Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- folię spożywczą
- tłuczek do mięsa
- sznurek
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
Krok 1: ROZCINAMY SCHAB
Schab oczyszczamy i myjemy. Rozcinamy mięso i rozwijamy (tak jak na roladę), zaczynając ok. 1 cm nad powierzchnią deski, w taki sposób, by uzyskać długi płat o równej grubości. W razie potrzeby dodatkowo ścinamy nadmiar mięsa, by wyrównać powierzchnię płata.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Odcięte kawałki mięsa drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy kiełbasy wyjęte z osłonek i ostrą mieloną paprykę. Całość dokładnie rozdrabniamy i mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.
Krok 3: FASZERUJEMY SCHAB
Rozcięty, rozwinięty schab umieszczamy pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka na całej powierzchni. Mięso doprawiamy z jednej strony białym pieprzem.
Na doprawionym schabie układamy plastry wędzonego boczku, a następnie farsz z białej kiełbasy. Farsz rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni mięsa.
Mięso zwijamy, zamykając farsz w środku, a następnie związujemy sznurkiem, wyznaczając za jego pomocą kolejne porcje faszerowanego schabu. Zachowujemy ok. 2-3 cm odstępu pomiędzy kolejnymi wiązaniami.
Krok 4: PRZESMAŻAMY MEDALIONY
Porcje wyznaczone za pomocą sznurka odcinamy od kawałka schabu tak, by uzyskać pojedyncze medaliony z farszem. Uważamy, by nie przeciąć sznurka.
Medaliony smażymy z obu stron na patelni na mocno rozgrzanym oleju, aż się zazłocą. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu oprószamy solą.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przygotować schab w całości, zamarynuj go w ulubionej marynacie, odstaw do lodówki na całą noc. Zamarynowany schab piecz kolejnego dnia ok. 1,5-2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS CEBULOWY
Cebule kroimy w cienkie piórka i intensywnie smażymy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Gdy cebula się zeszkli i zarumieni, zalewamy ją bulionem (niewielką ilość bulionu zostawiamy do podlania mięsa). Doprawiamy solą, majerankiem i słodką papryką. Dodajemy masło i rozgnieciony czosnek. Dusimy, w razie potrzeby ponownie podlewając bulionem, aż uzyskamy konsystencję sosu.
Krok 6: PIECZEMY SCHAB
Sos cebulowy przelewamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całej powierzchni mięsa. Dodatkowo podlewamy schab niewielką ilością bulionu.
Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie czasu sprawdzamy stopień wypieczenia mięsa i w razie potrzeby pieczemy kolejne 20 minut.
Krok 7: PODAJEMY SCHAB
Upieczony schab dekorujemy z wierzchu natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!
Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!
Schab z morelami
Słodki akcent w wędlinie zapewnią suszone morele! Przygotuj schab z szynkowaru i ciesz się smakiem kanapek z domowymi wyrobami.
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
- Świąteczne galaretki
- Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
- Trufle z białą czekoladą
- Mundialówki
- Kurczak po baskijsku z ryżem
- Faworki z karpia
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Zupa buraczkowa
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Dip z ciecierzycy
- Białe bolognese
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Piyaz
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Babka z niespodzianką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
889 dni temu
Przepis jest rewelacyjny. Póki co wykonałem go w wersji mocno zmodyfikowanej, ale i tak zniknął z talerzy w oka mgnieniu. Różnica polegała na tym że schab został zastąpiony filetem z piersi z indyka, a boczek szynką szwarcwaldzką. Mam nadzieję, że Pan Karol się nie pogniewa za takie bezczeszczenie opisu ;) Piekłem w całości w naczyniu żaroodpornym przez 2h w 180 C. Wyszedł kruchy, mięciutki i wilgotny (indyk nie wyszedł suchy). Danie na pewno na stałe trafi do domowego menu. Dziękuję bardzo za pomysł na tak smaczne i proste w wykonaniu danie! Pozdrawiam serdecznie :)
odpowiedz
902 dni temu
Ja bym do cebuli dodał jeszcze pieczarki Co Pan na to?
odpowiedz