części kurczaka pozbawione skóry, aby dania nie były zbyt tłuste. Idealną propozycją będzie więc na przykład filet z piersi kurczaka. 100 g gotowanego fileta zawiera ok. 150 kcal.
Ile kalorii ma kurczak pieczony?
Cały kurczak pieczony waży średnio ok. 1 kg i ma blisko 3 tys. kalorii. Jeśli skusimy się tylko na jedną jego część, np. udko, to zjadając 100 g, pochłoniemy ok. 200 kalorii.
Jak przyrządzić kurczaka?
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs w kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że trudno zliczyć możliwe sposoby jego przyrządzania. Kurczak gotowany, pieczony, smażony, grillowany… Wymieniać można naprawdę długo. Aby jednak prawidłowo przyrządzić kurczaka, bez względu na formę, należy właściwie dobrać przyprawy do rodzaju potrawy. Kurczak w tradycyjnym wydaniu idealnie komponuje się z pieprzem, solą, czosnkiem, cebulą, wszelkimi ziołami oraz słodką papryką mieloną. Z kolei w wersji słodko-kwaśnej przyda mu się już nieco więcej urozmaicenia w postaci curry czy imbiru. Tak czy inaczej, pamiętajmy, że w marynacie do kurczaka nie powinno zabraknąć oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek.
Jak upiec całego kurczaka w piekarniku?
Pieczenie kurczaka w piekarniku wydaje się z pozoru prostym sposobem przygotowania go na obiad czy kolację, jednak sukces zależy od kilku szczegółów. Początek jest oczywisty. Kurczaka należy dobrze umyć oraz oczyścić. Kolejnym etapem jest sporządzenie marynaty, którą natrzemy mięso. Powinna ona składać się z cebuli, czosnku, soli, pieprzu, mielonej papryki, oleju lub oliwy i koniecznie ziół w dowolnych kombinacjach. To właśnie one nadają pieczonemu kurczakowi aromat. Sekret stanowi jednak nie tyle ich dobór, ile czas pozostawienia mięsa w marynacie. Pamiętajmy, aby marynować go nie krócej niż 2 godziny, najlepiej zostawić kurczaka w przyprawach na całą noc i wstawić do lodówki. Przed włożeniem mięsa do piekarnika koniecznie przykryjmy naczynie.
Ile czasu piecze się kurczak?
Czas pieczenia kurczaka uzależniony jest od wagi mięsa. Im cięższa tusza, tym dłużej powinna pozostać w piekarniku. Zgodnie z powszechnie przyjętą zasadą 1 kg kurczaka potrzebuje średnio około godziny, aby zostać upieczony. Najłatwiej w postaci pieczonej przyrządza się kurczaki ważące w przedziale od 1 do 1,5 kg.
W ilu stopniach piec kurczaka w piekarniku?
Temperatura pieczenia kurczaka zależy od możliwości piekarnika. W przypadku opcji z termoobiegiem rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Jeśli nie dysponujemy taką możliwością, ustawiamy temperaturę na ok. 180-190°. stopni Celsjusza. Gdyby jednak skórka zaczęła się zbyt mocno rumienić podczas pieczenia, warto zmniejszać i dostosowywać temperaturę do sytuacji. Pod koniec pieczenia zaleca się, aby zwiększyć na kilka minut grzanie do 200 stopni Celsjusza.
Ile czasu piec kurczaka w rękawie?
Średni czas pieczenia kurczaka w rękawie to 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, aby nie poparzyć się gorącymi masami powietrza i pozostawiamy kurczaka jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby zrumienić skórkę. Choć ten sugerowany czas pieczenia jest w wielu przypadkach najbardziej trafiony, to warto pamiętać, aby każdorazowo kierować się wagą kurczaka.
Ile czasu gotować kurczaka na parze?
Czas gotowania na parze kurczaka trzeba dostosować do części tuszki, którą zamierzamy przyrządzić. W przypadku udek z kurczaka będzie to około 35 minut, a piersi w całości około 20 minut. Jeszcze szybciej ugotujemy na parze pierś pokrojoną w kawałki – potrwa to zaledwie kwadrans.
Jak długo gotować kurczaka w szybkowarze?
Najszybciej jednak ugotujemy kurczaka, używając specjalnego garnka, zwanego szybkowarem. Dzięki jego właściwościom cały kurczak będzie miękki i wyjątkowo delikatny już po 15 minutach od momentu osiągnięcia przez szybkowar odpowiedniego ciśnienia.
Co zrobić, żeby kurczak był soczysty?
Jeśli chcemy, aby kurczak był soczysty, powinniśmy przestrzegać kilku reguł, w zależności od sposobu jego przygotowania. Jeśli zamierzamy upiec mięso w piekarniku, do naczynia żaroodpornego, w którym pieczemy, dodajemy niewielką ilość wody, soku z jabłek albo bulionu. Warto także skropić wierzch kurczaka sokiem z cytryny, a gdzieniegdzie włożyć małe kawałki masła. Oczywiście należy pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu marynaty i odpowiednim czasie pozostawienia w niej mięsa. W przypadku smażenia filetu z piersi kurczaka ważne jest oszczędzenie mu długiego rozbijania tłuczkiem. Najlepiej posłużyć się w tym celu ręką i delikatnie tylko uformować kotlety. Aby filet był soczysty, warto obtoczyć go przed smażeniem nie tylko w jajku i bułce tartej, ale także w mące. Natomiast gdy zamierzamy dusić kurczaka, to zacznijmy konkretnie – najpierw krótko na dużym ogniu, następnie, po dolaniu wody lub bulionu, na mniejszym i pod przykryciem.
Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?
Chrupiąca skórka to zawsze pożądany efekt pieczenia. Jak go osiągnąć? Jest na to rada. Przede wszystkim – marynata. Jak zawsze, należy odpowiednio długo marynować w niej mięso. Ważne, aby w jej składzie znalazł się również miód. Sekretnym produktem wpływającym na efekt końcowy jest także masło. Można je wetrzeć w skórkę kurczaka razem z marynatą albo dopiero na krótko przed końcem pieczenia.
Co zrobić z kurczaka na obiad?
Kurczak na obiad to milion pomysłów! Można go upiec w całości i nadziać farszem orzechowym i śliwkami. To lekkie przełamanie tradycyjnego dania zachwyci każdego. Smakowitą opcją będzie również upieczenie samych filetów z piersi z kurczaka i podkreślenie ich smaku za pomocą marynaty ziołowej z dodatkiem warzyw. Oczywiście, popularniejsze i szybsze jest po prostu ich usmażenie na patelni. Warto jednak eksperymentować i wypróbować na przykład sałatki z kurczakiem z sosem chałwowym albo różnych kompozycji makaronowych. Nie zapominajmy także o zupach, w tym o rosole, który króluje na polskich stołach podczas niedzielnych obiadów.
Pomysłów naprawdę nie ma końca. To lekkostrawne i bogate w wartości odżywcze mięso drobiowe jest bowiem łatwo dostępne i stanowi podstawę wielu dań, które nigdy nam się nie znudzą.