Śmietana - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.
Jajecznica z chorizo
Kremowa, delikatna i… lekko ostra? Taka właśnie jest jajecznica z dodatkiem chorizo! Wypróbuj ten pomysł na śniadanie i zaskocz bliskich.
Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!
Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.
Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!
Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!
Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!
Makaron z boczkiem i brukselką
Aromatyczny makaron z kilku składników? Z Paulą to możliwe! Wypróbuj ten świetny przepis na proste, szybkie i niezwykle smaczne danie.
Krem pierniczkowy
Prosty w przygotowaniu i smakujący świętami krem pierniczkowy, który będzie świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, placuszków i kanapek. Odmień swoje śniadania na słodko!
Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.
Makaron w sosie śmietankowym
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Makaron z kurczakiem i pieczarkami to niezwykle proste i smaczne danie, które doskonale sprawdza się na zwykłe i specjalne okazje. Połączenie soczystego kurczaka z aromatycznym sosem i pieczarkami oraz makaronem tworzy idealną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie swoim smakiem. Jak zrobić to wyjątkowe danie? Poznaj nasz sposób!
Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!
Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!
Czy śmietana jest zdrowa?
Prawdziwa śmietana uzyskana w naturalnym procesie produkcji to dobry jakościowo produkt, będący odżywczym połączeniem tłuszczów, białka, witamin. Oczywiście, ze względu na wartość energetyczną śmietany, zaleca się raczej jej okazjonalne spożywanie, które z pewnością nie odbije się na naszej masie ciała. Warto zawsze wybierać najchudszą śmietanę, czyli o jak najmniejszym procencie zawartości tłuszczu.
Jak zrobić śmietanę?
Aby zrobić śmietanę, trzeba przede wszystkim dysponować świeżym mlekiem. Na początku należy poddać je procesowi odwirowywania, co prowadzi do powstania na powierzchni śmietanki, czyli półproduktu, z którego otrzymujemy śmietanę. Dopiero po fermentacji mlekowej śmietanki, która jest w konsystencji płynna, a w smaku słodka, jesteśmy w stanie uzyskać śmietanę ukwaszoną, z natury gęstą i kwaśną. I choć mówiąc o śmietanie i śmietance, mamy na myśli często ten sam produkt, to warto wiedzieć, że różnica między nimi jest bardzo istotna.
Ile kalorii ma śmietana?
Kaloryczność śmietany różni się w zależności od procentowego udziału tłuszczu. Im mniej tłuszczu zawiera śmietana, tym mniej zawiera kalorii. A zatem w 100-gramowej porcji śmietany 12-procentowej znajdują się 134 kcal, 18-procentowej – 189 kcal, a w 30-procentowej – 292 kcal. Jak więc widać, śmietanę jeść warto, ale z umiarem, aby jej spożycie nie wpłynęło znacznie na naszą wagę.
Co to jest śmietana kremówka i ile ma procent?
Śmietanka potocznie zwana kremówką to śmietana zawierająca 30-36% tłuszczu. Jest słodka w smaku i płynna w konsystencji, na jej bazie powstają zazwyczaj kremy i desery. Kremówka wyróżnia się na tle pozostałych rodzajów tego produktu zdolnością do zmiany stanu z płynnego na stały, co ma miejsce podczas jej ubijania.
Jak zrobić bitą śmietanę?
Kremówka, która przybiera postać stałą, to tzw. bita śmietana. Aby ją zrobić, trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim przed przygotowaniem śmietanę należy porządnie schłodzić w lodówce. To samo dobrze jest zrobić z końcówkami miksera oraz miską, które mają posłużyć do jej ubicia. Przez pierwsze pół minuty ubijania obroty miksera powinny być jak najniższe. Po tym czasie zwiększamy je maksymalnie i ubijamy aż do uzyskania sztywnej piany. O bitej śmietanie mówimy w sytuacji, gdy po odwróceniu miski, kremówka nie ulega siłom grawitacji.
Jak ubić śmietanę bez miksera?
Śmietanę można również ubić bez pomocy miksera. Są na to co najmniej dwa sposoby. Pierwszy przewiduje użycie miski oraz trzepaczki balonowej, które, podobnie jak końcówki miksera oraz samą śmietanę, należy również schłodzić w ramach przygotowań. Następnie po wlaniu śmietany do miski wystarczy ją ubijać aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Drugi sposób to ubicie śmietany za pomocą słoika. Wystarczy przelać do niego śmietanę, tak aby wypełniała maksymalnie 2/3 zawartości słoika, a następnie szczelnie zamknąć szklany pojemnik i mocno wstrząsać aż do chwili uzyskania stałej konsystencji.
Jak usztywnić bitą śmietanę?
Co zrobić, by ubita śmietana była sztywna i nie opadła? Warto dodatkowo po ubiciu ją wzmocnić. Oczywiście, można to zrobić jeszcze podczas ubijania, dodając po prostu gotowe i dostępne w sklepie tzw. fixy do śmietany. Jeśli jednak nie mamy tego produktu pod ręką, to wystarczy wzmocnić uzyskaną konsystencję żelatyną lub galaretką.
Jak dodać śmietanę do zupy?
Śmietana to nie tylko składnik deserów. Równie dobrze można ją wykorzystać do zagęszczenia zupy. W tym celu wystarczy wymieszać niewielką ilość gorącej zupy ze śmietaną w szklance, aby uniknąć jej zwarzenia w gotującym się płynie. Pamiętajmy, aby zawsze wlewać gorący płyn do zimnego, nigdy odwrotnie! Tak uzyskaną mieszankę wlewamy następnie do zupy pod koniec jej gotowania i łączymy całość za pomocą warzechy lub łyżki.
Ilu procentową śmietanę dodajemy do zupy?
Śmietany możemy podzielić ze względu na ich smak – na słodkie oraz kwaśne, jak również ze względu na zawartość tłuszczu w składzie. Najpopularniejszymi odmianami i jednocześnie najlepszymi do zagęszczania zup są śmietany posiadające 12% i 18% tłuszczu. Najlepsza do zup będzie ta druga.
Ile śmietany dodawać do zupy?
Ilość śmietany, którą powinniśmy dodać do zupy, można określić w zasadzie tylko w przybliżeniu, bo często uzależniamy tę proporcję od konsystencji zupy. Zazwyczaj na 1,5 litra zupy trzeba wziąć od 4 do 5 łyżek śmietany 18%. Każdorazowo warto jednak obserwować, jak szybko po jej dodaniu zmienia się gęstość zupy.
Wielu z nas bez śmietany nie wyobraża sobie prawdziwej sztuki kulinarnej. Czy rzeczywiście jest ona aż tak niezbędna? Na rynku co prawda pojawiają się co chwilę nowe zamienniki produktowe, ale tradycja nakazuje być wiernym sprawdzonym sposobom. Minie więc jeszcze sporo czasu, zanim zdecydujemy się porzucić smak i cenne właściwości kulinarne śmietany na rzecz jej mniej kalorycznych substytutów.