Błyskawiczne pierniczki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny Monsieur Cuisine
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • folię spożywczą
  • foremki do wykrawania ciastek

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie, aby w momencie przygotowywania pierników było bardzo miękkie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misie robota kuchennego umieszczamy mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól. Suche składniki mieszamy 10 sekund (prędkość 5) i przesypujemy do miski.

WSKAZÓWKA! Jeśli mamy ochotę, do ciasta na pierniczki można w tym momencie dodać 2 łyżki kakao. Dzięki temu ciastka będą jeszcze bardziej aromatyczne i nabiorą pięknego koloru.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

W misie urządzenia umieszczamy motylek do mieszania, dodajemy masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy 3 minuty (prędkość 4), aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy jajko, miód i ekstrakt waniliowy i mieszamy 1 minutę (prędkość 4), aż składniki się połączą. Wyjmujemy motylek do mieszania.

WSKAZÓWKA! Miód w tym przepisie można swobodnie zastąpić syropem klonowym.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Zależnie od urządzenia, którego używamy, postępujemy następująco:

Monsieur Cuisine Connect

Do ciasta dodajemy ¼ suchych składników. Wybieramy program ugniatanie/45 sekund/prędkość 4. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy, aż skończy się sucha mieszanka, za każdym razem wybierając te same ustawienia.

Monsieur Cuisine Smart

Do ciasta dodajemy ¼ suchych składników. Wybieramy program ugniatanie/miękkie ciasto/1 minuta. Następnie dodajemy kolejną ¼ suchych składników i wybieramy program ugniatanie/twarde ciasto/3 minuty. Co minutę dodajemy przez otwór w pokrywie kolejną ¼ suchych składników.

KROK 4: CHŁODZENIE CIASTA

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Spłaszczamy je dłońmi do grubości ok. 3 cm, szczelnie owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być zimne, ale nadal elastyczne.

KROK 5: WYKRAWANIE PIERNICZKÓW

Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, aż będzie miało ok. 3 mm grubości. Wykrawamy z niego dowolne kształty i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż będą chrupiące na brzegach. Następnie je studzimy i dekorujemy według uznania.

WSKAZÓWKA! Jeśli po wystygnięciu pierniczki są twarde, warto włożyć je do pojemnika z połówką jabłka, aby zmiękły.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    128 dni temu
    Maka pszenna jest konieczna czy może być orkiszowa 630 ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    127 dni temu
    Drogi Gościu, możesz spróbować z mąką orkiszową, jednak pamiętaj, że pierniczki mogą być nieco inne w konsystencji.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!