Kuchnia meksykańska - Chili con carne - przepisy i pomysły:

Kuchnia meksykańska

Dania jednogarnkowe

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Prawdziwie meksykańskie danie z pikantną papryczką chili i pomidorami nadającymi mu wyraźny, czerwony kolor. To musi być chili con carne, potrawa znana na całym świecie, a wywodząca się z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Teksas. Jeśli chcecie poznać tajniki jej przyrządzenia, to dobrze trafiliście. Kuchnia Lidla nie tylko zaprezentuje wam oryginalną recepturę, ale podpowie również, z czym najlepiej podawać chili con carne.

Chili con carne – oryginalny przepis

Być może z chili con carne spotkaliście się dotychczas już w wielu wersjach przepisów, ale to tradycyjne danie kuchni Tex-Mex przyrządza się zwykle na podstawie stałej listy składników, które tworzą oryginalny i zarazem prosty w realizacji przepis. I choć chili con carne przez niektórych mylone jest często z zupą, to w rzeczywistości potrawa ta ma znacznie gęstszą konsystencję, zbliżoną bardziej do gulaszu, o czym przekonuje Kuchnia Lidla w przepisie na chili con carne z wędzonym boczkiem. Trzeba też wiedzieć, że bardzo ważne przy przygotowywaniu chili con carne są przyprawy. Kuchnia Lidla w swoim przepisie na chili con carne podpowie wam, jakiej przyprawy nie możecie pominąć, aby wasze danie zyskało prawdziwie meksykański charakter. I na koniec warto wspomnieć, że choć oryginalne chili con carne powinno przyrządzać się z wołowiny, to w polskich realiach nie dziwi już nikogo chili con carne z wieprzowiny czy też z drobiu, np. z indyka albo z kurczakiem. Bez względu na to, jaki gatunek mięsa wybierzecie, trzymajcie się zawsze zestawu dodatków, z których znane jest chili con carne, tj. czerwonej fasoli, papryczek chili oraz pomidorów.

Z czym podawać chili con carne?

Każdy, kto zastanawia się, z czym należy podawać chili con carne, powinien wiedzieć, że to danie najlepiej komponuje się z tortillą albo z ryżem. Tak sugerują m.in. przepisy Kuchni Lidla na chili con carne oraz chili con carne z wędzonym boczkiem. To jednocześnie najpopularniejsze propozycje serwowania chili con carne, a zatem jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować tego przysmaku i nie do końca wiecie, z czym go jeść, na początek sięgnijcie po pszenne tortille i ryż. W klasycznej wersji serwujemy do chili con carne również gęstą kwaśną śmietanę.

Chili sin carne

Chili con carne oznacza po prostu chili z mięsem. Można również przyrządzić to danie w wersji wegetariańskiej, czyli sin carne – bez mięsa. Przepis na chili sin carne, czyli na wegetariańskie chili con carne, przygotowała dla was Kuchnia Lidla. Jak je zrobić? To proste. Wystarczy zapoznać się z przepisem na chili sin carne, tj. na odchudzone chilli con carne z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw. Spróbujcie koniecznie tej wariacji na temat klasycznego meksykańskiego dania!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!