Kuchnia polska - Pierniczki - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Pierniczki

wróć do Ciastka

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Bez ich aromatu unoszącego się w powietrzu i przepełnionego m.in. nutą cynamonu, imbiru czy gałki muszkatołowej nie mogą odbyć się prawdziwe święta Bożego Narodzenia. Pierniki to w polskiej tradycji nieodłączny element przygotowań do jednej z najważniejszych uroczystości w kalendarzu.

Sprawdzony przepis na miękkie świąteczne pierniczki

Przepis na pierniki krąży zazwyczaj w każdym domu i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Pierniczki świąteczne to przecież podstawa wypieków podczas Bożego Narodzenia. Jeśli jednak nie jesteście zadowoleni z rodzinnego przepisu na pierniczki, to pora poznać recepturę, która zagwarantuje, że Wasze pierniczki będą miękkie i pulchniutkie. W niezawodnej Kuchni Lidla znajdziecie, jak zwykle, mnóstwo inspirujących przepisów na słodkie co nieco, a wśród nich m.in. również na pierniczki. Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie, udekorowane słodką polewą i kolorową posypką przygotujecie zaledwie w godzinę dzięki przepisowi na pierniki autorstwa Pawła Małeckiego. Jeszcze szybciej, bo w 45 minut uda Wam się upiec świąteczne pierniczki z Karolem Okrasą. Tak miękkich pierniczków jeszcze nie próbowaliście! Chcecie się przekonać? Nic prostszego, wystarczy podjąć się wykonania pierniczków na podstawie przepisu Kuchni Lidla, a przygotowania do świąt staną się o wiele prostsze i przyjemniejsze! Pamiętajcie, że pierniki świąteczne to obowiązkowa pozycja na liście wypieków bożonarodzeniowych, więc nigdy nie powinno ich zabraknąć. A jeśli dopiero zaczynacie piec, to tym bardziej sięgnijcie po wskazówki i porady Kuchni Lidla. Wtedy pierniczki świąteczne upieką się Wam z każdym przepisem!

Jak przechowywać pierniczki?

Tradycyjny przysmak świąteczny, jakim są pierniczki, mimo iż tak pyszny, z czasem twardnieje. Jeśli zatem zależy Wam, aby pierniczki były miękkie jak najdłużej, to trzeba umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej do tego celu nadają się szklane słoiki bądź metalowe puszki. W ostateczności można posłużyć się plastikowymi pojemnikami na żywność. Zdarza się jednak, że pomimo zachowania wszelkich zasad i reguł właściwego przechowywania pierników z czasem stają się one twarde. Jak zatem sprawić, aby pierniczki ponownie były miękkie i pulchniutkie? Jest na to kilka sposobów. Wszystkim, którzy zastanawiają się, jak przechowywać pierniczki, żeby zmiękły, polecamy wykorzystać jabłko oraz kostki brązowego cukru. Kawałek jabłka należy umieścić w dokładnie zamkniętym pojemniku z piernikami i regularnie wymieniać owoc. Podobnie postępuje się z cukrem, tyle że nie ma konieczności jego podmiany na nowe kostki.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!