Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- formy do wycinania pierniczków
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODGRZEWAMY SKŁADNIKI
Miód, cukier trzcinowy i masło podgrzewamy razem z przyprawą do piernika, uważając, aby składniki się nie zagotowały. Gotowy płyn delikatnie studzimy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA PIERNICZKI
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesypujemy do misy miksera i krótko mieszamy. Następnie włączamy mikser na średnie obroty i dodajemy do misy podgrzane składniki oraz jajko. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie gładka masa, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.
WSKAZÓWKA! Ciasto może leżakować krócej, jednak to właśnie min. 2 dni zapewniają najlepszy smak.
KROK 3: WYCINAMY PIERNICZKI
Ciasto wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie krótko je zagniatamy, wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy z niego wybrane kształty.
KROK 4: PIECZEMY PIERNICZKI
Wycięte pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 14-18 minut, zależnie od wielkości ciastek, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
WSKAZÓWKA! Na jednej blasze najlepiej piec pierniczki o tym samym kształcie, aby upiekły się równomiernie.
Gotowe pierniczki studzimy i przekładamy do szczelnie zamkniętych pojemników, aby odrobinę zmiękły. Możemy je także udekorować lukrem wg przepisu Pawła.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
- Guacamole
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
- Mini burgery
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Boczek pieczony
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)