
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito o drobnych oczkach
- formę o wymiarach 20x30 cm
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny z funkcją ubijania lub mikser
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sito.
Krok 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Jajka ubijamy z cukrem, aż zmienią kolor na biały. Nie przerywając ubijania, stopniowo, cienką strużką dolewamy olej i miksujemy, aż połączy się z masą. Dodajemy ocet i drobno posiekane orzechy. Mieszamy.
Krok 3: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI
Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą.
Krok 4: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
⅓ ciasta przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta układamy ⅓ śliwek pokrojonych w ćwiartki. Śliwki zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki.
Krok 5: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na ładny, rumiany kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Zobacz podobne
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)