Kuchnia azjatycka - Owoce morza z grilla - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jakie owoce morza można grillować?
Sięgając po owoce morza, trzeba wiedzieć, które z nich będą najlepiej smakować z grilla. Okazuje się, że niezwykle popularnym i już sprawdzonym przysmakiem wśród grillowanych frutti di mare są krewetki z grilla. Te doskonale komponują się z warzywami i owocami, dlatego koniecznie serwujcie je z sałatkami, które dopełnią smaku całości dania. Warto też skusić się na kalmary i małże z grilla. Z kolei większe apetyty powinien zaspokoić homar albo ośmiorniczki z grilla.
Najlepsze przepisy na krewetki z grilla
Zdecydowanym faworytem wśród owoców morza, które przyrządza się na ruszcie, są jednak krewetki. Serwowane z grilla można dodatkowo wzbogacić sałatką z warzyw czy owoców, jak sugeruje to zrobić Kuchnia Lidla w przepisach na krewetki na cukinii czy też szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado. Istotnym elementem krewetek podawanych z grilla jest również marynata. Wspomniane krewetki z grilla w marynacie czosnkowej to tylko jeden z przykładów kompozycji przypraw, które można zastosować. Krewetki, a dokładniej szaszłyki z krewetek, będą smakować wybornie także w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem papryczki chili albo w bardzo pikantnej jamajskiej marynacie jerk. I choć oczywiście najlepiej byłoby dysponować świeżymi owocami morza, to w polskiej kuchni zwykle bazuje się na mrożonych krewetkach, które przed włożeniem na grill należy opłukać, osączyć i rozmrozić. Bez względu na postać wyjściową krewetek, z przepisami Kuchni Lidla te owoce morza z grilla staną się numerem jeden waszego sezonowego menu. Przekonajcie się sami!