Kuchnia Bliskiego Wschodu - Zupa z soczewicy - przepisy i pomysły:

Kuchnia Bliskiego Wschodu

Zupa z soczewicy

wróć do Zupy

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Soczewica czerwona, czarna, brązowa, zielona, a może żółta? Po którą sięgniecie, aby przygotować rozgrzewającą zupę z dodatkiem aromatycznych przypraw? Przekonajcie się, że ile odmian, tyle możliwości. W Kuchni Lidla znajdźcie swój przepis na ulubioną zupę z soczewicy.

Zupa z soczewicy

Jaka soczewica do zupy? Cechy charakterystyczne różnych odmian

Wybierając zupę do soczewicy, należy zastanowić się nad tym, na jakim efekcie nam zależy. Czy soczewica ma mieć wyczuwalną strukturę, a może bardziej delikatny smak? Istnieje wiele odmian soczewicy, a każda z nich nadaje się do potraw o innym charakterze.

Czerwona soczewica szybko się gotuje i rozpada podczas gotowania, dlatego doskonale nadaje się do kremowej zupy lub sosu. Jej smak jest delikatny i doskonale komponuje się z różnorodnymi przyprawami – zarówno ziołami, jak i przyprawami korzennymi.

Jeśli marzy Ci się natomiast zupa lub gulasz z soczewicą ugotowaną w całości, która nada zupie wyrazistą strukturę, najlepszym wyborem będzie soczewica zielona lub brązowa.

Żółta lub złota soczewica jest najbardziej delikatna w smaku, dlatego świetnie sprawdza się w zupach na bazie bulionu. Gotuje się w miarę szybko i lekko mięknie, ale nie rozpada się tak jak jej czerwona kuzynka.

Do sałatek z kolei najlepiej sprawdzają się dwa gatunki – czarna soczewica beluga oraz zielona Du Puy.

Jak zrobić zupę z soczewicy? Nieco przydatnych informacji

Jak zrobić zupę z soczewicy? Sprawa nie jest taka prosta, jak mogłoby się wydawać. Soczewicę należy najpierw wymoczyć, a dopiero potem może trafić do zupy. Wymoczoną soczewicę wraz z wybranymi warzywami i włoszczyzną podsmaża się na patelni, a potem dodaje do garnka z bulionem i gotuje wraz z ulubionymi przyprawami. W zależności od wybranego rodzaju soczewicy czas gotowania będzie się różnił.

Do zupy z soczewicy można dodać wiele ciekawych składników, które dodadzą jej smaku i aromatu. Najbardziej klasycznym połączeniem jest indyjska zupa dal na bazie czerwonej soczewicy, batatów, papryki i curry z dodatkiem mleczka kokosowego. Warzywa należy najpierw ugotować lub podsmażyć, a potem przyprawić i gotować wraz z mlekiem kokosowym na małym ogniu.

Zupę z soczewicą można zrobić też w kremowej wersji z dodatkiem pomidorów i przypraw korzennych. Ta wersja sprawdzi się szczególnie dobrze zimą, kiedy to bardzo potrzebujemy rozgrzania. Soczewicę należy wymoczyć i ugotować z dodatkiem bulionu i pomidorów, a następnie wszystko dokładnie zblendować.

Soczewicową zupę można przygotować na wiele różnych sposobów, dodając składniki, które całkiem odmienią jej smak. W tej kategorii znajdziesz inspirowane kuchniami z całego świata znakomite przepisy na zupy z soczewicy w wersji kremowej, treściwej oraz gulaszowej  – sprawdź nasze przepisy na gulasz! Nie bój się nowych smaków i przygotuj którąś z nich, a na pewno się nie zawiedziesz!

Najlepsze przepisy na zupę z soczewicy – spróbuj naszych inspiracji!

Zupa z soczewicy potrafi zaskoczyć swoją esencjonalnością i wyjątkowym smakiem. W Kuchni Lidla doceniamy jej smak i właściwości, dlatego zebraliśmy dla Ciebie najlepsze przepisy na zupę z dodatkiem soczewicy.

Marzy Ci się szybka zupa z soczewicy? Musisz koniecznie sprawdzić nasz przepis na hiszpańską zupę z dodatkiem tej wspaniałej rośliny. Jeśli masz trochę więcej czasu na gotowanie, ale cenisz sobie minimalizm, rozważ przyrządzenie zupy z ziemniakami i soczewicą. Trochę bulionu, ziemniaki, soczewica z puszki i najprostsza zupa z soczewicy jest gotowa! Szukasz inspiracji do przyrządzenia zupy po swojemu? Sprawdź wszystkie nasze przepisy i odszukaj w nich coś dla siebie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!