Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sito
  • tarkę do sera
  • naczynie żaroodporne

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

NADZIENIE:

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON

Ugotuj muszle w osolonej wodzie według instrukcji, jednakże skróć czas ich gotowania o 3 minuty. Muszle powinny być delikatnie twarde. Makaron przecedź i odlej trochę wody z jego gotowania do kubka, a następnie odstaw makaron do ostygnięcia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie pokrój drobno i podsmaż na oliwie z oliwek. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj do nich mięso mielone i przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość i podsmażaj przez 4-5 minut.

KROK 3: DODAJEMY POMIDORY

Do smażącego się mięsa dodaj pomidory z puszki i przypraw je rozmarynem. Po doprawieniu wymieszaj całość i gotuj przez 10-12 minut, aby składniki dobrze się połączyły.

KROK 4: NADZIEWAMY MUSZLE

W misce wymieszaj ser ricotta z mięsem, a następnie nadziej muszle.

SOS:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek i cebulę obierz, a potem pokrój. Ser zetrzyj na tarce do małej miseczki.

KROK 2: MIESZAMY SKŁADNIKI

Na dno naczynia żaroodpornego dodaj pomidory, czosnek i cebulę, oliwę, wodę z gotowania makaronu, a potem przypraw ziołami i wymieszaj.

KROK 3: UKŁADAMY MUSZLE W SOSIE

Ułóż muszle na powierzchni sosu, a potem posyp całość serem.

KROK 4: PIECZEMY MAKARON

Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ser delikatnie się roztopi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym – idealny przepis na obiad lub imprezę

Pomysł na nadziewanie makaronu conchiglioni sięga głęboko do tradycji włoskiej kuchni, w której powstało wiele wariacji na ten temat. W każdym regionie Włoch muszle makaronowe nadziewa się odmiennymi nadzieniami przygotowanymi z regionalnych składników zakupionych od lokalnych dostawców i rolników.

Makaron nadziewany mięsem mielonym to danie pochodzące z regionu Kampanii, z którego pochodzi także pizza neapolitańska. Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym w tym regionie często podaje się z domowym ragu, podobnym w smaku do sosu bolońskiego. Bardzo często można spotkać też wersję z dodatkiem sosu beszamelowego, jednakże nie jest to jedyny sposób na smaczny nadziewany makaron muszelki.

Nadziewane muszle makaronowe można podać z dowolnym sosem i nadzieniem — od świeżych warzyw, gulaszów, na białych sosach z dodatkiem wina kończąc. Z racji dużego rozmiaru, muszle makaronowe nadziewane nadają się nie tylko na obiad, ale również na imprezę.

Wzbogacenie bufetu o aromatyczny i syty makaron z nadzieniem z pewnością docenią wszyscy uczestnicy imprezy, nawet Ci najbardziej wybredni. Przygotowując pyszne nadziewane muszle, smakiem przeniesiesz swoich gości prosto na włoskie wybrzeże.

Jak zrobić makaron muszle z mięsem mielonym?

Makaron muszelki nadziewany — jak przygotować to pyszne danie? Zarówno farsz do muszli makaronowych, jak i sos można przyrządzić z wielu różnorodnych składników, otrzymując dania o wyjątkowym smaku i aromacie.

W naszym przepisie na makaron muszle z mięsem mielonym znajdziesz minimalną liczbę składników, które dają maksimum smaku. W jaki sposób można udoskonalić nasz przepis na muszle makaronowe z mięsem mielonym w sosie pomidorowym? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek!

Najważniejszym elementem w całym daniu są składniki. To właśnie wysokiej jakości składniki są sekretem włoskiej kuchni, która bazuje na regionalnych produktach. We Włoszech każdy region słynie z innych produktów i to na ich bazie przyrządza się większość regionalnych dań.

W naszym przepisie na muszle nadziewane mięsem mielonym w sosie pomidorowym znajdziesz składniki, które szeroko dostępne są w całych Włoszech oraz Polsce. Do przyrządzenia swoich muszli użyj soczystych pomidorów z puszki, wysokiej jakości mięsa oraz oryginalnego parmezanu i makaronu z pszenicy durum, a z pewnością stworzysz na talerzu istną poezję smaków.

Jak krok po kroku przygotować pyszne nadziewane muszle? Zacznij od odpowiedniego wyboru makaronu i jego poprawnego ugotowania. Do nadziewania wybierz makaron zrobiony z pszenicy durum, który dobrze wchłonie sos podczas pieczenia. Gotowanie takiego makaronu to prawdziwa sztuka — począwszy od wyboru garnka, na odcedzaniu kończąc.

Do poprawnego ugotowania makaronu należy wybrać garnek o dużej pojemności, w którym makaron będzie mógł swobodnie pływać i zwiększać swoja objętość. Makaron należy wrzucić do osolonego wrzątku. Dopilnuj, żeby woda w garnku była słona jak woda morska, a dopiero potem dodaj makaron.

Dobrze ugotowane muszle będą al dente, czyli lekko twarde. Przygotowany w ten sposób makaron należy odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Makaronu, który potem zanurza się w sosie, nie wolno hartować ani polewać oliwą czy olejem (zabiegi te sprawiają, że sos nie będzie wnikał w strukturę makaronu). Ugotowany w ten sposób makaron możesz śmiało nadziewać dowolnym farszem.

Przygotowując farsz do makaronu, zadbaj o to, aby był wystarczająco gęsty, ale niezbyt suchy. Najlepszymi nadzieniami do muszli będą wszelkie farsze o konsystencji pasty lub purée. Niektórzy szefowie blendują nadzienie przed wsadzeniem go do makaronów, co znacznie ułatwia całą procedurę nadziewania.

Makaron muszle faszerowane mięsem na ciepło i na zimno

Muszle nadziewane zapiekane w piekarniku smakują równie dobrze w wersji na ciepło, jak i na zimno. Jeśli planujesz przygotować makaron muszle faszerowane na zimno, zadbaj o to, aby farsz nie wypływał z makaronu. Zbyt wodniste nadzienie będzie się rozlewać po powierzchni talerza i uniemożliwi zjedzenie makaronu w tak zwanym locie.

Planujesz szwedzki stół lub bufet? Zadbaj o to, aby nadziewany makaron muszle podawane na zimno dało się zjeść bezproblemowo na stojąco. Gdy planujesz imprezę przy stole, możesz spokojnie zatopić makaron w aromatycznym sosie i zaserwować go gościom na eleganckich talerzach.

Jakie nadzienia polecamy? Mięso mielone znakomicie komponuje się nie tylko z pomidorami, ale również z cukinią, bakłażanem czy papryką. Jeśli przepadasz za białymi sosami, spróbuj przyrządzić farsz na bazie serów i gęstej śmietanki, a całość udekoruj świeżymi ziołami i oliwą. Popuść wodze fantazji i nadziej swoje conchiglioni ulubionymi składnikami, a na pewno się nie zawiedziesz.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!