zobacz film Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: Dusimy cebulę

Kroimy cebulę w piórka, potrzebujemy kilka cebul – 700 g, następnie kostkę masła kroimy w mniejsze kostki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Następnie na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy ją i dusimy. Przykrywamy patelnię pokrywką, cebulę dusimy 20-25 minut i od czasu do czasu mieszamy ją, by się nie przypaliła. Czekamy do momentu, gdy stanie się brązowa.

KROK 2: Przygotowujemy zupę

Do skarmelizowanej cebuli, w ostatniej fazie duszenia, dosypujemy suszonego tymianku i podlewamy ją białym wytrawnym winem, dodajemy około 150 ml. Wszystko, doprawiamy dużą szczyptą soli i dwoma szczyptami pieprzu. Tak wymieszaną całość zalewamy litrem bulionu warzywnego z odrobiną wołowiny.

KROK 3: Przygotowujemy grzanki

300 g sera Tomme de Montagne kroimy w dość grube plastry, około 0,5 cm. Następnie kroimy pod skosem bagietkę, małe kawałki na grzanki. Kawałki bagietki zapiekamy, wysuszamy przez około 5-10 minut w piekarniku. Na gotowe grzanki wykładamy plastry sera.

KROK 4: Zapiekamy zupę i podajemy

Zupę cebulową nalewamy do miseczek, zanurzamy w niej grzanki. Całość zapiekamy w piekarniku przez 7-8 minut, tak by roztopił się ser. Podajemy gotową zupę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    14 dni temu
    gdzie kupić ten ser polecany do zupy??? może jakiś zamiennik???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    14 dni temu
    Ser, którego Karol używa w tym przepisie, jest dostępny w Lidlu podczas tygodni w stylu francuskim, czyli np. teraz. Jeśli nie uda Ci się go znaleźć w Twoim sklepie, możesz go zastąpić każdym ulubionym serem żółtym lub pleśniowym — smak będzie się różnił, jednak grzanka nadal będzie smaczna.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!