Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- woreczki do szynkowaru
- szynkowar
- moździerz
- duży wysoki garnek z pokrywką
- termometr kuchenny
Przygotuj wcześniej:
Schab dokładnie oczyść z białych błonek. Ostrym i szerokim nożem zrób na środku schabu nacięcie, tak by powstał tunel. 1 łyżeczkę soli rozprowadź wewnątrz nacięcia za pomocą łyżki lub noża. Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu. Połącz je z resztą soli i przypraw. Schab natrzyj mieszanką dokładnie z każdej strony. Zamarynowane mięso przelóż do szklanej miski, przykryj talerzykiem. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
Po całej dobie mięso nadziewaj suszonymi morelami. Morele powinny na całej długości mięsa ściśle do siebie przylegać. Gotowe mięso włóż do woreczka, a następnie umieść w szynkowarze. Załóż sprężynę i zamknij pojemnik. Tak przygotowane mięso włóż na kolejne 24 godziny do lodówki.
KROK 1: Gotujemy mięso
Szynkowar umieszczamy w dużym wysokim garnku. Nalewamy wodę tak, aby poziom wody sięgał trochę powyżej mięsa w szynkowarze. Garnek przykrywamy pokrywką tak, aby para swobodnie uchodziła. Woda powinna utrzymywać temperaturę 80-90°C. Nie powinna wrzeć. Gotujemy schab przez ok. 2 godziny. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień.
Gdy schab osiągnie temperaturę 69-75°C (w zależności od rodzaju mięsa), możemy uznać, że jest gotowy.
KROK 2: Chłodzimy schab
Szynkowar wyciągamy z garnka i zanurzamy w zimnej wodzie. Wyciągamy z wody i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wkładamy na 12 godzin do lodówki.
Zobacz podobne
przepisy
Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!
Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!
Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.
Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowana karkówka po myśliwsku
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
- Angielski przysmak owocowy
- Schab na dwa sposoby
- Zakwas żytni
- Karkówka z szynkowaru
- Wegański twarożek z ziołami
- Sernik na zimno z mango
- Zupa fasolowa
- Płatki śniadaniowe z minipankejków (pancakes cereal)
- Bananowa piña colada bez alkoholu
- Chlebek proteinowy
- Pieczona szynka z piersi indyka
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Twarogowe pancakes bez cukru
- Halloweenowe muffiny z czekoladą
- Placek z rabarbarem
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Tort Bellini
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Nalewka z miodu spadziowego
- Bombki z piernika
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Pieczona ciecierzyca na słono
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)