
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito
- tarkę do sera
- naczynie żaroodporne
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
NADZIENIE:
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Ugotuj muszle w osolonej wodzie według instrukcji, jednakże skróć czas ich gotowania o 3 minuty. Muszle powinny być delikatnie twarde. Makaron przecedź i odlej trochę wody z jego gotowania do kubka, a następnie odstaw makaron do ostygnięcia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie pokrój drobno i podsmaż na oliwie z oliwek. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj do nich mięso mielone i przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość i podsmażaj przez 4-5 minut.
KROK 3: DODAJEMY POMIDORY
Do smażącego się mięsa dodaj pomidory z puszki i przypraw je rozmarynem. Po doprawieniu wymieszaj całość i gotuj przez 10-12 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
KROK 4: NADZIEWAMY MUSZLE
W misce wymieszaj ser ricotta z mięsem, a następnie nadziej muszle.
SOS:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek i cebulę obierz, a potem pokrój. Ser zetrzyj na tarce do małej miseczki.
KROK 2: MIESZAMY SKŁADNIKI
Na dno naczynia żaroodpornego dodaj pomidory, czosnek i cebulę, oliwę, wodę z gotowania makaronu, a potem przypraw ziołami i wymieszaj.
KROK 3: UKŁADAMY MUSZLE W SOSIE
Ułóż muszle na powierzchni sosu, a potem posyp całość serem.
KROK 4: PIECZEMY MAKARON
Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ser delikatnie się roztopi.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Spaghetti bolognese
Sekretem prawdziwego spaghetti bolognese jest gęsty, aromatyczny sos. W połączeniu z makaronem tworzy danie idealne.

Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym – idealny przepis na obiad lub imprezę
Pomysł na nadziewanie makaronu conchiglioni sięga głęboko do tradycji włoskiej kuchni, w której powstało wiele wariacji na ten temat. W każdym regionie Włoch muszle makaronowe nadziewa się odmiennymi nadzieniami przygotowanymi z regionalnych składników zakupionych od lokalnych dostawców i rolników.
Makaron nadziewany mięsem mielonym to danie pochodzące z regionu Kampanii, z którego pochodzi także pizza neapolitańska. Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym w tym regionie często podaje się z domowym ragu, podobnym w smaku do sosu bolońskiego. Bardzo często można spotkać też wersję z dodatkiem sosu beszamelowego, jednakże nie jest to jedyny sposób na smaczny nadziewany makaron muszelki.
Nadziewane muszle makaronowe można podać z dowolnym sosem i nadzieniem — od świeżych warzyw, gulaszów, na białych sosach z dodatkiem wina kończąc. Z racji dużego rozmiaru, muszle makaronowe nadziewane nadają się nie tylko na obiad, ale również na imprezę.
Wzbogacenie bufetu o aromatyczny i syty makaron z nadzieniem z pewnością docenią wszyscy uczestnicy imprezy, nawet Ci najbardziej wybredni. Przygotowując pyszne nadziewane muszle, smakiem przeniesiesz swoich gości prosto na włoskie wybrzeże.
Jak zrobić makaron muszle z mięsem mielonym?
Makaron muszelki nadziewany — jak przygotować to pyszne danie? Zarówno farsz do muszli makaronowych, jak i sos można przyrządzić z wielu różnorodnych składników, otrzymując dania o wyjątkowym smaku i aromacie.
W naszym przepisie na makaron muszle z mięsem mielonym znajdziesz minimalną liczbę składników, które dają maksimum smaku. W jaki sposób można udoskonalić nasz przepis na muszle makaronowe z mięsem mielonym w sosie pomidorowym? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek!
Najważniejszym elementem w całym daniu są składniki. To właśnie wysokiej jakości składniki są sekretem włoskiej kuchni, która bazuje na regionalnych produktach. We Włoszech każdy region słynie z innych produktów i to na ich bazie przyrządza się większość regionalnych dań.
W naszym przepisie na muszle nadziewane mięsem mielonym w sosie pomidorowym znajdziesz składniki, które szeroko dostępne są w całych Włoszech oraz Polsce. Do przyrządzenia swoich muszli użyj soczystych pomidorów z puszki, wysokiej jakości mięsa oraz oryginalnego parmezanu i makaronu z pszenicy durum, a z pewnością stworzysz na talerzu istną poezję smaków.
Jak krok po kroku przygotować pyszne nadziewane muszle? Zacznij od odpowiedniego wyboru makaronu i jego poprawnego ugotowania. Do nadziewania wybierz makaron zrobiony z pszenicy durum, który dobrze wchłonie sos podczas pieczenia. Gotowanie takiego makaronu to prawdziwa sztuka — począwszy od wyboru garnka, na odcedzaniu kończąc.
Do poprawnego ugotowania makaronu należy wybrać garnek o dużej pojemności, w którym makaron będzie mógł swobodnie pływać i zwiększać swoja objętość. Makaron należy wrzucić do osolonego wrzątku. Dopilnuj, żeby woda w garnku była słona jak woda morska, a dopiero potem dodaj makaron.
Dobrze ugotowane muszle będą al dente, czyli lekko twarde. Przygotowany w ten sposób makaron należy odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Makaronu, który potem zanurza się w sosie, nie wolno hartować ani polewać oliwą czy olejem (zabiegi te sprawiają, że sos nie będzie wnikał w strukturę makaronu). Ugotowany w ten sposób makaron możesz śmiało nadziewać dowolnym farszem.
Przygotowując farsz do makaronu, zadbaj o to, aby był wystarczająco gęsty, ale niezbyt suchy. Najlepszymi nadzieniami do muszli będą wszelkie farsze o konsystencji pasty lub purée. Niektórzy szefowie blendują nadzienie przed wsadzeniem go do makaronów, co znacznie ułatwia całą procedurę nadziewania.
Makaron muszle faszerowane mięsem na ciepło i na zimno
Muszle nadziewane zapiekane w piekarniku smakują równie dobrze w wersji na ciepło, jak i na zimno. Jeśli planujesz przygotować makaron muszle faszerowane na zimno, zadbaj o to, aby farsz nie wypływał z makaronu. Zbyt wodniste nadzienie będzie się rozlewać po powierzchni talerza i uniemożliwi zjedzenie makaronu w tak zwanym locie.
Planujesz szwedzki stół lub bufet? Zadbaj o to, aby nadziewany makaron muszle podawane na zimno dało się zjeść bezproblemowo na stojąco. Gdy planujesz imprezę przy stole, możesz spokojnie zatopić makaron w aromatycznym sosie i zaserwować go gościom na eleganckich talerzach.
Jakie nadzienia polecamy? Mięso mielone znakomicie komponuje się nie tylko z pomidorami, ale również z cukinią, bakłażanem czy papryką. Jeśli przepadasz za białymi sosami, spróbuj przyrządzić farsz na bazie serów i gęstej śmietanki, a całość udekoruj świeżymi ziołami i oliwą. Popuść wodze fantazji i nadziej swoje conchiglioni ulubionymi składnikami, a na pewno się nie zawiedziesz.
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)