Kuchnia hiszpańsko-portugalska - Mintaj - przepisy i pomysły:

Kuchnia hiszpańsko-portugalska

Ryby

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Choć w Polsce jest jedną z popularniejszych ryb, to jego pierwszy połów w celach konsumpcyjnych odbył się dopiero w 1984 r. Trudno uwierzyć, że ta ryba, żerująca w północnych wodach Pacyfiku, czekała aż tyle czasu, żeby zostać docenioną przez konsumentów na całym świecie. Na szczęście dziś walory smakowe mintaja nie mają przed nami żadnych tajemnic.


Czy mintaj jest zdrowy?

Mintaj, jak każda ryba, jest godnym polecenia składnikiem odżywczym ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Choć w porównaniu z innymi przedstawicielami swojego gatunku nie ma ich zbyt dużo.

Czy mintaj ma ości?

Mintaj zalicza się do ryb o małej liczbie ości, co w szczególności powinno ucieszyć rodziców, którzy zamierzają podać tę rybę swoim dzieciom. Jeśli chcemy zmniejszyć prawdopodobieństwo znalezienia ości podczas jedzenia, to najlepiej kupić po prostu filet lub paluszki rybne z mintaja.

Ile kalorii ma mintaj?

Mintaj to ryba niskokaloryczna, dlatego jej spożywanie zaleca się w szczególności osobom na diecie odchudzającej. W 100 g świeżego płata mintaja znajdują się tylko 92 kalorie, a jeśli pokusimy się o ugotowanie go na parze, to zmniejszymy jego kaloryczność nawet do 73 kalorii. Tak korzystny bilans energetyczny wynika głównie z niskiego poziomu tłuszczów, które zawiera.

Jakie witaminy ma mintaj?

Mintaj jest źródłem witamin B6, B12, PP. Zawiera również składniki mineralne, takie jak fosfor i selen.

Jak przyrządzić mintaja?

Mintaja można przyrządzić na wiele sposobów. Ryba ta nadaje się do smażenia, gotowania, duszenia, pieczenia, a nawet faszerowania. Serwowana z różnego rodzaju sosami i salsami będzie znakomitą przekąską, a podana z ziemniakami, kaszą czy ryżem stanie się smakowitym daniem głównym. Równie dobrze sprawdzi się jako składnik gulaszy, zapiekanek, a nawet lasagne.

Jak przyprawić mintaja?

Mintaj, jak na rybę przystało, potrzebuje porządnej dawki cytryny, dzięki której pozbędziemy się ewentualnego morskiego zapachu, a przy okazji zapobiegniemy kruszeniu się ryby. Ponadto mintaja najlepiej przyprawić pieprzem, solą i tymiankiem, a do całej tej kompozycji smakowej warto na koniec dodać jeszcze kilka kropel oliwy z oliwek.

Jak usmażyć mintaja?

Mintaja smażymy podobnie jak inne ryby. Przygotowujemy panierkę – obtaczamy rybę w jajku, mące i bułce tartej (właśnie w takiej kolejności). Płaty ryby smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem, najlepiej na oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Temperatura smażenia nie powinna być ani zbyt niska, ani zbyt wysoka. Optymalnie jest więc smażyć mintaja na średnim ogniu, co zapewni powolne i równomierne zrumienienie skórki na złoty kolor.

Jak długo smażyć mintaja?

Mintaja smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony. W międzyczasie sprawdzamy stopień zrumienienia i kontrolujemy temperaturę smażenia, aby uniknąć przypalenia lub przywierania panierki ryby do patelni. Zwróćmy też uwagę, aby czas smażenia dostosować do grubości fileta. Rybę smażymy do momentu, aż skórka nabierze z obu stron złotobrązowego odcienia.

Jak upiec mintaja?

Mintaja możemy również upiec w piekarniku. Potrzebujemy w tym celu naczynia żaroodpornego albo folii aluminiowej i blaszki. Rybę przyprawiamy i układamy w naczyniu lub zawijamy w folię i rozkładamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i wkładamy filet na środkowy poziom. Dla urozmaicenia polecamy również spróbować mintaja zapiekanego po grecku, który może być podany zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jak długo piec mintaja?

Jeśli zdecydujemy się zapiekać mintaja w naczyniu żaroodpornym, to czas pieczenia powinien wynosić 25-30 minut. W przypadku folii aluminiowej cały proces warto podzielić na 2 etapy. Na początku pieczemy całego mintaja owiniętego w folię przez 15 minut. Po tym czasie uchylamy nieco folię i dopiekamy rybę jeszcze ok. 10 minut.

Polska kuchnia uwielbia mintaja. Najbardziej przypadł nam do gustu w postaci smażonego fileta. To  szybki i smaczny pomysł na obiad. Warto jednak poszerzać nieco wiedzę kulinarną i urozmaicać sposoby jego przygotowania, zmieniając choćby rodzaj panierki. Polecamy więc skosztować mintaja w płatkach owsianych albo w sezamie.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!