Kuchnia francuska - Jagnięcina - przepisy i pomysły:

Kuchnia francuska

Dania mięsne

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Mięso jagnięce jest polecane szczególnie ze względu na sporą zawartość wysokowartościowego białka. Zawiera ono także cenne minerały: potas, sód, żelazo i cynk oraz witaminy z grupy B. Okazuje się, że owce nie chorują na nowotwory, a ich mięso zawiera nowotworowe przeciwciała. Stąd antyrakowe właściwości jagnięciny.

Jagnięcina – co to za mięso?

Jagnięcina to mięso z jagnięcia, czyli młodej owcy lub barana. Mięso jagnięce jest delikatne i soczyste, ale ma dość intensywny smak. Można z niego przygotowywać pyszne gulasze albo dania kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie pasuje również do zup.

Ile kalorii ma jagnięcina?

Jeśli liczysz kalorie, być może lepszym wyborem będzie pierś kurczaka. Zastanów się jednak, bowiem jagnięcina z dobrego źródła jest od niego na pewno o wiele zdrowsza. Nawet jeśli w 100 g mięsa są aż 243 kalorie.

Jak przyrządzić jagnięcinę?

Jagnięcina ma wiele zastosowań w kuchni, choć trafia na nasze stoły raczej od święta. W zależności od części mięsa możemy przyrządzić ją na różne sposoby. Polędwicę jagnięcą można wykorzystać na pieczeń lub grillować. Delikatne kotlety ze schabu zwykle smażymy, ale tę część można także z powodzeniem upiec. Łopatka nadaje się m.in. do duszenia, żeberka świetnie smakują z grilla. Jagnięcinę przyrządzisz na patelni z warzywami, zrobisz z niej również delikatny gulasz. Mięso jest mało kaloryczne, ale jeśli dbasz o linię, pozostań przy gotowanym. Wśród głównych dań pieczonych popularnością cieszy się comber jagnięcy. Jagnięciny mielonej można użyć do przygotowania doskonałych burgerów lub pulpecików. Możesz ją także zamarynować.

Jak doprawić jagnięcinę?

Ze względu na swój charakterystyczny, intensywny smak mięso jagnięce może być przyprawione nieco mocniej. Przede wszystkim używaj tymianku, rozmarynu, koperku, oregano czy czosnku. Świetne będą także imbir, curry, chili czy trawa cytrynowa.

Jak zamarynować jagnięcinę?

Aby mięso jagnięce było kruche, delikatne i pełne aromatu, warto zamarynować je przed pieczeniem. Marynaty mogą być najróżniejsze. Zwykle są to mieszanki ziół z oliwą czy sosem sojowym albo musztardą i sokiem z cytryny. Mięso nacinamy, nacieramy marynatą, tak by weszła we wgłębienia. Tak przygotowane zostawiamy co najmniej na kilka godzin w lodówce.

Jak smażyć jagnięcinę?

Świetnym sposobem na szybki obiad będą smażone jagnięce kotleciki. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię grillową i obsmażamy ok. 3 minut z każdej strony – zależy to od wielkości kotletów.

Jak długo piec jagnięcinę?

Są dwie szkoły pieczenia jagnięciny. Jeśli masz więcej czasu, piecz mięso dłużej, ustawiając piekarnik na niższą temperaturę. Tak upieczone mięso jagnięce idealnie odchodzi od kości. Mięso upieczesz też w wyższej temperaturze. Potrzeba na to ok. 2 godzin.

Jak pozbyć się zapachu jagnięciny?

Mięso jagnięce ma charakterystyczny, dość intensywny zapach przypominający zapach sarniny. Aby się go pozbyć, należy przed przygotowaniem mięsa wykroić z niego tłuszczową otoczkę.

Świeża jagnięcina wciąż jeszcze traktowana jest w Polsce jako delikates. Jednak jej zalety coraz częściej mogą być doceniane – m.in. dzięki większej dostępności tego delikatnego, jasnoróżowego mięsa. Warto odważyć się i wprowadzić je do swojego jadłospisu.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!