Śmietana

Ten powszechnie znany spożywczy produkt nabiałowy występuje pod postacią płynną i stałą, może mieć smak słodki lub kwaśny. Prawdziwe oblicze śmietany poznacie jednak dopiero podczas Wimbledonu. To właśnie podczas tego najstarszego na świecie turnieju tenisowego śmietana w towarzystwie truskawek smakuje najlepiej, kiedy jest serwowana widzom. I tak oto śmietana łączy tradycję tenisa i kuchni już od blisko 65 lat.

Czy śmietana jest zdrowa?

Prawdziwa śmietana uzyskana w naturalnym procesie produkcji to dobry jakościowo produkt, będący odżywczym połączeniem tłuszczów, białka, witamin. Oczywiście, ze względu na wartość energetyczną śmietany, zaleca się raczej jej okazjonalne spożywanie, które z pewnością nie odbije się na naszej masie ciała. Warto zawsze wybierać najchudszą śmietanę, czyli o jak najmniejszym procencie zawartości tłuszczu.

Jak zrobić śmietanę?

Aby zrobić śmietanę, trzeba przede wszystkim dysponować świeżym mlekiem. Na początku należy poddać je procesowi odwirowywania, co prowadzi do powstania na powierzchni śmietanki, czyli półproduktu, z którego otrzymujemy śmietanę. Dopiero po fermentacji mlekowej śmietanki, która jest w konsystencji płynna, a w smaku słodka, jesteśmy w stanie uzyskać śmietanę ukwaszoną, z natury gęstą i kwaśną. I choć mówiąc o śmietanie i śmietance, mamy na myśli często ten sam produkt, to warto wiedzieć, że różnica między nimi jest bardzo istotna.

Ile kalorii ma śmietana?

Kaloryczność śmietany różni się w zależności od procentowego udziału tłuszczu. Im mniej tłuszczu zawiera śmietana, tym mniej zawiera kalorii. A zatem w 100-gramowej porcji śmietany 12-procentowej znajdują się 134 kcal, 18-procentowej – 189 kcal, a w 30-procentowej – 292 kcal. Jak więc widać, śmietanę jeść warto, ale z umiarem, aby jej spożycie nie wpłynęło znacznie na naszą wagę.

Co to jest śmietana kremówka i ile ma procent?

Śmietanka potocznie zwana kremówką to śmietana zawierająca 30-36% tłuszczu. Jest słodka w smaku i płynna w konsystencji, na jej bazie powstają zazwyczaj kremy i desery. Kremówka wyróżnia się na tle pozostałych rodzajów tego produktu zdolnością do zmiany stanu z płynnego na stały, co ma miejsce podczas jej ubijania.

Jak zrobić bitą śmietanę?

Kremówka, która przybiera postać stałą, to tzw. bita śmietana. Aby ją zrobić, trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim przed przygotowaniem śmietanę należy porządnie schłodzić w lodówce. To samo dobrze jest zrobić z końcówkami miksera oraz miską, które mają posłużyć do jej ubicia. Przez pierwsze pół minuty ubijania obroty miksera powinny być jak najniższe. Po tym czasie zwiększamy je maksymalnie i ubijamy aż do uzyskania sztywnej piany. O bitej śmietanie mówimy w sytuacji, gdy po odwróceniu miski, kremówka nie ulega siłom grawitacji.

Jak ubić śmietanę bez miksera?

Śmietanę można również ubić bez pomocy miksera. Są na to co najmniej dwa sposoby. Pierwszy przewiduje użycie miski oraz trzepaczki balonowej, które, podobnie jak końcówki miksera oraz samą śmietanę, należy również schłodzić w ramach przygotowań. Następnie po wlaniu śmietany do miski wystarczy ją ubijać aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Drugi sposób to ubicie śmietany za pomocą słoika. Wystarczy przelać do niego śmietanę, tak aby wypełniała maksymalnie 2/3 zawartości słoika, a następnie szczelnie zamknąć szklany pojemnik i mocno wstrząsać aż do chwili uzyskania stałej konsystencji.

Jak usztywnić bitą śmietanę?

Co zrobić, by ubita śmietana była sztywna i nie opadła? Warto dodatkowo po ubiciu ją wzmocnić. Oczywiście, można to zrobić jeszcze podczas ubijania, dodając po prostu gotowe i dostępne w sklepie tzw. fixy do śmietany. Jeśli jednak nie mamy tego produktu pod ręką, to wystarczy wzmocnić uzyskaną konsystencję żelatyną lub galaretką.

Jak dodać śmietanę do zupy?

Śmietana to nie tylko składnik deserów. Równie dobrze można ją wykorzystać do zagęszczenia zupy. W tym celu wystarczy wymieszać niewielką ilość gorącej zupy ze śmietaną w szklance, aby uniknąć jej zwarzenia w gotującym się płynie. Pamiętajmy, aby zawsze wlewać gorący płyn do zimnego, nigdy odwrotnie! Tak uzyskaną mieszankę wlewamy następnie do zupy pod koniec jej gotowania i łączymy całość za pomocą warzechy lub łyżki.

Ilu procentową śmietanę dodajemy do zupy?

Śmietany możemy podzielić ze względu na ich smak – na słodkie oraz kwaśne, jak również ze względu na zawartość tłuszczu w składzie. Najpopularniejszymi odmianami i jednocześnie najlepszymi do zagęszczania zup są śmietany posiadające 12% i 18% tłuszczu. Najlepsza do zup będzie ta druga.

Ile śmietany dodawać do zupy?

Ilość śmietany, którą powinniśmy dodać do zupy, można określić w zasadzie tylko w przybliżeniu, bo często uzależniamy tę proporcję od konsystencji zupy. Zazwyczaj na 1,5 litra zupy trzeba wziąć od 4 do 5 łyżek śmietany 18%. Każdorazowo warto jednak obserwować, jak szybko po jej dodaniu zmienia się gęstość zupy.

Wielu z nas bez śmietany nie wyobraża sobie prawdziwej sztuki kulinarnej. Czy rzeczywiście jest ona aż tak niezbędna? Na rynku co prawda pojawiają się co chwilę nowe zamienniki produktowe, ale tradycja nakazuje być wiernym sprawdzonym sposobom. Minie więc jeszcze sporo czasu, zanim zdecydujemy się porzucić smak i cenne właściwości kulinarne śmietany na rzecz jej mniej kalorycznych substytutów.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram