Kuchnia francuska - Łopatka - przepisy i pomysły:

Kuchnia francuska

Dania mięsne

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Uniwersalizm dań z łopatki sprzyja kreatywności w kuchni. Nic więc dziwnego, że łopatka tak często gości na polskich stołach. Pieczona czy smażona, w całości czy zmielona, jej postać nie ma tak naprawdę większego znaczenia, jeśli tylko zostanie wzbogacona odpowiednimi przyprawami. Palce lizać!

Łopatka – przepisy na udany obiad!

Mięso z łopatki bywa głównym składnikiem wielu przepisów, dlatego stanowi tak wdzięczną propozycję obiadową. Im większy wybór, tym szersze pole manewru. Ta zasada obowiązuje również w przypadku przepisów na dania z łopatki. Sprawdźmy zatem, co ma do zaoferowania Kuchnia Lidla.

Łopatka wieprzowa – przepisy:

Łopatka wołowa – przepisy:

Przepisów z łopatką można znaleźć naprawdę wiele. Od gulaszu, przez rolady, po zapiekanki. Ten wdzięczny kawałek mięsa kryje w sobie naprawdę spore możliwości. Przepisy na łopatkę wieprzową powinny więc znaleźć się w każdej książce kucharskiej. Zanim jednak wybierzemy się na zakupy, pamiętajmy, żeby sprawdzić, czy łopatka ma być w całości, czy może mielona. Większość przepisów zaleca też użycie łopatki bez kości, dlatego zapoznajmy się ze wszystkimi szczegółami. A jeśli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości, nie obawiajmy się zapytać obsługi sklepu. Ta z pewnością pomoże nam w dobraniu najbardziej okazałego kawałka łopatki wieprzowej bez kości.

Co zrobić z łopatki?

Po zakupach przychodzi czas na działanie. Nadchodzi tym samym moment, w którym zastanawiamy się, jak przyrządzić łopatkę, aby spędzić w kuchni jak najmniej czasu, ale jednocześnie wyczarować smaczne danie. I tu pomocne okażą się przepisy na łopatkę z szybkowaru. A jeśli takie rozwiązanie nadal nas nie satysfakcjonuje, to skorzystajmy z przepisu na łopatkę pieczoną. Mięso marynujemy w przyprawach i oleju, wstawiamy do piekarnika i już! Nic prostszego. W sezonie letnim radzimy natomiast wypróbować przepisy na łopatkę z grilla, np. na krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z sałatką z arbuza i ogórka. Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości, co zrobić z łopatki?

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!