Kuchnia polska - Owoce morza - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jak przyrządzić owoce morza?
We Włoszech zwane frutti di mare, dla wielu ciągle pozostają wykwintnym przysmakiem. I choć w polskiej kuchni owoce morza to nadal rzadkość, coraz chętniej sięgamy po ten śródziemnomorski specjał ze względu na jego niezaprzeczalne walory smakowe i wartości odżywcze.
Najłatwiej zasięgnąć porad w Kuchni Lidla i sprawdzić różnorodne przepisy na owoce morza z ryżem i warzywami czy też z makaronem. Możliwości jest naprawdę sporo! Zresztą, przekonajcie się sami.
Owoce morza – najlepsze przepisy
Poszukując idealnego pomysłu na owoce morza, natraficie na tradycyjny przepis, według którego owoce morza smaży się na maśle z czosnkiem. To jeden z najprostszych sposobów przyrządzenia owoców morza – warto go jednak nieco urozmaicić, przygotowując np. wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym.
A jeśli macie akurat ochotę na makaron z owocami morza, to wypróbujcie przepisy Kuchni Lidla na:
- kalmary w sosie pomidorowym
- makaron z krewetkami i sosem tapenade
- spaghetti z owocami morza: spaghetti z mulami lub spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
Smakoszom ryżu polecić trzeba natomiast włoskie risotto z owocami morza, np. risotto z krewetkami i szafranem, albo hiszpański specjał, czyli paellę, która idealnie komponuje się również z owocami morza.
W Kuchni Lidla nie brakuje także azjatyckich akcentów. Orientalne składniki i aromatyczne przyprawy to doskonały pomysł na zupę z owoców morza. Sprawdźcie poniżej: