Kuchnia francuska - Kurki - przepisy i pomysły:

Kuchnia francuska

Grzyby

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Te popularne grzyby, noszące zdrobniałą nazwę udomowionych ptaków, łatwo rozpoznać wśród leśnego runa po charakterystycznym kształcie rozgałęzionych blaszek kapelusza, które tworzą literę Y. Niewiele osób kojarzy ich oficjalną nazwę: pieprzniki jadalne, którą zawdzięczają przede wszystkim swemu łagodnemu i lekko pieprzowemu smakowi.

Kiedy zaczyna się sezon na grzyby kurki?

Sezon na większość grzybów trwa zazwyczaj jesienią, jednak niektóre odmiany można spotkać już wczesnym latem. Do tego grona zalicza się m.in. kurka, czyli pieprznik jadalny. Te żółtopomarańczowe grzyby zaczynają się pojawiać w lasach już w czerwcu i rosną aż do listopada. Wysyp kurek przypada jednak na sierpień, wrzesień i październik.

Ile kalorii mają kurki?

Kurki to niskokaloryczny składnik diety, 100-gramowa porcja tych grzybów zawiera bowiem jedynie 38 kcal. Swoją niską wartość energetyczną zawdzięczają głównie temu, że blisko 90% ich zawartości stanowi woda. Na dodatek są bogate w błonnik, który przedłuża uczucie sytości. Kurki mogą zatem bez obaw spożywać osoby dbające o linię lub próbujące akurat zrzucić kilka kilogramów. Grzyby te są też dobrym źródłem niacyny.

Jak umyć grzyby kurki?

Najprostszym sposobem, aby umyć kurki, jest posypanie ich solą, a następnie zalanie wrzątkiem. Wystarczy więc umieścić grzyby w misce i postąpić według powyższych wskazówek, a następnie zamieszać całość i odczekać chwilę, aż piasek oraz inne zanieczyszczenia opadną na dno. Na koniec pozostaje już jedynie wyłowić kurki za pomocą sitka lub cedzaka. Proces trzeba powtarzać aż do momentu całkowitego oczyszczenia grzybów.

Jak przygotować kurki?

Kurki można przygotować tradycyjnie, podsmażając je na patelni i podając z sosem śmietanowym. Takie danie idealnie komponuje się z makaronem wzbogaconym o dodatki, jak np. szpinak. Kurki dają jednak o wiele więcej możliwości, niż mogłoby się nam wydawać. Możemy zrobić z nimi także aromatyczną zupę, zawierającą również kawałki cukinii, albo przyrządzić pęczotto z górskim serem. A smakoszom francuskiej kuchni warto polecić kurki na kruchym cieście zapiekane z kremową masą.

Jak długo smażyć kurki?

Kurki smażymy około 10 minut, maksymalnie do kwadransa. Warto zwrócić uwagę, aby grzyby włożyć już na dobrze rozgrzaną patelnię i utrzymywać przez cały czas stałą temperaturę smażenia. Osiągniemy to, smażąc kurki partiami albo na dużej patelni o odpowiedniej powierzchni.

Jak długo gotować kurki?

Kurki są dość twarde, dlatego wymagają stosunkowo długiego czasu gotowania. Aby całkiem zmiękły, muszą spędzić we wrzątku około 30 minut. Czas liczymy oczywiście od momentu zagotowania się wody razem z grzybami. Jednocześnie należy uważać, aby nie rozgotować kurek, bo stracą swój aromat i konsystencję.

Czy kurki trzeba gotować?

Gotowanie kurek nie jest oczywiście konieczne, choć wiele osób w ten sposób przygotowuje te żółtopomarańczowe grzyby do dalszej obróbki. Pozwala to m.in. pozbyć się niechcianych pozostałości leśnego runa – igieł, liści itp. Kurek zatem nie trzeba wcale gotować, choć znacznie ułatwia to np. ich późniejsze smażenie.

Czy kurki można mrozić?

Kurki należą do grzybów, które można mrozić. Trzeba jedynie pamiętać, żeby najlepiej jeszcze przed ich zamrożeniem poddać je obróbce termicznej, dzięki czemu zachowają swoją jędrność i nie staną się gorzkie. Wystarczy zatem po obraniu i umyciu zblanszować krótko kurki we wrzątku, a dopiero w kolejnym kroku przygotować je do mrożenia.

Czy kurki można suszyć?

Kurki można również suszyć, co zapewni im większą trwałość i dłuższy okres przydatności do spożycia. Należy jednak uważać, aby nie doprowadzić do ich przesuszenia, bo wtedy mogą stać się zbyt twarde, nawet po ugotowaniu. Najbezpieczniej zasuszone kurki zemleć na proszek i w tej postaci dodawać do sosów lub zup.

Dlaczego grzyby kurki są gorzkie?

Kurki są gorzkie, gdy nie zostaną odpowiednio przygotowane do mrożenia, poddamy je temu procesowi ponownie albo przechowujemy je w tej postaci zbyt długo. W efekcie po rozmrożeniu w smaku grzybów wyczuwalna będzie lekka gorycz. Aby tego uniknąć, wystarczy jeszcze przed mrożeniem poddać kurki obróbce termicznej, a następnie stosować się do zaleceń dotyczących optymalnego okresu ich przydatności. Mrożone kurki są bowiem zdatne do spożycia przez maksymalnie trzy miesiące.

Kurki to grzyby, które pokochamy nie tylko za walory smakowe, ale również za ich nietypowe właściwości. Jedną z nich, bardzo istotną w sztuce kulinarnej, jest fakt, że nie trzeba ich przebierać przed przyrządzeniem, gdyż nie trafiają się robaczywe. Dzieje się tak za sprawą obecności w tych grzybach hitinmannozy, czyli substancji mającej zdolność do eliminacji jajeczek pasożytów. Niepodważalne atuty kurek muszą więc przekonać nawet najtwardszych przeciwników grzybów. Smaczne i łatwe w przygotowaniu – takie są właśnie kurki!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!