Kuchnia hiszpańsko-portugalska - Małże - przepisy i pomysły:

Kuchnia hiszpańsko-portugalska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Małże to prawdziwy rarytas wśród owoców morza. Ich delikatne w smaku mięso sprawia, że nie wymagają długich przygotowań, a tym samym są szybką i jednocześnie wykwintną propozycją obiadu, kolacji czy po prostu przekąski. Sprawdźcie, jak radzi je przyrządzać Kuchnia Lidla.

Małże – sprawdź przepisy Kuchni Lidla

Małże nadal rzadko goszczą na polskich stołach. Wynika to głównie z niewiedzy i często braku umiejętności kulinarnych, które pozwoliłyby przygotować z nich pyszne dania. A przecież potrzeba tak niewiele, aby małże zajęły stałą pozycję w waszym menu! Wystarczy dobry przepis i świeże składniki. W Kuchni Lidla znajdziecie pomysły i porady, jak przyrządzić małże w białym winie i aromatycznym czosnku, które mogą stać się idealnym daniem na romantyczną kolację we dwoje. Wszystkim, którzy poszukują przepisu na rodzinny obiad, warto natomiast polecić małże w pomidorach pod postacią zupy rybnej pełnej warzyw, ryb i owoców morza. Dla kilkuosobowej rodziny trafioną propozycją obiadu będą też małże z makaronem w sosie pomidorowym – potrawa szybka i niezwykle łatwa w przygotowaniu. A jako przekąski koniecznie spróbujcie portugalskiej sałatki ziemniaczanej z kalmarami, małżami i krewetkami, na którą składniki znajdziecie w przepisie na iberyjską sałatkę z owocami morza.

Z czym jeść małże?

Niewielka popularność małży nad Wisłą sprawia, że nawet jeśli mamy na nie ochotę, to nie bardzo wiemy, jak je jeść. Tymczasem okazuje się, że aby przygotować małże, nie trzeba wcale wykazywać się wielką sztuką kulinarną. Wystarczy kilka prostych reguł, których należy przestrzegać. Tego, jak przyrządzić małże w najprostszej postaci, dowiecie się z krótkiego przepisu Kuchni Lidla na małże z czosnkiem i białym winem. Istotną i jednocześnie dość problematyczną kwestią jest również to, z czym powinno się jeść małże. Opcji, jak to zwykle bywa, jest kilka. Najczęściej spotkacie się z propozycją dressingu składającego się z oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz natki pietruszki, jak m.in. w przypadku iberyjskiej sałatki z owocami morza. Do tego warto podać pieczywo, np. bagietkę, bułkę itp. W przypadku zupy, której składnikiem są małże, przyda się natomiast kleks śmietany, najlepiej ziołowej, jak poleca Kuchnia Lidla w przepisie na zupę rybną.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!