Lubczyk
To magiczne zioło, któremu zawsze przypisywano wyjątkowe właściwości. Lubczyk uznawany do dziś za afrodyzjak, dawniej był dodawany do kąpieli noworodków płci żeńskiej, co miało im gwarantować powodzenie w miłości. A wszystko to za sprawą intensywności aromatu, który zapewniają lubczykowi olejki eteryczne. Nie bez powodu wzbudzał więc i nadal wzbudza aż tyle emocji.
Co to jest lubczyk?
Lubczyk to roślina należąca do rodziny selerowatych. Swoje podobieństwo do głównego jej przedstawiciela zawdzięcza przede wszystkim kształtowi liści, które łudząco przypominają nać selera. W przypadku lubczyka są one jednak zdecydowanie cieńsze i drobniejsze, a więc bardziej zbliżone do pietruszki. Zarówno liście, jak i nasiona, łodygi oraz kłącza tego zioła są wykorzystywane w kuchni jako przyprawa.
Czy lubczyk jest zdrowy?
Lubczyk, choć znany jest głównie jako dodatek aromatyzujący potrawy, może zaoferować nam o wiele więcej niż tylko przyjemną woń. Zawarte w lubczyku składniki sprawiają, że zioło to ma korzystny wpływ na ludzki organizm. Lubczyk, a w szczególności jego korzeń, który bywa ważnym surowcem zielarskim, zaliczany jest bowiem do roślin leczniczych.
Jakie właściwości ma lubczyk?
Lubczyk znany jest głównie jako przyprawa stosowana w kuchni, jednak wykazuje także działanie wspomagające leczenie. Dzięki zawartości związków ftalidowych posiada właściwości uspokajające, rozgrzewające i przeciwdrgawkowe. Z tego zioła sporządza się również napary o charakterze wykrztuśnym. Przede wszystkim jednak działa moczopędnie, wiatropędnie oraz bakteriobójczo. Stosowany jest także przy zaburzeniach menstruacyjnych. Poza medycyną naturalną znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Olejek lubczykowy bywa składnikiem perfum i kosmetyków przeznaczonych do kąpieli.
Co leczy lubczyk?
Lubczyk sam w sobie nie leczy, a wspomaga leczenie. Lubczyk przede wszystkim jest pomocny przy chorobach dróg moczowych oraz problemach z zaburzeniami układu trawiennego. Pomaga więc w przypadku zapalenia pęcherza, kamicy nerkowej czy niestrawności. Ponadto używa się go do leczenia infekcji dróg oddechowych, w tym m.in. zapalenia oskrzeli. Bywa też używany jako środek łagodzący w przypadku bólów menstruacyjnych.
Co zawiera lubczyk?
Lubczyk, a dokładnie jego korzeń, zawiera sporą ilość olejków eterycznych, które nadają mu tak intensywny zapach. Pełen jest więc olejków lotnych, z których aż blisko 70% to związki ftalidowe. Oprócz tego zawiera kumaryny, kwasy roślinne, żywice, gumy, cukry, kwasy polifenolowe oraz fitosterole. W lubczyku znajdują się także spore ilości skrobi, minerałów, no i oczywiście witamin.
Jakie witaminy zawiera lubczyk?
Lubczyk w swoim składzie zawiera najwięcej witaminy A i C. Ponadto znajdziemy w nim takie pierwiastki jak potas, wapń i żelazo.
Ile kalorii ma lubczyk?
Z uwagi na fakt, że lubczyk to zioło przyprawowe, jego kaloryczność jest znikoma. Wiedząc, że w 100 g świeżych liści lubczyku znajdują się 42 kcal, trudno ocenić, ile kalorii dostarczamy naszemu organizmowi, doprawiając jednorazowo potrawy niewielkimi ilościami tego zioła.
Do czego używać lubczyku?
Lubczyk w kuchni, głównie jego liście, to niezastąpiona przyprawa, którą warto używać przede wszystkim do zup, zwłaszcza tych zawierających groch, fasolę czy soczewicę. Zioło to zresztą bywa składnikiem naturalnej maggi, więc z oczywistych względów stanowi dodatek do zup. Często pełni w nich dodatkową funkcję, stając się dopełnieniem dekoracji, np. w zupie grzybowej. Odnajdzie się także w towarzystwie dań mięsnych, szczególnie tych duszonych. Lubczyk poleca się ponadto dodawać do ryb i owoców morza, bo dzięki zawartości olejków lotnych potrafi doskonale zniwelować nieprzyjemną woń morskiego posmaku, pozostawiając jedynie pożądane aromaty produktów.
Jak uprawiać lubczyk?
Lubczyk można uprawiać w przydomowym ogródku, choć należy się do tego odpowiednio przygotować. Nasiona powinny zostać zasiane jesienią z przeznaczeniem na rozsady lub pod koniec lata bezpośrednio do gruntu. Wiosną młode rośliny powinniśmy przesadzić w miejsce docelowe. Uprawiając lubczyk, trzeba pamiętać o regularnym nawadnianiu oraz sporadycznym nawożeniu i spulchnianiu gleby, która powinna być żyzna i przepuszczalna. Lubczyk lubi ciepło, a zatem musimy zapewnić mu odpowiednie nasłonecznienie podczas całego procesu wzrostu.
Robiąc przegląd kuchennych przypraw, którymi dysponujemy, możemy stwierdzić, że jednak odnotowaliśmy braki. Gdzie wśród nich jest lubczyk? – chcielibyśmy zapytać. Otóż właśnie. Dobre pytanie, na które warto sobie odpowiedzieć przy okazji sporządzania kolejnej listy zakupów albo planowania prac w ogrodzie.
Przepisy
Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.
