Gość - Hamburgery - przepisy i pomysły:

Domowe burgery

wróć do Fast Food

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Choć hamburgery kojarzą się zwykle z restauracjami szybkiej obsługi, to tak naprawdę wcale ich nie potrzebują. Wystarczy przecież zaledwie kilka składników, aby przygotować pysznego hamburgera w domu. Podstawa to dobra bułka i mięso, resztę stanowią dodatki, które stosuje się według indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli poszukujecie idealnej listy składników i przepisu na hamburgera, to dobrze trafiliście. W Kuchni Lidla znajdziecie wszystko, czego potrzebujecie, by przyrządzić to danie. Sprawdźcie już teraz!

Hamburger – przepis na fast food w domu!

Fast foody kojarzą się z restauracjami szybkiej obsługi i niekoniecznie wartościowym posiłkiem. Jednak domowe hamburgery to zupełnie inna bajka! Możesz umieścić w nich dowolne składniki! Z łatwością dopasujesz je do własnych preferencji. Domowy hamburger świetnie smakuje zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Co więcej, zadbaliśmy zarówno o osoby, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę, jak i te bardziej zaawansowane w sztuce kulinariów. Większość przedstawionych w tej kategorii pomysłów to proste przepisy na hamburgery. Na tym nie koniec ich zalet. Hamburgery według Kuchni Lidla przygotujesz w zaskakująco krótkim czasie. Niektóre z nich będą gotowe w zaledwie 20 minut! Oczywiście możesz też wybrać nieco bardziej zaawansowaną wersję popularnej kanapki, której przygotowanie zajmie Ci nieco więcej czasu. 

Ale od początku – jak wygląda hamburger? To przysmak składający się z podstawowych składników ułożonych między dwiema połówkami bułki. W skład klasycznego hamburgera wchodzi wspomniana bułka, mięso oraz dodatki, takie jak plasterki pomidora, liście sałaty, ogórek kiszony, cebula, a także sosy takie jak ketchup, musztarda, majonez, sos barbecue czy sosy pikantne. Warto dodać, że gdy do hamburgera trafia ser, nazywany jest on cheeseburgerem, kiedy zawiera mięso z kurczaka to chickenburger, a wersja rybna znana jest jako fishburger. W Kuchni Lidla znajdziesz zarówno klasyczną odsłonę popularnej kanapki, jak i rozmaite jej odmiany, czy to ze serem, czy z liśćmi sałaty zamiast bułki. Jest więc z czego wybierać!

Historia hamburgera sięga 1904 roku, kiedy to garncarz Fletcher Davis po raz pierwszy przyrządził mielonego kotleta na grzance wyłącznie z sałatą, musztardą i majonezem. Co ciekawe, sam burger wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny, który przybył do Ameryki wraz z niemieckimi imigrantami. Jeden z najstarszych lokali serwujących hamburgery w Stanach to restauracja Louis Lunch w New Haven, w stanie Connecticut. Do dziś serwuje się tam mięso opiekane wcześniej w starych żeliwnych grillach gazowych, a zamiast bułek wykorzystuje się chleb tostowy. Nie znajdziesz w nich ketchupu, natomiast możesz spodziewać się plasterka pomidora i cebuli. Hamburgery największą popularnością cieszą się właśnie w USA. Są jednak doskonale znane na całym świecie, w tym oczywiście w Polsce, na co najlepszym dowodem jest długa lista przepisów na ten pyszny fast food skomponowana przez Kuchnię Lidla!

Przepis na hamburgera domowego – jakie mięso?

Można wyróżnić różne rodzaje burgerów, o czym wspomnieliśmy powyżej. Pewne jest jedno – wybierając mięso do hamburgerów, postaw na takie o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Najczęściej wybierane mięso na kotlety hamburgerowe to bez wątpienia wołowina – pełna smaku, o idealnej konsystencji. Świetnie komponuje się z większością dodatków, które zwykle trafiają między połówki bułki. Za najlepsze partie mięsa wołowego uznaje się karkówkę, antrykot oraz łopatkę. W naszych sklepowych lodówkach szukaj mięsa marki Rzeźnik. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz sięgnąć też po gotowe burgery wołowe Rzeźnik!

Kolejna popularna opcja to kotlety hamburgerowe z wieprzowiny. Zwykle zawiera ona więcej tłuszczu od wołowiny, jednak wcale nie ujmuje jej to smaku. Przy okazji jest bardzo soczysta, dlatego może okazać się strzałem w dziesiątkę. Rzadszy, ale wcale nie gorszy wybór to mięso z kurczaka. Dzięki  niemu hamburgery zyskują lekkość i ciekawy smak. A skoro jesteśmy przy drobiu, należy wspomnieć o mięsie z indyka cenionym przez wielu miłośników oryginalnych burgerów. Drób charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i stanowi dobrą alternatywę dla mięs czerwonych. Hamburger domowy dobrze smakuje również z mieszanką mięs. Wybór takiego rozwiązania pozwala na stworzenie burgera w pełni zgodnego z indywidualnymi oczekiwaniami każdego smakosza. Chętnie wybierana mieszanka to wołowina z wieprzowiną – pozwala ona łatwo uzyskać balans między zawartością tłuszczu a walorami smakowymi kotleta. Na dodatek nie rozpada się podczas smażenia.

W Kuchni Lidla znajdziesz przepisy na hamburgera z różnymi gatunkami mięsa. Mięso wołowe znalazło się w cheeseburgerze z ketchupem domowej roboty, czyli propozycji inspirowanej amerykańską kuchnią. Proponujemy Ci również przepyszne pieczone burgery z indyka według pomysłu Karola Okrasy. To niezwykle ciekawy przepis z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów. Nie mogło też zabraknąć czegoś dla wielbicieli wieprzowiny – poznaj megahamburgery wieprzowe! To przepis kuszący bogactwem składników, wśród których znalazły się m.in. boczek parzony, masło orzechowe czy serek topiony. W przepisie znalazła się sugestia, żeby hamburgerów podawać z chrupiącymi ziemniakami w przyprawach. Jeśli zdecydujesz się na megaburgery, głód Ci nie grozi.

Oczywiście w składzie pysznego burgera wcale nie musi znajdować się mięso. Przepis domowy na hamburgera może zawierać również kotlety roślinne. Według wielu osób wcale nie ustępują one smakiem mięsnym odsłonom omawianego dania!

Hamburgery – przepis na kotlet i jego smażenie

Każdy przepis na domowego burgera w Kuchni Lidla został dokładnie opisany, aby rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące jego przygotowania. Pragniemy jednak podkreślić kilka szczegółów, które ułatwią Ci wysmażenie niemających sobie równych kotletów do hamburgerów. O czym warto pamiętać?

  • Formuj kotlety delikatnie, starając się ich nadmiernie nie ugniatać ani ubijać. Postaraj się nadawać im równą grubość na całej powierzchni, aby równomiernie się wysmażyły.
  • Najłatwiej formować kotlety z zimnego mięsa prosto z  lodówki.
  • Rozgrzej patelnię lub grilla jeszcze przed ułożeniem burgerów. Pomaga to zapobiec przywieraniu mięsa.
  • Jeśli używasz mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, dodaj nieco oleju roślinnego na patelnię lub grilla, aby zapobiec przywieraniu i nadmiernemu wysuszeniu burgerów.
  • Mięso należy przewracać tylko raz, aby nie dopuścić do utraty jego soczystości. Częste przekręcanie kotletów grozi ich wysuszeniem, a nawet rozpadnięciem!
  • Smaż kotlety przez około 4-5 minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa. Przed zdjęciem ich z patelni czy rusztu sprawdź, czy jest dobrze przypieczone, ale nadal soczyste.
  • Po zdjęciu burgerów z patelni lub rusztu pozwól im odpocząć przez kilka minut. Dzięki temu zachowają odpowiednią strukturę.

Przestrzegając powyższych wskazówek, uzyskasz domowe hamburgery, które okażą się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Weź jednak pod uwagę, że poszczególne przepisy na hamburgery domowe nieco różnią się między sobą. Kluczowe są tu więc wskazówki zawarte w recepturze.

Uwaga – składniki hamburgera to nie tylko mięso. Równie ważna jest bułka, w której jest ono zamknięte. Powinna pochłaniać sos i soki, a jednocześnie cechować się przyjemną chrupkością. Wybór bułek burgerowych jest niezwykle szeroki, co możesz dostrzec również w naszych propozycjach. Ale w niektórych przepisach na domowe hamburgery wcale nie ma bułki! To m.in. fantastyczne burgery na sałacie, które wbrew pozorom wcale nie ustępują odpowiednikom w pieczywie. Z kolei osoby odrobinę znudzone klasycznymi burgerami, jednak wciąż niebędące gotowe na całkowitą rezygnację z pieczywa, powinny zapoznać się z burgerami wołowymi z sosem z karmelizowanej cebuli umieszczonymi w chlebie żytnim.

Co do burgera? Najważniejsze propozycje

Mamy kilka pomysłów na to,  co dodać do burgerów! Zaczniemy od warzyw, bez których nie obejdzie się żaden szanujący się hamburger. Propozycje?  Świeże plastry pomidorów wnoszą do kompozycji przyjemną soczystość, a przy tym świetnie pasują do właściwie każdego gatunku mięsa. Polecamy Ci  sięgnąć po dojrzałe, jędrne pomidory. Większość osób nie wyobraża sobie hamburgerów bez liści sałaty, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Ponadto prawie każdy domowy przepis na hamburgera zawiera cebulę, która zapewnia potrawie wyraziste, pikantne akcenty. Użyj cebuli czerwonej lub białej, koniecznie pokrojonej w cienkie plastry lub drobno posiekanej. Z kolei kawałki ogórka kiszonego lub świeżego urozmaicają danie pod względem struktury. O smaku chyba nie musimy wspominać! Wiesz już, co dodać do hamburgera. Oczywiście każdy przepis na domowego hamburgera daje Ci przestrzeń na samodzielne eksperymenty. Zatem życzymy udanych podbojów kulinarnych!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!