![Błyskawiczne pierniczki Błyskawiczne pierniczki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/585c03a2f053-10ac412bced5-blyskawiczne-pierniczki-kuchnialidla.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobot MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- folię spożywczą
- foremki do wykrawania ciastek
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie przygotowywania pierników było bardzo miękkie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misie robota kuchennego umieszczamy mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól. Suche składniki mieszamy 10 sekund (prędkość 5) i przesypujemy do miski.
WSKAZÓWKA! Jeśli mamy ochotę, do ciasta na pierniczki można w tym momencie dodać 2 łyżki kakao. Dzięki temu ciastka będą jeszcze bardziej aromatyczne i nabiorą pięknego koloru.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
W misie urządzenia umieszczamy motylek do mieszania, dodajemy masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy 3 minuty (prędkość 4), aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy jajko, miód i ekstrakt waniliowy i mieszamy 1 minutę (prędkość 4), aż składniki się połączą. Wyjmujemy motylek do mieszania.
WSKAZÓWKA! Miód w tym przepisie można swobodnie zastąpić syropem klonowym.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Zależnie od urządzenia, którego używamy, postępujemy następująco:
MC Connect
Do ciasta dodajemy ¼ suchych składników. Wybieramy program ugniatanie/45 sekund/prędkość 4. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy, aż skończy się sucha mieszanka, za każdym razem wybierając te same ustawienia.
MC Smart
Do ciasta dodajemy ¼ suchych składników. Wybieramy program ugniatanie/miękkie ciasto/1 minuta. Następnie dodajemy kolejną ¼ suchych składników i wybieramy program ugniatanie/twarde ciasto/3 minuty. Co minutę dodajemy przez otwór w pokrywie kolejną ¼ suchych składników.
KROK 4: CHŁODZENIE CIASTA
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Spłaszczamy je dłońmi do grubości ok. 3 cm, szczelnie owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być zimne, ale nadal elastyczne.
KROK 5: WYKRAWANIE PIERNICZKÓW
Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, aż będzie miało ok. 3 mm grubości. Wykrawamy z niego dowolne kształty i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż będą chrupiące na brzegach. Następnie je studzimy i dekorujemy według uznania.
WSKAZÓWKA! Jeśli po wystygnięciu pierniczki są twarde, warto włożyć je do pojemnika z połówką jabłka, aby zmiękły.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.
![Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f80930537aab-0f0ddc703a-Gwiazdki_korzenne_960x540_v2.webp)
Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!
![Pierniki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4ef4d70ec738-735c96c028-KW_47_pierniki_swiateczne_15950_S_261360_poziom_RGB.webp)
Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
![Bezglutenowe pierniki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/69384bc6a6e5-2414ebaedc08-1250x700_KW_51_kinga_paruzel_bezglutenowe_pierniczki_38424_RGB_OK.webp)
Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!
![Bombki z piernika](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7efbf0cccd1c-2de2732aadfb-KW_48_Pawel_Malecki_bombki_z_piernika_1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- Wegańskie sernikobrownie
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Szparagowe paluszki w cieście filo
- Babka cytrynowa
- Bibimbap z wołowiną
- Ciasto na makaron
- Slushy brzoskwiniowo-miętowe
- Ostre paluszki dyniowe z dipem
- Ciasto kruche
- Omlety na parze z łososiem i warzywami
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Jesienna owsianka
- Słodka pasta z pestek dyni
- Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
- Proste ciasto z truskawkami
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Dżem malinowy
- Hummus dyniowy
- Wegetariańska zapiekanka pasterska
Komentarze (2)
223 dni temu
Maka pszenna jest konieczna czy może być orkiszowa 630 ?
odpowiedz
221 dni temu
Drogi Gościu, możesz spróbować z mąką orkiszową, jednak pamiętaj, że pierniczki mogą być nieco inne w konsystencji.