
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mleko rozkłócić z jajkami i oliwą, stopniowo dodawać mąkę przesianą z solą, na przemian z wodą. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać jeszcze trochę wody lub mleka. Ciasto odstawić na 20-30 minut, żeby odpoczęło. Jeśli po tym czasie zbyt mocno zgęstnieje, dodać jeszcze nieco mleka lub wody. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone i cały czas mieszając, podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy, czosnek, przyprawy, cukier.
Na osobnej patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy do mięsa. Smażymy wszystko chwilę razem, po czym przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy całość około 30 minut. Jeśli płyn za bardzo wyparuje, dodajemy niewielką ilość wody (nie za dużo, sos musi być gęsty). Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy część do sosu. Sos kosztujemy. Jeśli trzeba jeszcze go doprawić, dodajemy pieprzu i soli do smaku.
Na każdy naleśnik kładziemy porcję farszu mięsnego, zawijamy i układamy naleśniki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy naleśniki do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekamy 10 minut. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Wyjmujemy naczynie, posypujemy naleśniki startym serem, ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 10 minut, aż ser się rozpuści.
Naleśniki podajemy na gorąco posypane pokrojonym szczypiorkiem lub resztą pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
.webp)
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
4314 dni temu
Kolejny pyszny przepis ,kuchni lidla, ja tylko pominęłam żółty ser, a podałam z sosem czosnkowym ,mniam.
odpowiedz