Typ dania (str. 2) - przepisy i pomysły
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gulasz z indyka
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!
![Gulasz z indyka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/74f07d0f87ee-a4bde654f58d-kuchnia-lidla-gulasz-z-indyka.webp)
Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!
![Galareta wieprzowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/26e5c04dc74b-d213f9cc917c-kuchnia-lidla-galareta-wieprzowa.webp)
Boczek pieczony
Boczek pieczony to rewelacyjna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze - czego chcieć więcej? Przygotuj się na podróż po smakach i aromatach, które urzekają i zrób z nami pieczony boczek.
![Boczek pieczony](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5e3ac90b361b-8fb04e032832-kuchnia-lidla-boczek-pieczony.webp)
Bitki wołowe
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!
![Bitki wołowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d5f8b98be477-3c3dfefa3098-kuchnia-lidla-bitki-wolowe.webp)
Łazanki
Łazanki to jedno z tych tradycyjnych dań, które serwowane jest na całym obszarze Polski — od morza aż po góry. To pyszne połączenie makaronu z różnymi składnikami (najczęściej kapustą, grzybami i kiełbasą), które od wieków zdobią polskie stoły, przywędrowało do Polski wraz z Boną Sforzą i jej włoskimi kucharzami. Drobne ucięte kawałki makaronu przyrządza się na wiele sposobów.
![Łazanki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0377f19e08d9-0107bc922e8c-kuchnia-lidla-lazanki.webp)
Żeberka w kapuście
Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.
![Żeberka w kapuście](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/919fc1768462-ef55f8e51f6b-kuchnia-lidla-zeberka-w-kapuscie.webp)
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!
![Placek po węgiersku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6053f68d28a7-e2bd5dcd12c8-kuchnia-lidla-placek-po-wegiersku.webp)
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!
![Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/12da78aea52e-16fc9c3a6904-kw25-kinga-paruzel-tortellini-zapiekane-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbków nikomu chyba nie trzeba przedstawiać! Chętnie robimy je o każdej porze roku, jednak te wiosenne, z liści młodej kapusty, są szczególnie pyszne. Dlaczego? Może dlatego, że młoda kapusta to warzywo dostępne tylko w określonym czasie w ciągu roku, jedno z tych, na które tak czekamy po zimie. Jak się robi gołąbki z młodej kapusty? Oto nasza propozycja tego obiadowego klasyka!
![Gołąbki z młodej kapusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c820fbd8d7d1-7a78555bb8f3-kuchnia-lidla-golabki-z-mlodej-kapusty-1250x700.webp)
Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami to niezwykle kusząca propozycja, która łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym owocowym smakiem. Ta klasyczna kompozycja rewelacyjnie sprawdza się w ciepłe dni, ale nie tylko! W jaki sposób przyrządzić sernik bez pieczenia ze świeżymi truskawkami? Poznaj nasz sposób na ten prosty i smaczny deser!
![Sernik na zimno z truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/46603aa54a9e-ce784b31fc5e-kuchnia-lidla-sernik-na-zimno-z-truskawkami.webp)
Mięciutkie rogaliki drożdżowe
Świeże, puszyste i pachnące rogaliki drożdżowe to ten rodzaj wypieków, któremu trudno się oprzeć. Przygotowanie takich rogalików nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a z naszym przepisem na pewno Ci się to uda. Gotów na kulinarne przygody? Upiecz mięciutkie, drożdżowe rogaliki wraz z nami!
![Mięciutkie rogaliki drożdżowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fe66c4a64f49-8040bc8f3527-kuchnia-lidla-rogaliki-drozdzowe-1250x700.webp)
Filet mignon – przepis na idealne mięso
Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!
![Filet mignon – przepis na idealne mięso](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1acf549949ee-760247923f51-kuchnia-lidla-filet-mignon-1250x700.webp)
Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!
![Eton mess – przepis na angielski deser](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2714751a443e-1827ac38c1e5-kuchnia-lidla-eton-mess-1250x700.webp)
Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!
![Bułeczki czosnkowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4d3471e3c4bc-917dce9c7be0-kuchnia-lidla-buleczki-czosnkowe-1250x700.webp)