Kuchnia polska - Rogaliki - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Rogaliki

wróć do Ciastka

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Ten przysmak w kształcie półksiężyca jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. I choć największą popularnością cieszy się szczególnie w Dniu Świętego Marcina, to można się nim zajadać przez cały rok. Tradycyjne rogaliki, o których mowa, powstają zazwyczaj na bazie drożdży, ale coraz częściej spotkać można również ich alternatywne wersje. Wypełnione smakowitym nadzieniem dają spore pole do popisu pasjonatom cukiernictwa.

Najlepsze przepisy na kruche rogaliki drożdżowe

Rogaliki są znanym specjałem kojarzącym się głównie z regionem Wielkopolski. Przepis na rogaliki jest jednak rozpowszechniony w całej Polsce, choć czasami może, oczywiście, nieco odbiegać od podstawowej wersji. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić rogaliki, które będą najbliższe oryginalnej recepturze, to udajcie się do Kuchni Lidla. Tam dowiecie się również, jak zawijać i czym posmarować rogaliki. Skorzystajcie z przepisu Kuchni Lidla na rogaliki drożdżowe i cieszcie się ich prawdziwym smakiem!

Pamiętajcie, że bazą jest ciasto drożdżowe, które sprawia, że rogaliki są kruche. Reszta, czyli farsz, jest już jedynie indywidualną kwestią gustu kulinarnego. Jeśli zatem nie przepadacie za rogalikami z jabłkiem, to zawsze możecie przyrządzić je z marmoladą, powidłami, dżemem czy nawet z budyniem. W końcu rogaliki drożdżowe z marmoladą to prawdziwy smak dzieciństwa! Niektórzy preferują je również z serem. A jeśli jesteście fanami czekolady, to wasze podniebienia usatysfakcjonują z pewnością rogaliki z nutellą lub po prostu z czekoladą. Dobrym wyborem będą też w tym przypadku rogaliki orzechowe wypełnione masą z kawałkami orzechów lub masłem orzechowym.

Rogaliki – nie tylko na drożdżach

Okazuje się, że przepis na rogaliki może pomijać taki składnik jak drożdże. Jak zrobić więc rogaliki bez użycia ani grama drożdży? Jeszcze łatwiej i prościej aniżeli tradycyjne. Najlepszym przykładem są rogaliki trzyskładnikowe, które, jak sama nazwa wskazuje, powstają z zaledwie trzech produktów. Są nimi: masło, kwaśna śmietana 18% oraz mąka. Rogale 3-składnikowe to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób zabieganych, ale również takich, które stawiają swe pierwsze kroki w cukiernictwie. Początkującym warto także polecić rogaliki z ciasta francuskiego, których jednak nie należy mylić z rogalikami francuskimi. Te drugie, czyli tzw. croissanty, powstają bowiem z ciasta półfrancuskiego, do którego dodaje się odrobinę drożdży. Podobną recepturę stosuje się w przypadku rogali marcińskich, jednak ciastka te są trudne do wykonania. Jeśli więc rogaliki nie mają przed wami tajemnic i posiedliście tajemną wiedzę, jak zrobić rogale świętomarcińskie, to jesteście już prawdziwymi mistrzami cukiernictwa! Mimo to nie zaszkodzi wypróbować przepis Kuchni Lidla na kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!