Agrest - przepisy i pomysły:

Typ dania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
<p>Kontynent europejski podbił w epoce gregoriańskiej, czyli w XVIII wieku. Jego uprawę w szczeg&oacute;lności upodobała sobie Anglia, kt&oacute;rej miejscowości prześcigały się swego czasu w wyhodowaniu jak największego okazu krzewu agrestu. Opr&oacute;cz tego, że ma liczne właściwości zdrowotne i smakowe, agrest jest r&oacute;wnież symbolem szczęścia, kt&oacute;re zamieszkuje domowe ognisko. Aby je przywołać, gałęzie tego krzewu wieszano w oknach i na framugach drzwi.</p>

Czy agrest jest zdrowy?

Agrest posiada wiele cennych właściwości pomocnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zawdzięcza to przede wszystkim wysokiej zawartości kwasów organicznych oraz obecności kilku znaczących witamin i minerałów. To wszystko sprawia, że agrest stanowi wartościowy składnik diety, dlatego warto się nim zajadać – zwłaszcza w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżych owoców.

Jakie witaminy ma agrest?

Agrest zawiera witaminy, które wpływają głównie na wzmocnienie odporności organizmu oraz poprawę wzroku. Najwięcej znajdziemy w nim bowiem witaminy C. Owoc ten jest również dobrym źródłem błonnika.

Ile kalorii ma agrest?

Agrest ma niewiele kalorii, dlatego mogą go spożywać nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Z pewnością niektórych ucieszy więc fakt, że 100 g agrestu to zaledwie 44 kcal. Niskokaloryczność jest mocnym atutem tego owocu, tuż obok lekkostrawności, którą zapewnia mu zawartość błonnika.

Co zrobić z agrestu?

Z agrestu można zrobić wiele pysznych przekąsek oraz napojów. Do tych pierwszych z pewnością należy zaliczyć np. lekkie ciasto jogurtowe z agrestem i płatkami owsianym albo crumble, czyli mieszankę owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. Agrest to także doskonała baza koktajli, smoothies itp. Orzeźwiający smak tego owocu zaspokoi nawet największe pragnienie w letnie dni.

Co zrobić z agrestu na zimę?

Z agrestu na zimę można zrobić wiele rodzajów przetworów, które swoim aromatem będą nam przypominać o smaku świeżych owoców. W sezonie warto więc zaprawić agrest w postaci kompotów, konfitur, dżemów czy musów, które posłużą nam później do przygotowania pysznych deserów. Z kolei wielbicielom mocniejszych trunków agrest przypadnie do gustu również w nalewkach i winach.

Czy agrest można mrozić?

Z pewnością wiele osób ucieszy fakt, że agrest można mrozić. Owoc ten dobrze znosi niskie temperatury, więc spokojnie można przechowywać go w zamrażarce nawet do 12 miesięcy. Pamiętajmy tylko, aby przed mrożeniem oczyścić jagody agrestu z szypułek i ogonków, a następnie dokładnie je umyć i osuszyć.

Z czym łączyć agrest?

Agrest najlepiej łączyć z innymi sezonowymi owocami, takimi jak jagody, porzeczki czy czereśnie. Szczególnie dobraną parę tworzy z truskawkami, które dodaje się często do dżemów agrestowych, aby przełamać charakterystyczną kwaskowość nutą słodyczy. Z tym duetem warto podać m.in. chipsy jabłkowe – będą świetnie smakować serwowane z sosem agrestowo-truskawkowym.

Agrest, będący gatunkiem porzeczki, jest – podobnie jak i jego kuzynki – owocem nieco pomijanym w polskiej kuchni. Nie pozwólmy jednak, aby przepisy naszych babć i mam na orzeźwiające kompoty czy soki agrestowe oraz pyszne ciasta z dodatkiem tego owocu zostały schowane głęboko w szufladzie. Jedzmy agrest zarówno w świeżej, jak i przetworzonej postaci, bo naprawdę warto.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!