Kuchnia Bliskiego Wschodu - Zupa z ciecierzycą - przepisy i pomysły:

Kuchnia Bliskiego Wschodu

Zupa z ciecierzycą

wróć do Zupy

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Choć coraz bardziej znana, to nadal niedoceniana w polskiej kuchni. Ciecierzyca, zwana również cieciorką, to idealny składnik rozgrzewającej zupy. Ta wywodząca się z rejonów Bliskiego Wschodu roślina strączkowa, niezwykle bogata w białko, na stałe zagościła już w diecie wegetarian i wegan. Sukcesywnie zyskuje uznanie wszystkich pozostałych smakoszy zup, którzy niekoniecznie unikają mięsa i jego produktów pochodnych. Jak zatem przyrządzić pyszną zupę z ciecierzycy? Sprawdźcie z Kuchnią Lidla już teraz!

Sprawdzone przepisy na zupę z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy to pożywne danie obiadowe, które z powodzeniem można podać nawet jako samodzielną potrawę. Jej gęsta konsystencja, zwłaszcza w przypadku zupy krem, nasyci w takim stopniu, że drugie danie okaże się zbędne. Jedyną wadą zupy z ciecierzycy, czy też cieciorki, jest jej czasochłonność. I choć nie zawsze przepis uwzględnia tę niedogodność, to cieciorka przed gotowaniem wymaga, podobnie jak groch czy fasola, długiego moczenia w wodzie. Wyjątkiem jest zupa przyrządzana z ciecierzycy z puszki. To najprostszy sposób, aby uniknąć długotrwałego procesu, który jest częścią przygotowywania zupy z cieciorki. Warzywa z puszki to zdecydowanie szybsze i prostsze rozwiązanie. Przekonajcie się sami, jak pyszna może być zupa z cieciorki. Kuchnia Lidla podaje kilka przepisów, zarówno na zupę krem, jak i jej tradycyjną postać. Tylko spójrzcie!

Zupa z ciecierzycy – przepisy:

Z czym zupa z ciecierzycy?

Ciecierzyca doskonale komponuje się z warzywami oraz z mięsem, dlatego planując zupę z jej udziałem, warto wziąć pod uwagę również inne składniki, które nadadzą potrawie dodatkowe walory smakowe. Najczęściej spotykanym połączeniem jest zupa z ciecierzycy z pomidorami, na którą przepisy znajdziecie w Kuchni Lidla:

Zupy z ciecierzycą i pomidorami są idealnym rozgrzewającym daniem obiadowym, zwłaszcza podczas chłodniejszych pór roku. Jesienią czy zimą sprawdzi się również marokańska zupa harira z ciecierzycą i soczewicą oraz dodatkiem aromatycznych przypraw. Z kolei w letni czas trafionym pomysłem będzie lekka zupa z ciecierzycy z ziemniakami, którą przygotujecie w niecałą godzinę. Szybka w przyrządzeniu jest też zupa z ciecierzycy z mlekiem kokosowym z przepisu Darii Ładochy. Takim daniem możecie z czystym sumieniem poczęstować wegetarian. Pozostałym gościom powinna natomiast zasmakować zupa z ciecierzycy z mięsem, np. z boczkiem albo z kiełbasą. W łagodniejszej wersji możecie też użyć mięsa drobiowego. Pożywna zupa z ciecierzycy na wywarze mięsnym i z dodatkiem kurczaka będzie znakomitym pomysłem na obiad jednodaniowy.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!