zobacz film Kruche pierniczki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • formy do wycinania pierniczków

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODGRZEWAMY SKŁADNIKI

Miód, cukier trzcinowy i masło podgrzewamy razem z przyprawą do piernika, uważając, aby składniki się nie zagotowały. Gotowy płyn delikatnie studzimy.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA PIERNICZKI

Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesypujemy do misy miksera i krótko mieszamy. Następnie włączamy mikser na średnie obroty i dodajemy do misy podgrzane składniki oraz jajko. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie gładka masa, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.

WSKAZÓWKA! Ciasto może leżakować krócej, jednak to właśnie min. 2 dni zapewniają najlepszy smak.

KROK 3: WYCINAMY PIERNICZKI

Ciasto wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie krótko je zagniatamy, wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy z niego wybrane kształty.

KROK 4: PIECZEMY PIERNICZKI

Wycięte pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 14-18 minut, zależnie od wielkości ciastek, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

WSKAZÓWKA! Na jednej blasze najlepiej piec pierniczki o tym samym kształcie, aby upiekły się równomiernie.

Gotowe pierniczki studzimy i przekładamy do szczelnie zamkniętych pojemników, aby odrobinę zmiękły. Możemy je także udekorować lukrem wg przepisu Pawła.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!