Lubczyk - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!
![Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e9bd5ada40fa-49c74a252e0a-kw26-2021-kinga-paruzel-weganskie-kotleciki-z-bobu-z-puree-z-kalafiora-1250x700.webp)
Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!
![Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7e0d85b405a9-8d42e7164118-kw23-2021-kinga-paruzel-beskidzkie-polesniki-placki-ziemniaczane-pieczone-w-kapuscie_1250x700.webp)
Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
Wypróbuj przepis na esencjonalny rosół z warzywami Freshona!
![Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/451499b07bad-9e68889de7ad-KW53-FRESHONA-rosol.webp)
Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!
![Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/269532da9a75-7fe6ea70d085-KW46_Karol_Okrasa-kapusniak-na-gesinie-1250x750.webp)
Oberiba – zupa z kalarepy i proziaki
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!
![Oberiba – zupa z kalarepy i proziaki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/be195d82e070-2bf711a92886-KW_35_Kinga_Paruzel-oberiba-zupa-proziaki-1250x700.webp)
Najlepszy rosół
Szukasz przepisu na najlepszy rosół? Przygotuj go na bazie drobiowego mięsa i pieczonych warzyw, korzystając z receptury Karola Okrasy!
![Najlepszy rosół](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/30f3616ffe6f-5c6725788c42-KW39_KAROL_rosol_domowy_z_pieczonymi_warzywami_1250x700.webp)
Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym
Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron, by przygotować spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka – z mniejszą ilością soli!
![Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d5d4d61771a0-ff6abd56f7c3-KW_38_2019_KAROL_Spaghetti_z_klopsikami_i_sosem_pomidorowym_30778_69384_1250x700.webp)
Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!
![Zupa jarzynowa z klopsikami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dd96f76471d9-53bdbff13a3a-BS_ONLINE_DANIA_SMACZKI_28115_MA_1208_dodatkowy_kw33_2019_1250x700.webp)
Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!
![Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/31efe8cccc7e-df764ed34172-KW32_Karol_mielone_30175_240719_AB_96067_1250x700.webp)
Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.
![Tradycyjny żurek na zakwasie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/391428eeb31c-541c75a4cda3-KW15_Karol_ZUREK_29187_26032019_SS_30962_1250x700.webp)
Kotlety jajeczne z ciecierzycą
Postaw na prostotę smaków, które przeniosą Cię w czasie! Przygotuj kotlety jajeczne z sosem majonezowym ze składników, które zawsze masz w lodówce!
![Kotlety jajeczne z ciecierzycą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5bcf8a4e9d77-e5fd16bd90a5-1250x700K_W13_Karol_kotlety_jajeczne_28226_190321_MA_0439.webp)
Co to jest lubczyk?
Lubczyk to roślina należąca do rodziny selerowatych. Swoje podobieństwo do głównego jej przedstawiciela zawdzięcza przede wszystkim kształtowi liści, które łudząco przypominają nać selera. W przypadku lubczyka są one jednak zdecydowanie cieńsze i drobniejsze, a więc bardziej zbliżone do pietruszki. Zarówno liście, jak i nasiona, łodygi oraz kłącza tego zioła są wykorzystywane w kuchni jako przyprawa.
Czy lubczyk jest zdrowy?
Lubczyk, choć znany jest głównie jako dodatek aromatyzujący potrawy, może zaoferować nam o wiele więcej niż tylko przyjemną woń. Zawarte w lubczyku składniki sprawiają, że zioło to ma korzystny wpływ na ludzki organizm. Lubczyk, a w szczególności jego korzeń, który bywa ważnym surowcem zielarskim, zaliczany jest bowiem do roślin leczniczych.
Jakie właściwości ma lubczyk?
Lubczyk znany jest głównie jako przyprawa stosowana w kuchni, jednak wykazuje także działanie wspomagające leczenie. Dzięki zawartości związków ftalidowych posiada właściwości uspokajające, rozgrzewające i przeciwdrgawkowe. Z tego zioła sporządza się również napary o charakterze wykrztuśnym. Przede wszystkim jednak działa moczopędnie, wiatropędnie oraz bakteriobójczo. Stosowany jest także przy zaburzeniach menstruacyjnych. Poza medycyną naturalną znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Olejek lubczykowy bywa składnikiem perfum i kosmetyków przeznaczonych do kąpieli.
Co leczy lubczyk?
Lubczyk sam w sobie nie leczy, a wspomaga leczenie. Lubczyk przede wszystkim jest pomocny przy chorobach dróg moczowych oraz problemach z zaburzeniami układu trawiennego. Pomaga więc w przypadku zapalenia pęcherza, kamicy nerkowej czy niestrawności. Ponadto używa się go do leczenia infekcji dróg oddechowych, w tym m.in. zapalenia oskrzeli. Bywa też używany jako środek łagodzący w przypadku bólów menstruacyjnych.
Co zawiera lubczyk?
Lubczyk, a dokładnie jego korzeń, zawiera sporą ilość olejków eterycznych, które nadają mu tak intensywny zapach. Pełen jest więc olejków lotnych, z których aż blisko 70% to związki ftalidowe. Oprócz tego zawiera kumaryny, kwasy roślinne, żywice, gumy, cukry, kwasy polifenolowe oraz fitosterole. W lubczyku znajdują się także spore ilości skrobi, minerałów, no i oczywiście witamin.
Jakie witaminy zawiera lubczyk?
Lubczyk w swoim składzie zawiera najwięcej witaminy A i C. Ponadto znajdziemy w nim takie pierwiastki jak potas, wapń i żelazo.
Ile kalorii ma lubczyk?
Z uwagi na fakt, że lubczyk to zioło przyprawowe, jego kaloryczność jest znikoma. Wiedząc, że w 100 g świeżych liści lubczyku znajdują się 42 kcal, trudno ocenić, ile kalorii dostarczamy naszemu organizmowi, doprawiając jednorazowo potrawy niewielkimi ilościami tego zioła.
Do czego używać lubczyku?
Lubczyk w kuchni, głównie jego liście, to niezastąpiona przyprawa, którą warto używać przede wszystkim do zup, zwłaszcza tych zawierających groch, fasolę czy soczewicę. Zioło to zresztą bywa składnikiem naturalnej maggi, więc z oczywistych względów stanowi dodatek do zup. Często pełni w nich dodatkową funkcję, stając się dopełnieniem dekoracji, np. w zupie grzybowej. Odnajdzie się także w towarzystwie dań mięsnych, szczególnie tych duszonych. Lubczyk poleca się ponadto dodawać do ryb i owoców morza, bo dzięki zawartości olejków lotnych potrafi doskonale zniwelować nieprzyjemną woń morskiego posmaku, pozostawiając jedynie pożądane aromaty produktów.
Jak uprawiać lubczyk?
Lubczyk można uprawiać w przydomowym ogródku, choć należy się do tego odpowiednio przygotować. Nasiona powinny zostać zasiane jesienią z przeznaczeniem na rozsady lub pod koniec lata bezpośrednio do gruntu. Wiosną młode rośliny powinniśmy przesadzić w miejsce docelowe. Uprawiając lubczyk, trzeba pamiętać o regularnym nawadnianiu oraz sporadycznym nawożeniu i spulchnianiu gleby, która powinna być żyzna i przepuszczalna. Lubczyk lubi ciepło, a zatem musimy zapewnić mu odpowiednie nasłonecznienie podczas całego procesu wzrostu.
Robiąc przegląd kuchennych przypraw, którymi dysponujemy, możemy stwierdzić, że jednak odnotowaliśmy braki. Gdzie wśród nich jest lubczyk? – chcielibyśmy zapytać. Otóż właśnie. Dobre pytanie, na które warto sobie odpowiedzieć przy okazji sporządzania kolejnej listy zakupów albo planowania prac w ogrodzie.