
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- dużą patelnię z pokrywką
- tłuczek do mięsa
- folię spożywczą
- czystą ściereczkę
- małą patelnię
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: ROZBIJAMY SCHAB
Schab myjemy i osuszamy. Układamy mięso na desce i przykrywamy folią, a następnie ściereczką i bardzo delikatnie rozbijamy (wystarczą 2 delikatne uderzenia na kawałek).
KROK 2: DOPRAWIAMY MIĘSO
Ściągamy folię i ściereczkę z plastrów schabu i oprószamy je z obu stron solą oraz pieprzem.
KROK 3: PODSMAŻAMY SCHAB
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na nią mięso. Podsmażamy z obu stron po 2 minuty na każdą ze stron.
KROK 4: DODAJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy ją na patelnię i staramy się umieścić ją pod mięsem. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Mieszamy.
KROK 5: DODAJEMY LIŚĆ LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE
Na patelnię wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Podsmażamy przez 3 minuty, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty.
KROK 6: DODAJEMY BULION I WODĘ
Wlewamy na patelnię wodę i dajemy jej 3-4 minuty, aby lekko odparowała. Potem dodajemy bulion i delikatnie mieszamy.
KROK 7: DOPRAWIAMY MIĘSO
Gdy płyn na patelni delikatnie się zredukuje, dodajemy słodką paprykę i mieszamy. Potem przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do miękkości przez 50 minut.
ZASMAŻKA:
KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na małą patelnię wlewamy olej i po chwili dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodajemy mąkę. Mieszamy, aż zasmażka zacznie się pienić. Potem dolewamy odrobinę wody (ok. 2 łyżki) i mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy na patelnię ze schabem i mieszamy. Gdy sos połączy się z zasmażką i zagotuje danie jest gotowe!
Zobacz podobne
przepisy
Schab w sosie własnym – klasyczne danie mięsne
Schab w sosie własnym to jedno z tych dań, które większości kojarzą się z domową kuchnią i smakiem dzieciństwa. I skojarzenie to jest jak najbardziej słuszne! Aromatyczny, pełen smaku sos sprawia, że to danie obecne jest na stołach Polaków od pokoleń. To właśnie ta prostota i jednocześnie bogactwo smaku sprawiają, że tak chętnie sięgamy po sprawdzone receptury naszych babć.
Mięso w sosie własnym jest obecne w naszej rodzimej kuchni od wieków. Powolne duszenie pozwala uzyskać kruche, soczyste mięso, które zachowuje swój naturalny smak. A w połączeniu z podsmażoną cebulką i delikatnymi przyprawami tworzy wyjątkowo apetyczną kompozycję. Bitki ze schabu w sosie własnym z cebulką z naszego przepisu z pewnością uradują Twoje kubki smakowe.
Schab w sosie własnym to potrawa, którą można zaserwować z dowolnymi dodatkami — z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi czy nawet ryżem. Co więcej, można je łatwo odgrzać następnego dnia i wciąż smakują wyśmienicie. Klasyczne bitki ze schabu w sosie własnym są świetnym wyborem na udany obiad dla całej rodziny. Zrób je razem z nami i zaskocz swoich bliskich pysznym obiadem!
Przepis na schab duszony w sosie własnym
Przygotowanie idealnego schabu duszonego w sosie własnym zaczyna się od wyboru odpowiedniego kawałka mięsa. Do suszenia najlepiej wybrać schab bez kości, jasnoróżowy, jędrny i pozbawiony nadmiaru tłuszczu. Mięso powinno być bardzo świeże — świeżość daje gwarancję, że danie wyjdzie soczyste i aromatyczne. Jakość mięsa ma kluczowe znaczenie dla smaku schabu duszonego z tytułowego przepisu. Właśnie takie mięso znajdziesz w Lidlu!
Kiedy masz już dobry kawałek mięsa, czas przejść do przygotowań. Kluczowe w całym procesie jest odpowiednie obsmażenie plastrów schabu — najlepiej na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Potem dodaje się cebulę, która nadaje potrawie słodyczy i głębi. Tak powstaje baza do schabu duszonego z cebulą w sosie własnym. Następnie całość podlewa się wodą lub bulionem, przykrywa i dusi na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i kruche.
Istotą udanego sosu własnego jest cierpliwość i powolne gotowanie. W trakcie duszenia mięso oddaje swoje soki, tworząc naturalny, intensywny smak. Nie ma potrzeby dodawania ciężkich zagęszczaczy — wystarczy odrobina mąki, by lekko związać sos. Właśnie dzięki temu schab duszony w sosie własnym ma tak głęboki i autentyczny smak.
Do przygotowania schabu duszonego nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu. Wystarczy głęboka patelnia z pokrywką lub garnek z grubym dnem, drewniana łyżka i ostry nóż do ewentualnego krojenia mięsa. Jeśli więc szukasz inspiracji na klasyczny, domowy obiad, nasz sprawdzony przepis na schab w sosie własnym będzie idealnym wyborem. Koniecznie wypróbuj ten przepis na schab w sosie własnym — to smak, który zawsze się wybroni.
Jak zrobić kruchy schab w sosie własnym?
Jak zrobić schab? Aby przygotować idealnie kruchy i soczysty schab, warto poznać kilka kluczowych zasad, które pomogą uniknąć gumowatego mięsa. Bardzo ważnym elementem przepisu jest odpowiednie rozbicie plastrów schabu — nie wolno tego jednak robić zbyt mocno, by nie uszkodzić włókien, ale na tyle, by mięso stało się bardziej delikatne. Jak to zrobić? Należy bardzo delikatne uderzać mięso tłuczkiem przez folię i ściereczkę, by rozluźnić włókna, ale całkiem ich nie rozerwać.
Kolejnym niezwykle istotnym etapem tego, jak zrobić schab w sosie, jest podsmażenie mięsa przed duszeniem. Dzięki temu zamkniesz pory w mięsie, dzięki czemu zachowa ono soczystość podczas długiego gotowania. Dopiero po tym etapie dodaje się cebulę oraz przyprawy i zaczyna proces duszenia mięsa na małym ogniu.
Sos to kolejny element, który nadaje potrawie charakter. Jak zrobić sos ze schabu? Sos powstaje z połączenia wody i bulionu oraz przypraw i soków zawartych w mięsie, a potem zagęszczany jest delikatną zasmażką na bazie masła, oleju i mąki. To świetny sposób na uzyskanie kremowej, ale wciąż lekkiej konsystencji bez konieczności używania śmietany.
Nasz tytułowy przepis poprowadzi Cię krok po kroku, dzięki czemu nawet osoby początkujące z łatwością poradzą sobie z jego przyrządzeniem. Duszony przez około 50 minut schab staje się kruchy, a sos idealnie dopełnia całość, tworząc wyśmienite danie, które z pewnością pokochają wszyscy domownicy!
Bitki ze schabu w sosie własnym – pomysł na tradycyjny niedzielny obiad
Bitki ze schabu w sosie własnym to doskonały pomysł na tradycyjny, niedzielny obiad, ale nie tylko. Mięso jest delikatne, kruche i doskonale przesiąknięte aromatycznym sosem, który powstaje podczas długiego duszenia. Bitki ze schabu w sosie własnym z cebulką doskonale sprawdzą się na obiad o każdej porze roku!
Podczas przygotowywania bitków schabowych w sosie warto mieć na uwadze kilka kwestii. Po pierwsze — nie można przesadzać z czasem podsmażania schabu przed duszeniem. Krótkie obsmażenie z obu stron pozwoli zamknąć soki w mięsie. Po drugie — duszenie na małym ogniu pod przykryciem to klucz do uzyskania kruchego mięsa. Dobrze dobrane przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy i odrobina słodkiej papryki, wzmocnią aromat sosu. A jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić jego smak, dodaj na patelnię nie tylko cebulę, ale też np. plasterek selera lub pokrojonego pora.
Choć najczęściej bitki schabowe w sosie własnym podawane są z puree lub ziemniakami gotowanymi, warto spróbować innych dodatków, które mogą nadać daniu nowego charakteru. Doskonale sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna albo pęczak — wchłaniają sos i świetnie podkreślają smak mięsa. Ciekawą alternatywą są też kluski śląskie, gnocchi lub nawet domowe kopytka. Dla miłośników bardziej wyrazistych połączeń, polecamy podanie bitków w sosie własnym ze schabu z pieczonymi batatami lub grubo krojoną polentą. A jeśli chcesz podać to danie dla młodszych domowników, możesz podać je z własnoręcznie przygotowanymi frytkami.
Nie zapominajmy również o warzywach — do bitków ze schabu w sosie własnym świetnie pasują gotowane buraczki, surówka z kiszonej kapusty, zasmażana marchewka, świeża surówka z mixu warzyw (np. kapusty, papryki i kukurydzy), czy mizeria ze śmietaną. Odpowiednio dobrane dodatki nie tylko wzbogacają smak, ale też sprawiają, że cała potrawa nabiera odświętnego charakteru. Bitki schabowe w sosie własnym to klasyk, który daje się łatwo dopasować do własnych upodobań — i właśnie za tę uniwersalność kochamy go najbardziej. Nie czekaj i już dziś przygotuj je dla swojej rodziny!
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)