
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- drewnianą łyżkę lub rózgę
- 2 keksówki o wymiarach ok 10x30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- mikser, blender lub robot wielofunkcyjny
Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli.
Krok 2: ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Olej, mleko, miód, cukier, przyprawę korzenną i cynamon dodajemy do rondelka i podgrzewamy mieszając, aż miód się rozpuści, a wszystkie składniki połączą. Lekko studzimy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Kiedy mieszanka będzie już tylko lekko ciepła, przelewamy ją do miski z mąką, dodajemy żółtka i bakalie (część żurawin zostawiamy do dekoracji). Mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub rózgą, tylko do połączenia składników.
Do osobnej miski lub do naczynia robota przekładamy białka jaj. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy je, zaczynając od średnich obrotów, na lśniącą, perłową i sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo zwiększamy obroty urządzenia. Gotową pianę przekładamy porcjami do ciasta i delikatnie mieszamy, by nie utracić jej puszystości.
Krok 4: WYPEŁNIAMY KEKSÓWKI CIASTEM
Dwie keksówki o długości ok. 10 x 30 smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Do każdej wlewamy połowę ciasta.
Krok 5: PIECZEMY PIERNIK
Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, jeśli nie, przedłużamy czas pieczenia.
Krok 6: PRZEKŁADAMY PIERNIK POWIDŁAMI
Kiedy piernik w obu keksówkach ostygnie, przekładamy go powidłami tak, aby razem stworzyły jeden, wyższy piernik.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Czekoladę gorzką, połamaną na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem śmietanki. Gdy całość się rozpuści i połączy polewamy wierzch ciasta i odstawiamy. Kiedy czekolada stwardnieje na wierzch posypujemy suszoną żurawinę.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!

Tort marchewkowo-dyniowy
Imponuje wyglądem i zachwyca korzennym smakiem! Strasznie pyszny tort marchewkowo-dyniowy wg przepisu Pawła uświetni każdą jesienną imprezę – wykorzystaj przepis i upiecz tort na Halloween!

Kaszubski miodowy kuch
Kuchnia regionalna kryje w sobie wiele dobrych smaków. Kaszubski miodowy kuch to jeden z nich! Jeśli spróbujesz raz, będziesz wracać wielokrotnie. Przekonaj się!

Fitciasto mandarynkowe bez mąki
Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.

Komentarze (11)
193 dni temu
Piszecie o wymieszaniu mąki z proszkiem do pieczenia i sodą , ale nie podejście ile tego pr. do pieczenia.
odpowiedz
191 dni temu
1 pełna łyżeczka wystarczy :)
201 dni temu
Jak długo przed Świętami najlepiej zrobić ten piernik?
odpowiedz
201 dni temu
Z większym, kilkutygodniowym wyprzedzeniem pieczemy tylko pierniki dojrzewające, takie jak klasyczna wersja piernika staropolskiego. Ten wystarczy przygotować kilka dni wcześniej, będzie smaczny tuż po upieczeniu.
195 dni temu
czas przygotowania to 2 godziny więc najlepiej przygotować tak z miesiąc po świętach XD
205 dni temu
Witam, po upieczeniu 2 pierników z 2 keksówek ma powstać jeden piernik? czy ciasto z każdej keksówki przekładamy powidłami? dziękuję :)
odpowiedz
205 dni temu
Dokładnie tak :) W osobnych keksówkach pieczemy dwie części tego samego, jednego piernika. Po upieczeniu studzimy je, a następnie przekładamy powidłami tak, aby razem stworzyły jeden, wyższy piernik.
214 dni temu
A białko ubijamy i mieszamy z ciastem, czy nie używamy go wcale ?
odpowiedz
214 dni temu
Białka jaj ubijamy osobno z solą, dodajemy do bazy ciasta i delikatnie mieszamy, by zachowało puszystość piany.
215 dni temu
A co robimy z bakaliami ?
odpowiedz
214 dni temu
Bakalie dodajemy do ciasta na etapie łączenia suchych składników z mokrymi, wtedy kiedy żółtka. Dziękujemy za komentarz-ten fragment sposobu przygotowania uzupełniliśmy już o potrzebne informacje.
zobacz wszystkie