Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • drewnianą łyżkę lub rózgę
  • 2 keksówki o wymiarach ok 10x30 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • mikser, blender lub robot wielofunkcyjny

Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli.

Krok 2: ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Olej, mleko, miód, cukier, przyprawę korzenną i cynamon dodajemy do rondelka i podgrzewamy mieszając, aż miód się rozpuści, a wszystkie składniki połączą. Lekko studzimy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Kiedy mieszanka będzie już tylko lekko ciepła, przelewamy ją do miski z mąką, dodajemy żółtka i bakalie (część żurawin zostawiamy do dekoracji). Mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub rózgą, tylko do połączenia składników. 

Do osobnej miski lub do naczynia robota przekładamy białka jaj. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy je, zaczynając od średnich obrotów, na lśniącą, perłową i sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo zwiększamy obroty urządzenia. Gotową pianę przekładamy porcjami do ciasta i delikatnie mieszamy, by nie utracić jej puszystości. 

Krok 4: WYPEŁNIAMY KEKSÓWKI CIASTEM

Dwie keksówki o długości ok. 10 x 30 smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Do każdej wlewamy połowę ciasta.

Krok 5: PIECZEMY PIERNIK

Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, jeśli nie, przedłużamy czas pieczenia.

Krok 6: PRZEKŁADAMY PIERNIK POWIDŁAMI

Kiedy piernik w obu keksówkach ostygnie, przekładamy go powidłami tak, aby razem stworzyły jeden, wyższy piernik. 

Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Czekoladę gorzką, połamaną na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem śmietanki. Gdy całość się rozpuści i połączy polewamy wierzch ciasta i odstawiamy. Kiedy czekolada stwardnieje na wierzch posypujemy suszoną żurawinę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    34 dni temu
    Piszecie o wymieszaniu mąki z proszkiem do pieczenia i sodą , ale nie podejście ile tego pr. do pieczenia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    32 dni temu
    1 pełna łyżeczka wystarczy :)
  • Gość Gość
    43 dni temu
    Jak długo przed Świętami najlepiej zrobić ten piernik?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    42 dni temu
    Z większym, kilkutygodniowym wyprzedzeniem pieczemy tylko pierniki dojrzewające, takie jak klasyczna wersja piernika staropolskiego. Ten wystarczy przygotować kilka dni wcześniej, będzie smaczny tuż po upieczeniu.
  • Gość2 Gość2
    36 dni temu
    czas przygotowania to 2 godziny więc najlepiej przygotować tak z miesiąc po świętach XD
  • Gość Gość
    46 dni temu
    Witam, po upieczeniu 2 pierników z 2 keksówek ma powstać jeden piernik? czy ciasto z każdej keksówki przekładamy powidłami? dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    46 dni temu
    Dokładnie tak :) W osobnych keksówkach pieczemy dwie części tego samego, jednego piernika. Po upieczeniu studzimy je, a następnie przekładamy powidłami tak, aby razem stworzyły jeden, wyższy piernik.
  • Gość Gość
    56 dni temu
    A białko ubijamy i mieszamy z ciastem, czy nie używamy go wcale ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    56 dni temu
    Białka jaj ubijamy osobno z solą, dodajemy do bazy ciasta i delikatnie mieszamy, by zachowało puszystość piany.
  • Gość Gość
    56 dni temu
    A co robimy z bakaliami ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    56 dni temu
    Bakalie dodajemy do ciasta na etapie łączenia suchych składników z mokrymi, wtedy kiedy żółtka. Dziękujemy za komentarz-ten fragment sposobu przygotowania uzupełniliśmy już o potrzebne informacje.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!