Kuchnia francuska - Wieprzowina - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!
Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!
Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Trudno się zdecydować, czy ta potrawa lepiej smakuje czy wygląda. Chyba musisz przekonać się o tym osobiście.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?
Prowansalskie polędwiczki z pieczarkami
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!
Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.
Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.
Czy wieprzowina jest zdrowa?
Wieprzowina to mięso czerwone. W ciągu tygodnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 500 g mięsa, a czerwone mięso na naszych talerzach nie powinno się znajdować częściej niż raz w tygodniu. Istotnym elementem w przygotowaniu posiłków z wieprzowiny jest obróbka termiczna – najmniej korzystnie wypada smażenie.
Wieprzowina zawiera dużo białka, witamin z grupy B oraz cynku. Niestety, zawiera również cholesterol i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wieprzowinę najlepiej łączyć z zielonymi warzywami, co znacznie poprawia jej trawienie. Warto również wybierać najchudsze kawałki tego mięsa, takie jak schab.
Jakie witaminy ma wieprzowina?
Z witaminami kojarzą nam się głównie warzywa i owoce. A jednak wieprzowina także je zawiera. Jest bogata w witaminy z grupy B, głównie B1, jak również w witaminę E, która wpływa na wygląd naszej cery.
Ile kalorii ma wieprzowina?
Kaloryczność wieprzowiny zależy od rodzaju mięsa i sposobu przyrządzenia. Na przykład 100 g mięsa wieprzowego mielonego ma 314 kcal, podczas gdy opiekany schab wieprzowy 241 kcal.
Ile kalorii ma wieprzowina gotowana?
Każde mięso jest właściwie dość kaloryczne. Nie inaczej jest z wieprzowiną. Nawet gotowana ma sporo kalorii: 100 g to 191 kcal.
Jak przyrządzić wieprzowinę?
Wieprzowina to w Polsce dość popularne mięso, głównie obiadowe. Schab, golonka, boczek, polędwiczki, szynka, żeberka i wiele innych przysmaków można przyrządzić z wieprzowiny. Jest ona idealna do pieczenia, gotowania czy duszenia. Można z niej przygotowywać rolady i pieczenie, robić wędliny.
Ile piec wieprzowinę w piekarniku?
Mięso wieprzowe często jest przygotowywane w piekarniku. Czas pieczenia zależy od części wieprzowiny, ale i od wagi. Przykładowo kilogramową łopatkę wieprzową pieczemy ok. godziny. Półkilogramową karkówkę zaś ok. pół godziny. Kawałek kilogramowego schabu w rękawie pieczemy około godziny.
Co zrobić, żeby wieprzowina była miękka?
Przed pieczeniem dobrze jest wieprzowinę zamarynować. Marynaty przygotowuje się zwykle z wszelkiego rodzaju ziół, czosnku, oliwy czy soku z cytryny. Dzięki marynacie mięso będzie miękkie i soczyste. W tym celu można je także przed włożeniem do piekarnika zblanszować. Polega to na zanurzeniu wieprzowiny na minutę we wrzątku. Zamykamy w ten sposób pory mięsa i zatrzymujemy wewnątrz wszystkie soki. Wieprzowina twardnieje pod wpływem soli. Ważne więc, żeby solić ją dopiero pod koniec gotowania.
Jakie przyprawy lubi wieprzowina?
Nie bój się doprawiać wieprzowinę. Mięso lubi takie zioła jak tymianek, rozmaryn czy majeranek. Dobrze smakuje z dodatkiem czosnku czy musztardy. Można eksperymentować także z ostrymi oraz słodkimi smakami i aromatami.
Kiedy solić wieprzowinę?
Wieprzowina należy do mięs, które łatwo można zepsuć, przygotowując ją w nieprawidłowy sposób. Aby mięso było miękkie, należy ją na przykład solić – o czym już wspominaliśmy – pod koniec gotowania.
Ile gotować wieprzowinę?
Mięso wieprzowe należy do mięs, które wymagają dłuższego gotowania niż np. mięso drobiowe. Czas gotowania mięsa wieprzowego zależy od wielkości i jego części. Na przykład kilogram wieprzowiny trzeba gotować od 1,5 do 2 godzin, a kilogram karkówki ok. godziny.
Jak długo gotować wieprzowinę na parze?
Gotowanie na parze to zdrowy sposób na przygotowanie wieprzowiny. Trwa zdecydowanie krócej niż tradycyjne gotowanie. Do przygotowania schabu w parowarze potrzebujemy ok. 10-15 minut.
Jak długo dusić wieprzowinę?
Jednym z popularnych dań z wieprzowiny są bitki wieprzowe. Aby były miękkie i kruche, wymagają długiego duszenia. W trakcie powstaje jednocześnie pyszny, aromatyczny sos. Duszenie trwa średnio godzinę. Pamiętaj, żeby solić bitki dopiero pod koniec gotowania.
Jaką wieprzowinę wybrać do…
- chińszczyzny: polędwicę wieprzową;
- bigosu: łopatkę lub żeberka;
- gulaszu: łopatkę, szynkę lub karczek;
- pasztetu: podroby wieprzowe – serca, płuca, wątroba.
Co zrobić na obiad z wieprzowiny?
Mięso wieprzowe daje ogromne pole do popisu. Można je podać na nieskończenie wiele sposobów. Zaczynając od schabowego, przez duszone bitki, gulasz, pieczeń, roladę, po wieprzowinę po chińsku, żeberka, na bigosie kończąc.