• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • drewnianą łyżkę lub rózgę
  • 2 keksówki o wymiarach ok 10x30 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli.

Krok 2: ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Olej, mleko, miód, cukier, przyprawę korzenną i cynamon dodajemy do rondelka i podgrzewamy mieszając, aż miód się rozpuści, a wszystkie składniki połączą. Lekko studzimy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Kiedy mieszanka będzie już tylko lekko ciepła, przelewamy ją do miski z mąką, dodajemy żółtka. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub rózgą, tylko do połączenia składników.

Krok 4: WYPEŁNIAMY KEKSÓWKI CIASTEM

Dwie keksówki o długości ok. 10 x 30 smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Do każdej wlewamy połowę ciasta.

Krok 5: PIECZEMY PIERNIK

Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, jeśli nie, przedłużamy czas pieczenia.

Krok 6: PRZEKŁADAMY PIERNIK POWIDŁAMI

Kiedy piernik ostygnie, przekładamy go powidłami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram