Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobot MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- folię spożywczą
- foremki do wykrawania ciastek
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie przygotowywania pierników było bardzo miękkie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misie robota kuchennego umieszczamy mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól. Suche składniki mieszamy 10 sekund (prędkość 5) i przesypujemy do miski.
WSKAZÓWKA! Jeśli mamy ochotę, do ciasta na pierniczki można w tym momencie dodać 2 łyżki kakao. Dzięki temu ciastka będą jeszcze bardziej aromatyczne i nabiorą pięknego koloru.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
W misie urządzenia umieszczamy motylek do mieszania, dodajemy masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy 3 minuty (prędkość 4), aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy jajko, miód i ekstrakt waniliowy i mieszamy 1 minutę (prędkość 4), aż składniki się połączą. Wyjmujemy motylek do mieszania.
WSKAZÓWKA! Miód w tym przepisie można swobodnie zastąpić syropem klonowym.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Zależnie od urządzenia, którego używamy, postępujemy następująco:
MC Connect
Do ciasta dodajemy ¼ suchych składników. Wybieramy program ugniatanie/45 sekund/prędkość 4. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy, aż skończy się sucha mieszanka, za każdym razem wybierając te same ustawienia.
MC Smart
Do ciasta dodajemy ¼ suchych składników. Wybieramy program ugniatanie/miękkie ciasto/1 minuta. Następnie dodajemy kolejną ¼ suchych składników i wybieramy program ugniatanie/twarde ciasto/3 minuty. Co minutę dodajemy przez otwór w pokrywie kolejną ¼ suchych składników.
KROK 4: CHŁODZENIE CIASTA
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Spłaszczamy je dłońmi do grubości ok. 3 cm, szczelnie owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być zimne, ale nadal elastyczne.
KROK 5: WYKRAWANIE PIERNICZKÓW
Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, aż będzie miało ok. 3 mm grubości. Wykrawamy z niego dowolne kształty i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż będą chrupiące na brzegach. Następnie je studzimy i dekorujemy według uznania.
WSKAZÓWKA! Jeśli po wystygnięciu pierniczki są twarde, warto włożyć je do pojemnika z połówką jabłka, aby zmiękły.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.
Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!
Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
360 dni temu
Maka pszenna jest konieczna czy może być orkiszowa 630 ?
odpowiedz
359 dni temu
Drogi Gościu, możesz spróbować z mąką orkiszową, jednak pamiętaj, że pierniczki mogą być nieco inne w konsystencji.