Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- drewnianą łyżkę lub rózgę
- 2 keksówki o wymiarach ok 10x30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- mikser, blender lub robot wielofunkcyjny
Krok 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli.
Krok 2: ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Olej, mleko, miód, cukier, przyprawę korzenną i cynamon dodajemy do rondelka i podgrzewamy mieszając, aż miód się rozpuści, a wszystkie składniki połączą. Lekko studzimy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Kiedy mieszanka będzie już tylko lekko ciepła, przelewamy ją do miski z mąką, dodajemy żółtka i bakalie (część żurawin zostawiamy do dekoracji). Mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub rózgą, tylko do połączenia składników.
Do osobnej miski lub do naczynia robota przekładamy białka jaj. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy je, zaczynając od średnich obrotów, na lśniącą, perłową i sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo zwiększamy obroty urządzenia. Gotową pianę przekładamy porcjami do ciasta i delikatnie mieszamy, by nie utracić jej puszystości.
Krok 4: WYPEŁNIAMY KEKSÓWKI CIASTEM
Dwie keksówki o długości ok. 10 x 30 smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Do każdej wlewamy połowę ciasta.
Krok 5: PIECZEMY PIERNIK
Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, jeśli nie, przedłużamy czas pieczenia.
Krok 6: PRZEKŁADAMY PIERNIK POWIDŁAMI
Kiedy piernik w obu keksówkach ostygnie, przekładamy go powidłami tak, aby razem stworzyły jeden, wyższy piernik.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Czekoladę gorzką, połamaną na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem śmietanki. Gdy całość się rozpuści i połączy polewamy wierzch ciasta i odstawiamy. Kiedy czekolada stwardnieje na wierzch posypujemy suszoną żurawinę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba z piekarnika
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Łazanki
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Nuggetsy z kurczaka
- Boczek pieczony
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Spaghetti carbonara
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Krokiety z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (17)
310 dni temu
W liście składników znajduje się śmietana 36% - w opisie przepisu nie widzę, aby była wspomniana ?
Odpowiedz
309 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Faktycznie w przepisie nie używamy śmietany, a śmietankę 36% -- jest potrzebna do przygotowania polewy czekoladowej :)
688 dni temu
20g mąki? Wydaje się bardzo mało na ilość pozostałych składników, dlatego wolę upewnić się czy to nie błąd ;)
Odpowiedz
687 dni temu
Doroto, w tym przepisie potrzebujemy 510 g mąki :)
1048 dni temu
czy ciasto można upiec w jednej keksówce a potem przekroić i posmarować powidłami?
Odpowiedz
1048 dni temu
W pierniku jest bardzo dużo bakalii i przekrawanie go może spowodować, że ciasto się pokruszy. Jeśli chcesz, możesz oczywiście spróbować, warto wtedy po 55 minutach pieczenia skontrolować patyczkiem, czy ciasto jest bliskie upieczenia i sprawdzać to, co ok. 10 minut, aż patyczek będzie suchy. Inną opcją jest też podzielenie ciasta na pół i upieczenie najpierw jednej połowy, a po przestudzeniu pierwszego piernika także drugiej. W ten sposób nie będziesz musiała martwić się o długość pieczenia ciasta, a nadal użyjesz tylko jednej keksówki :)
1410 dni temu
Piszecie o wymieszaniu mąki z proszkiem do pieczenia i sodą , ale nie podejście ile tego pr. do pieczenia.
Odpowiedz
1408 dni temu
1 pełna łyżeczka wystarczy :)
1419 dni temu
Jak długo przed Świętami najlepiej zrobić ten piernik?
Odpowiedz
1418 dni temu
Z większym, kilkutygodniowym wyprzedzeniem pieczemy tylko pierniki dojrzewające, takie jak klasyczna wersja piernika staropolskiego. Ten wystarczy przygotować kilka dni wcześniej, będzie smaczny tuż po upieczeniu.
1413 dni temu
czas przygotowania to 2 godziny więc najlepiej przygotować tak z miesiąc po świętach XD
1422 dni temu
Witam, po upieczeniu 2 pierników z 2 keksówek ma powstać jeden piernik? czy ciasto z każdej keksówki przekładamy powidłami? dziękuję :)
Odpowiedz
1422 dni temu
Dokładnie tak :) W osobnych keksówkach pieczemy dwie części tego samego, jednego piernika. Po upieczeniu studzimy je, a następnie przekładamy powidłami tak, aby razem stworzyły jeden, wyższy piernik.
1432 dni temu
A białko ubijamy i mieszamy z ciastem, czy nie używamy go wcale ?
Odpowiedz
1432 dni temu
Białka jaj ubijamy osobno z solą, dodajemy do bazy ciasta i delikatnie mieszamy, by zachowało puszystość piany.
1432 dni temu
A co robimy z bakaliami ?
Odpowiedz
1432 dni temu
Bakalie dodajemy do ciasta na etapie łączenia suchych składników z mokrymi, wtedy kiedy żółtka. Dziękujemy za komentarz-ten fragment sposobu przygotowania uzupełniliśmy już o potrzebne informacje.
zobacz wszystkie