Kuchnia francuska - Zupa cebulowa - przepisy i pomysły:

Kuchnia francuska

Zupa cebulowa

wróć do Zupy

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Francuski specjał, który rozgrzewa nawet w najbardziej srogi mróz. Łatwy w przygotowaniu, a tak obłędny w smaku! Składa się z zaledwie kilku produktów i niezwykle skutecznie uwodzi swą prostotą, której kwintesencją jest karmelizowana cebula. Taka jest właśnie zupa cebulowa, coraz bardziej ceniona przez smakoszy nad Wisłą. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Zupa cebulowa – sprawdzone przepisy

Zupa cebulowa to dziecko kuchni francuskiej. Na szczęście przepis nie jest owiany tajemnicą i każdy może pozwolić sobie na ugotowanie prawdziwej francuskiej zupy cebulowej z winem. Jak to zrobić? Pomocą służy jak zwykle niezawodna Kuchnia Lidla. Tu znajdziecie kilka wskazówek, dzięki którym wkrótce będziecie raczyć się pyszną zupą cebulową z grzankami i serem. Koniecznie sięgnijcie po przepis na zupę serowo-cebulową, której receptura nie mogła, jak przystało na francuskie danie, obyć się bez wina. Karol Okrasa proponuje przyrządzić zupę cebulową z serkiem topionym i z ziemniakami. Jeśli jednak wolicie mięsne dodatki, to możecie skusić się na zupę cebulową z pulpecikami albo np. z kurczakiem. Opcji jest sporo, wszystko zależy od waszych preferencji. Kwestią indywidualną pozostaje także wywar będący podstawą dania. Zupę cebulową możecie więc ugotować zarówno na rosole, jak i na bulionie warzywnym. Pamiętajcie jednak, że tradycyjna francuska zupa cebulowa powinna powstać na winie. Jeśli natomiast chcecie nieco podnieść sobie poprzeczkę kulinarną, to spróbujcie przygotować zapiekaną zupę cebulową. Kuchnia Lidla gotuje, a następnie zapieka ją pod chlebem z serem, jednak aby być jeszcze bliżej francuskiej tradycji, zupę cebulową warto podawać z ciastem francuskim. Jeżeli zaserwujecie ją w kokilkach, wrażenie na gościach gwarantowane!

Zupa cebulowa – krem

Zupa cebulowa smakuje też wybornie w postaci kremu. W takiej formie podawana jest najczęściej z grzankami, które dodatkowo zagęszczają całe danie i przełamują aromat cebuli. W Kuchni Lidla znajdziecie zupę serowo-cebulową z prostego przepisu Karola Okrasy. Dodatek ziół i wina sprawi, że będziecie prosić o dokładkę. Zresztą przekonajcie się sami i poznajcie szczegóły już teraz!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!