Papaja

Określana przez mieszkańców Ameryki Środkowej, z której się wywodzi, „rośliną leniwego sadownika”. Papaja rzeczywiście nie potrzebuje wielu starań, aby urosła i wydała soczyste owoce. Jej uprawa jest zatem o wiele mniej skomplikowana i wymagająca, aniżeli słynny utwór pod tym samym tytułem wykonywany przez Urszulę Dudziak.

Czy papaja jest zdrowa?

Papaja przez wzgląd na swe właściwości zwana jest również „owocem aniołów”. Ta egzotyczna roślina jest zasobna nie tylko w witaminy i składniki mineralne, ale także w inne związki mające pozytywny wpływ na organizm ludzki. Dzięki nim usprawnia proces trawienia i działa odmładzająco na komórki, pomagając jednocześnie utrzymać serce w dobrej kondycji.

Papaja w swych owocach i liściach skrywa cenny enzym zwany papainą. Znajduje on głównie zastosowanie w medycynie jako składnik leków przeciwnowotworowych oraz w kosmetyce, np. jako składnik kremów antycellulitowych.

Ile witamin ma papaja?

Papaja zawiera wiele witamin, m.in. C, A i kwas foliowy. Jest źródłem likopenu, a więc czerwonego barwnika owoców i warzyw, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Dodatkowo owoc ten pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz pokarmowy, ułatwiając trawienie.

Ile kalorii ma papaja?

Papaja to owoc idealny dla osób dbających o linię. W 100 g zawiera bowiem jedynie 43 kalorie, a dzięki obecności papainy, która wspomaga trawienie i przyczynia się do szybszego spalania tkani tłuszczowej, nie musimy martwić się o nadprogramowe kilogramy. Dodatkowo papaja pomaga pozbyć się wzdęć czy zaparć po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku.

Jak jeść papaję?

Umytą i obraną papaję można spożywać na wiele sposobów. Największą popularnością cieszy się oczywiście zjadanie pokrojonego miąższu papai na surowo. Podany w tej wersji smakuje wyjątkowo dobrze skropiony sokiem z cytryny albo przyprawiony solą i pieprzem. Z papai można także przyrządzić soki i koktajle. Ten egzotyczny owoc bywa też często składnikiem sałatek wieloowocowych. Trzeba jednak pamiętać, aby dodawać go na samym końcu, bo sok papai powoduje nadmierne mięknięcie pozostałych owoców.

Z czym jeść papaję?

Papaja smakuje wybornie w towarzystwie innych owoców, będąc na przykład składnikiem sałatki. Można ją wypróbować również w wersji wytrawnej, dodając do niej ogórek i ryż. Sprawdzi się także jako składnik dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza jeśli połączymy ją z mleczkiem kokosowym i orzechami nerkowca w wegańskim curry. Ze względu na zmiękczające właściwości nasion papai ich sok warto dodać do mięs, którym nada nieco delikatności i kruchości. Z kolei pestki tego egzotycznego owocu mogą posłużyć jako przyprawa, która wzmocni i doda ostrości potrawom.

Czy pestki papai są jadalne?

Miąższ papai jest bogaty w czarne i błyszczące nasiona, które warto zachować. Pestki papai, z czego niewiele osób zdaje sobie sprawę, są bowiem jadalne. Mają dość wyraźny i ostry smak, jednak można ich spróbować, bo posiadają wiele właściwości leczniczych. Pestki je się podobnie jak miąższ lub żuje jak gumę do żucia.

Jak przygotować papaję?

Papaję przed zjedzeniem, jak każdy owoc, należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Później wystarczy ją już tylko przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, pamiętając, że jej pestki można również z pożytkiem wykorzystać. Ostatnim krokiem jest obranie papai ze skórki, która, niestety, nadaje się jedynie do wyrzucenia.

Jak wybrać papaję?

Wybierając papaję w sklepie, trzeba dokładnie obejrzeć jej skórkę. Nie mogą być na niej widoczne żadne ślady poobijania ani inne uszkodzenia. Oczywiście, niewielkie i ciemne kropki nie dyskwalifikują owocu, jednak nie mogą występować w nadmiernej ilości. Najlepiej wybierać papaję w kolorze żółtym lub pomarańczowym, o elastycznej skórce, która po dotknięciu powraca do swojego stanu pierwotnego.

Kiedy papaja jest dojrzała?

Papaja, ta dostępna w sklepach, ma barwę oscylującą pomiędzy zielenią, żółcią i pomarańczem, a czasem kolory te mieszają się. Wynika to głównie z warunków dostawy do Polski. Zdarza się, że papaja jest sprowadzana jeszcze w stadium dojrzewania i wtedy ma zieloną skórkę, która jednak bardzo szybko zmienia barwę na żółtą lub pomarańczową. Wystarczy tylko umieścić owoc w suchym i ciepłym miejscu. Dojrzała papaja charakteryzuje się zatem skórką w odcieniu żółtym i pomarańczowym, czasem nawet zbliżonym do czerwieni.

Choć w Polsce nie spożywamy jeszcze papai na śniadanie, tak jak mają to w zwyczaju mieszkańcy Ameryki Południowej, to nazwa tego owocu nie jest nam obca. Daleko nam jednak do uwzględniania papai w codziennej diecie. Być może w niedalekiej przyszłości sytuacja ta ulegnie zmianie i papaja stanie się składnikiem naszego śniadania lub deseru.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram