Kuchnia amerykańska - Żeberka - przepisy i pomysły:

Kuchnia amerykańska

Dania mięsne

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Soczyste, miodowe, często grillowane albo duszone z kapustą kiszoną. To typowe skojarzenia Polaków z żeberkami, specjałem rodzimej kuchni. Na jak wiele sposobów można je przyrządzić i w jakiej kompozycji smakowej podawać najlepiej, dowiecie się dzięki przepisom Kuchni Lidla. Sprawdźcie koniecznie!

Żeberka – sprawdzone przepisy Kuchni Lidla

Gdy planujecie przygotować żeberka, to skorzystajcie z choćby jednego przepisu Kuchni Lidla, a nie pożałujecie! Możecie zainspirować się m.in. pomysłem na żeberka gotowane, a następnie smażone na grillu, które Kuchnia Lidla poleca przyrządzić na ostro. Z kolei zwolennikom łagodniejszej postaci żeberek nie powinien umknąć uwadze przepis na grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi, które w pierwszej fazie są duszone pod przykryciem na wolnym ogniu, m.in. z cebulą i czosnkiem, aż do momentu, gdy staną się miękkie. Poza sezonem letnim warto natomiast skusić się na żeberka pieczone w piekarniku z przepisu na żeberka miodowo-pomidorowe. Jak widać, Kuchnia Lidla ma kilka różnych propozycji na przyrządzenie tradycyjnych żeberek w sosie własnym, które jadamy zdecydowanie najczęściej.

Żeberka w miodzie – sprawdź nasz przepis

Sposobem na przygotowanie soczystych i aromatycznych żeberek jest zamarynowanie ich w miodzie i w musztardzie, a następnie usmażenie lub upieczenie na ruszcie czy w piekarniku. Przepis na żeberka pieczone w miodzie i musztardzie podaje wam jak na tacy Kuchnia Lidla. Skorzystajcie z jej propozycji na żeberka ostro pikantne. To jednak nie wszystko! Jeśli poszukujecie inspiracji na żeberka w miodzie, to spójrzcie również na dwa inne przepisy, które zalecają marynować je z miodem, a jednocześnie z chili. Oto one:

Jak zrobić żeberka w piekarniku?

Żeberka mogą być podstawą naprawdę smacznego obiadu, jeśli tylko wiecie, jak je zrobić. Najlepiej gdy są to żeberka przygotowane w piekarniku, bo przecież nie zawsze istnieje możliwość przyrządzenia ich na grillu. Żeberka z piekarnika będą równie chrupiące i soczyste, jak te grillowane. Trzeba tylko poznać zasady, którymi się rządzą, m.in. powinniście wiedzieć, ile czasu należy piec żeberka. Dokładne wskazówki, jak zrobić żeberka w piekarniku, znajdziecie w Kuchni Lidla. Dowiecie się z nich na przykład, że podstawą żeberek pieczonych jest właściwie skomponowana marynata. Składniki na marynatę znajdziecie w przepisie na żeberka miodowo-pomidorowe. Zapoznajcie się więc ze szczegółami i trzymajcie się porad Kuchni Lidla, a wasze żeberka pieczone znikną ze stołu szybciej, niż się na nim pojawiły!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!