zobacz film Schab po sztygarsku z białą kiełbasą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • folię spożywczą
  • tłuczek do mięsa
  • sznurek
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:

Krok 1: ROZCINAMY SCHAB

Schab oczyszczamy i myjemy. Rozcinamy mięso i rozwijamy (tak jak na roladę), zaczynając ok. 1 cm nad powierzchnią deski, w taki sposób, by uzyskać długi płat o równej grubości. W razie potrzeby dodatkowo ścinamy nadmiar mięsa, by wyrównać powierzchnię płata.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Odcięte kawałki mięsa drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy kiełbasy wyjęte z osłonek i ostrą mieloną paprykę. Całość dokładnie rozdrabniamy i mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.

Krok 3: FASZERUJEMY SCHAB

Rozcięty, rozwinięty schab umieszczamy pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka na całej powierzchni. Mięso doprawiamy z jednej strony białym pieprzem.

Na doprawionym schabie układamy plastry wędzonego boczku, a następnie farsz z białej kiełbasy. Farsz rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni mięsa.

Mięso zwijamy, zamykając farsz w środku, a następnie związujemy sznurkiem, wyznaczając za jego pomocą kolejne porcje faszerowanego schabu. Zachowujemy ok. 2-3 cm odstępu pomiędzy kolejnymi wiązaniami.

Krok 4: PRZESMAŻAMY MEDALIONY

Porcje wyznaczone za pomocą sznurka odcinamy od kawałka schabu tak, by uzyskać pojedyncze medaliony z farszem. Uważamy, by nie przeciąć sznurka.

Medaliony smażymy z obu stron na patelni na mocno rozgrzanym oleju, aż się zazłocą. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu oprószamy solą.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przygotować schab w całości, zamarynuj go w ulubionej marynacie, odstaw do lodówki na całą noc. Zamarynowany schab piecz kolejnego dnia ok. 1,5-2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170°C.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS CEBULOWY

Cebule kroimy w cienkie piórka i intensywnie smażymy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Gdy cebula się zeszkli i zarumieni, zalewamy ją bulionem (niewielką ilość bulionu zostawiamy do podlania mięsa). Doprawiamy solą, majerankiem i słodką papryką. Dodajemy masło i rozgnieciony czosnek. Dusimy, w razie potrzeby ponownie podlewając bulionem, aż uzyskamy konsystencję sosu.

Krok 6: PIECZEMY SCHAB

Sos cebulowy przelewamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całej powierzchni mięsa. Dodatkowo podlewamy schab niewielką ilością bulionu.

Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie czasu sprawdzamy stopień wypieczenia mięsa i w razie potrzeby pieczemy kolejne 20 minut.

Krok 7: PODAJEMY SCHAB

Upieczony schab dekorujemy z wierzchu natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Łukasz Łukasz
    937 dni temu
    Przepis jest rewelacyjny. Póki co wykonałem go w wersji mocno zmodyfikowanej, ale i tak zniknął z talerzy w oka mgnieniu. Różnica polegała na tym że schab został zastąpiony filetem z piersi z indyka, a boczek szynką szwarcwaldzką. Mam nadzieję, że Pan Karol się nie pogniewa za takie bezczeszczenie opisu ;) Piekłem w całości w naczyniu żaroodpornym przez 2h w 180 C. Wyszedł kruchy, mięciutki i wilgotny (indyk nie wyszedł suchy). Danie na pewno na stałe trafi do domowego menu. Dziękuję bardzo za pomysł na tak smaczne i proste w wykonaniu danie! Pozdrawiam serdecznie :)

    odpowiedz

  • Jarek Jarek
    950 dni temu
    Ja bym do cebuli dodał jeszcze pieczarki Co Pan na to?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!