Kuchnia azjatycka - Lemoniada - przepisy i pomysły:

Kuchnia azjatycka

Lemoniada

wróć do Napoje

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
W upalne dni warto sięgnąć po lemoniadę, która skutecznie ugasi pragnienie. Zdziwicie się, jak szybko i łatwo możecie przygotować ją samodzielnie w domu. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby uzyskać orzeźwiający słodko-kwaśny smak, tak charakterystyczny dla napoju, jakim jest lemoniada. Jeśli nigdy nie mieliście jeszcze okazji spróbować domowej lemoniady, to Kuchnia Lidla służy pomocą.

3 przepisy na orzeźwiające owocowe lemoniady!

Lemoniada kojarzy się zazwyczaj ze smakiem cytrusów, dlatego zwykle mówi się o lemoniadzie z cytryny, limonki czy też z pomarańczy. Takich przepisów można znaleźć zdecydowanie najwięcej, bo w końcu lemoniada cytrynowa to klasyk sam w sobie. Kuchnia Lidla poleca jednak, równie ciekawą jak tradycyjna, lemoniadę z różowego grejpfruta z kardamonem oraz nieco bardziej oryginalną lemoniadę z wody kokosowej, w której oprócz owoców, istotną rolę odgrywa właśnie woda kokosowa. Jeśli poszukujecie innych nietypowych pomysłów na lemoniadę, to weźcie pod uwagę także czerwone owoce. Lemoniadę owocową można przecież przygotować nie tylko z cytrusów, ale również z polskich sezonowych darów natury, takich jak maliny czy truskawki. Lemoniada truskawkowa lub malinowa będzie z pewnością smakowitym urozmaiceniem i miłym zaskoczeniem dla waszych gości. Podobnie soczystą, czerwoną barwę i orzeźwiający smak uzyskacie, przygotowując lemoniadę arbuzową. Jak widać, lemoniada to czysta fantazja kulinarna, dlatego nie wahajcie się eksperymentować z różnymi owocami!

Lemoniada nie tylko z owoców – sprawdź nasze propozycje

Oprócz owoców doskonałym surowcem na lemoniadę są również zioła i rośliny, które znaleźć można w przydomowym ogrodzie. Wykorzystując powszechnie znaną miętę czy szałwię albo dodając liście świeżej bazylii, melisy czy rozmarynu, przygotujecie ziołową lemoniadę z przepisu Kuchni Lidla. Smakosze konkretnych przypraw mogą skusić się natomiast na lemoniadę bazyliową, pietruszkową, imbirową itp. Co ciekawe, do przyrządzenia tego napoju można wykorzystać nawet płatki róż. Tak powstała lemoniada różana, udekorowana kwiatami, robi wrażenie nie tylko pod względem smakowym, ale również wizualnym. Jeśli jednak nie przepadacie za aromatem ziół czy kwiatów w napojach, to sięgnijcie po bardziej tradycyjne rośliny, np. ogórek czy rabarbar. Lemoniada z rabarbaru, na którą przepis podaje Kuchnia Lidla, została dodatkowo wzbogacona o truskawki. Próbujcie i smakujcie nowych napojów – lemoniady rabarbarowej, ogórkowej itd. Już wiecie, na którą macie ochotę? Wybór jest naprawdę ogromny!

Jak zrobić lemoniadę?

Każdy słyszał o lemoniadzie, ale już nie wszyscy wiedzą, jak ją właściwie zrobić. Otóż schemat przyrządzania domowej lemoniady jest bardzo prosty. Na początku należy doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem, a następnie ją ostudzić. Jeśli wolicie lemoniadę bez cukru, którą warto polecić w szczególności jako napój idealny dla dzieci, to po prostu gotujecie i schładzacie samą wodę. Kolejnym krokiem jest umycie, obranie, pokrojenie, a w niektórych przypadkach również zmiksowanie wybranych produktów, które mają nadać smak waszej lemoniadzie. Z cytrusów wystarczy wycisnąć sok, pozostałe owoce wymagają już większego przygotowania. I tak np. truskawki warto najpierw zamrozić, a dopiero później blendować. Ostatnim etapem jest zawsze zalanie owoców, warzyw, ziół czy innych roślin przegotowaną i schłodzoną wodą. Jeśli nie jesteście pewni swoich umiejętności kulinarnych, to zawsze możecie skorzystać ze wskazówek Kuchni Lidla, dzięki którym lemoniada nie będzie kryła przed wami żadnych tajemnic!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!