• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito o drobnych oczkach
  • formę o wymiarach 20x30 cm
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny z funkcją ubijania lub mikser
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sito.

Krok 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Jajka ubijamy z cukrem, aż zmienią kolor na biały. Nie przerywając ubijania, stopniowo, cienką strużką dolewamy olej i miksujemy, aż połączy się z masą. Dodajemy ocet i drobno posiekane orzechy. Mieszamy.

Krok 3: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI

Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą.

Krok 4: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

⅓ ciasta przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta układamy ⅓ śliwek pokrojonych w ćwiartki. Śliwki zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki.

Krok 5: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na ładny, rumiany kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram