Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duży garnek o pojemności co najmniej 4 l
- miskę
- wyciskacz do cytrusów
- talerz
PRZYGOTOWANIE:
BULION:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO WYWARU
Wszystkie warzywa z włoszczyzny dokładnie myjemy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Warzywa przekrajamy na mniejsze porcje (połówki lub ćwiartki).
KROK 2: GOTUJEMY WYWAR
W garnku układamy wszystkie warzywa i całość zalewamy wodą. Ustawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum.
KROK 3: DOPRAWIAMY WYWAR
Do gotującego się wywaru dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez 1,5 godziny.
KROK 4: WYCIĄGAMY WARZYWA
Z wywaru wyciągamy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Marchewkę przekrajamy wzdłuż, a potem w plasterki. Odkładamy na bok. Warzywa z zupy można użyć do przyrządzenia pasztetów lub kotletów warzywnych. Wywar dalej gotujemy.
KLOPSIKI:
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, mąkę, śmietanę, bułkę tartą, a także wszystkie przyprawy. Mieszamy.
KROK 6: FORMUJEMY KLOPSIKI
Z mięsnej masy formujemy klopsiki.
KROK 7: DODAJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy i obieramy. Następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy do wywaru.
KROK 8: GOTUJEMY KLOPSIKI
Gotowe klopsiki wrzucamy do gotującego się wywaru. Całość gotujemy ok. 20 minut.
KROK 9: WYKAŃCZAMY ZUPĘ
Koperek myjemy i osuszamy. Drobno siekamy i wrzucamy do zupy. Dodajemy też uprzednio pokrojoną w półplasterki marchewkę. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do wywaru. Całość mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
KROK 10: PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę klopsikową rozlewamy do miseczek i ozdabiamy gałązką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
Wypróbuj zupę gulaszową z młodą kapustą, pomidorami, kolendrą i kuminem w nowej odsłonie!
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!
Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!
Zupa klopsowa — zupa i drugie danie w jednym!
Klopsowa zupa to niezwykłe połączenie, które jednocześnie jest pierwszym i drugim daniem o prawdziwie domowym smaku. Zupa z pulpecikami mięsnymi to esencja swojskiego sposobu gotowania! Podstawą zupy z klopsami są soczyste pulpeciki z mięsa mielonego, które pływają w aromatycznym bulionie, a całość dopełnia dodatek ziół i odrobina kwaśnego smaku z soku z cytryny.
Przygotowanie zupy z pulpecikami z mięsa mielonego jest stosunkowo proste, a rezultat zachwyca nie tylko wyglądem, ale także bogactwem smaków. Kluczem do udanej zupy klopsowej jest staranne wyrobienie i uformowanie klopsików z delikatnego mięsa mielonego, które po ugotowaniu wciąż pozostaje soczyste. Do ich przyrządzenia można użyć dowolnego mięsa mielonego — od tłustej wieprzowiny aż po delikatnego indyka czy kurczaka, a w każdej wersji zupa ta smakuje wprost wybornie!
Zupa z klopsikami to nie tylko dobry sposób na obiad, ale także uczta dla zmysłów, która przywołuje wspomnienia z błogiego dzieciństwa i niedzielnych spotkań w rodzinnym gronie. Niezależnie od tego, czy podajemy ją jako lekką przystawkę, czy sycące danie główne, zupa klopsowa zawsze cieszy się uznaniem i zachęca do sięgnięcia po kolejną porcję. Ta tradycyjna potrawa to prawdziwy klasyk kuchni domowej, który dziś jest nieco zapomniany. A przecież zupa z klopsami jest tak pyszna!
Zupa klopsowa - przepis na klasyczne, domowe danie
Przygotowanie zupy klopsowej według domowego przepisu wymaga nieco skupienia oraz czasu, aby uzyskać doskonały smak i odpowiednią konsystencję. Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu, a potem samej masy na klopsy. Jak sprawić, by klopsy były soczyste i aromatyczne? Warto dodać do mięsa mielonego odrobinę bułki namoczonej w mleku lub bułkę tartą i śmietanę, czyli składniki, które zapewnią klopsikom odpowiednią konsystencję i wilgotność. Dodając do masy przyprawy, takie jak sól, pieprz i zioła, nadajemy klopsom charakterystyczny smak, który dobrze komponuje się z bulionem.
Kolejnym istotnym krokiem w przygotowaniu tradycyjnej zupy klopsowej, jest formowanie klopsików z przygotowanej masy. Ważne, aby formować klopsy o podobnej wielkości by mogły równomiernie się gotować. Po uformowaniu, klopsiki można delikatnie obtoczyć w mące, co pomoże im lepiej się zespolić podczas gotowania (ale krok ten nie jest konieczny).
Gdy klopsy wylądują w zupie, należy przejść do kolejnego ważnego kroku, czyli zakwaszenia zupy. Zupa klopsowa rewelacyjnie smakuje z dodatkiem kwasku z cytryny lub z octem. Dodanie kwasu nie tylko nadaje zupie klopsowej charakterystyczny smak, ale także zapobiega zatrzymaniu się procesu gotowania ziemniaków. Zupę klopsikową można także delikatnie zabielić, aby nieco złagodzić jej smak i nadać jej kremowej konsystencji.
Zupa pulpetowa z ziemniakami w różnych odsłonach
Zupa klopsowa z ziemniakami to świetny pomysł na sycący obiad. Wersja z dodatkiem ziemniaków jest bardzo popularna, ponieważ dodaje do tej klasycznej zupy jeszcze więcej smaku. Istnieje kilka sposobów podania ziemniaków w tej potrawie — można ugotować je w kawałkach, dodając do zupy na końcu gotowania, aby zachować ich chrupkość i teksturę. Można podać je w formie maślanego purée, które nadaje zupie bardziej kremowej konsystencji i ciekawego wyglądu.
Jak zrobić zupę klopsową z ziemniakami? Sekretem udanej zupy pulpetowej z ziemniakami jest ich poprawne ugotowanie, a także odpowiednie doprawienie samego wywaru. Oprócz klasycznych przypraw, takich jak sól, pieprz i zioła, warto eksperymentować z dodatkowymi aromatami, które podkreślą smak mięsnych klopsików i ziemniaków. Dodatek ziół świeżych, jak tymianek, koperek, natka pietruszki czy oregano lub odrobina czosnku, może sprawić, że zupa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista.
Klopsiki do zupy — jak je zrobić idealnie?
Przygotowanie idealnych pulpetów do zupy z klopsikami mielonymi to prawdziwa sztuka, której tajniki przekazywane są często z pokolenia na pokolenie. Zarówno babcie, jak i zawodowi kucharze stosują różne triki, aby uzyskać ich doskonałą konsystencję, smak i aromat.
Jak zrobić dobrą zupę pulpecikową? Jednym z kluczowych elementów jest odpowiedni dobór mięsa mielonego — najlepsze efekty uzyskuje się, wybierając tłustsze mięso lub wzbogacając chudsze rodzaje o odrobinę masła lub innego tłuszczu. Można także zmieszać różne rodzaje mięsa, takie jak wieprzowina, wołowina i cielęcina, by nadać klopsikom wyjątkowego smaku i ciekawej struktury.
Kolejnym istotnym trikiem stosowanym w przepisach na zupę klospową jest dodanie do masy na klopsiki odpowiednich składników wiążących, które zapewnią konsystencję i strukturę klopsików. Babcie często stosują bułkę namoczoną w mleku, jajka oraz cebulę i czosnek. Dodatek bułki sprawia, że klopsiki są bardziej puszyste i delikatne w konsystencji, co sprawia, że rozpływają się w ustach przy każdym kęsie.
Warto obtoczyć klopsiki w mące przed ich ugotowaniem, co pomaga w zespoleniu się mięsa. Jeśli ma się ochotę, można je także delikatnie podsmażyć na patelni przed dodaniem do zupy. Dzięki tym trikom przepis na zupę klopsową jak od babci staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia, a klopsiki będą delikatne i aromatyczne.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)