
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- folię spożywczą
- tłuczek do mięsa
- sznurek
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
Krok 1: ROZCINAMY SCHAB
Schab oczyszczamy i myjemy. Rozcinamy mięso i rozwijamy (tak jak na roladę), zaczynając ok. 1 cm nad powierzchnią deski, w taki sposób, by uzyskać długi płat o równej grubości. W razie potrzeby dodatkowo ścinamy nadmiar mięsa, by wyrównać powierzchnię płata.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Odcięte kawałki mięsa drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy kiełbasy wyjęte z osłonek i ostrą mieloną paprykę. Całość dokładnie rozdrabniamy i mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.
Krok 3: FASZERUJEMY SCHAB
Rozcięty, rozwinięty schab umieszczamy pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka na całej powierzchni. Mięso doprawiamy z jednej strony białym pieprzem.
Na doprawionym schabie układamy plastry wędzonego boczku, a następnie farsz z białej kiełbasy. Farsz rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni mięsa.
Mięso zwijamy, zamykając farsz w środku, a następnie związujemy sznurkiem, wyznaczając za jego pomocą kolejne porcje faszerowanego schabu. Zachowujemy ok. 2-3 cm odstępu pomiędzy kolejnymi wiązaniami.
Krok 4: PRZESMAŻAMY MEDALIONY
Porcje wyznaczone za pomocą sznurka odcinamy od kawałka schabu tak, by uzyskać pojedyncze medaliony z farszem. Uważamy, by nie przeciąć sznurka.
Medaliony smażymy z obu stron na patelni na mocno rozgrzanym oleju, aż się zazłocą. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu oprószamy solą.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przygotować schab w całości, zamarynuj go w ulubionej marynacie, odstaw do lodówki na całą noc. Zamarynowany schab piecz kolejnego dnia ok. 1,5-2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS CEBULOWY
Cebule kroimy w cienkie piórka i intensywnie smażymy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Gdy cebula się zeszkli i zarumieni, zalewamy ją bulionem (niewielką ilość bulionu zostawiamy do podlania mięsa). Doprawiamy solą, majerankiem i słodką papryką. Dodajemy masło i rozgnieciony czosnek. Dusimy, w razie potrzeby ponownie podlewając bulionem, aż uzyskamy konsystencję sosu.
Krok 6: PIECZEMY SCHAB
Sos cebulowy przelewamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całej powierzchni mięsa. Dodatkowo podlewamy schab niewielką ilością bulionu.
Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie czasu sprawdzamy stopień wypieczenia mięsa i w razie potrzeby pieczemy kolejne 20 minut.
Krok 7: PODAJEMY SCHAB
Upieczony schab dekorujemy z wierzchu natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!

Schab z morelami
Słodki akcent w wędlinie zapewnią suszone morele! Przygotuj schab z szynkowaru i ciesz się smakiem kanapek z domowymi wyrobami.

Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Komentarze (2)
585 dni temu
Przepis jest rewelacyjny. Póki co wykonałem go w wersji mocno zmodyfikowanej, ale i tak zniknął z talerzy w oka mgnieniu. Różnica polegała na tym że schab został zastąpiony filetem z piersi z indyka, a boczek szynką szwarcwaldzką. Mam nadzieję, że Pan Karol się nie pogniewa za takie bezczeszczenie opisu ;) Piekłem w całości w naczyniu żaroodpornym przez 2h w 180 C. Wyszedł kruchy, mięciutki i wilgotny (indyk nie wyszedł suchy). Danie na pewno na stałe trafi do domowego menu. Dziękuję bardzo za pomysł na tak smaczne i proste w wykonaniu danie! Pozdrawiam serdecznie :)
odpowiedz
598 dni temu
Ja bym do cebuli dodał jeszcze pieczarki Co Pan na to?
odpowiedz
zobacz wszystkie