Kukurydza - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie
Wyjątkowa forma podania sałatki, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Przygotuj ten zjawiskowy tort sałatkowy i zaskocz bliskich pyszną przekąską.


Qurrito — quesadilla z kurczakiem
Masz ochotę na coś szybkiego, sycącego i pełnego smaku? Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem, to idealny sposób na wprowadzenie odrobiny egzotyki do codziennego menu. Połączenie chrupiącej tortilli, soczystego kurczaka i ciągnącego się sera sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu. Sprawdź nasz przepis na bajecznie pyszne qurrito!

Sałatka meksykańska
Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem
Zupa kukurydziana to pyszne i rozgrzewające danie, które zdobyło niejeden żołądek. Sprawdź jej nową odsłonę z dodatkiem cukinii i chrupiących skwarków z boczku.


Chowder z łososiem
Wyjątkowa zupa rybna inspirowana kuchnią amerykańską, czyli chowder. Dzięki dodatkowi wędzonej papryki nabiera wyrazistości, a zabielenie mlekiem, choć niezwykłe, naprawdę dodaje smaku.


Faszerowana papryka na śniadanie
Chcecie poznać doskonałą opcję na pyszne śniadanie? Sprawdź przepis Pauli na faszerowane papryki wypełnione szynką, oliwkami, jajkami i innym dobrem! Smacznego!

Empanadas z mielonym mięsem
Wypróbujcie przepis na popularne w Ameryce Południowej pierożki empanadas. Wyrazisty, ostry smak farszu z mielonego mięsa, warzyw i przypraw w połączeniu z wyśmienitym guacamole zachwyci każdego. Do dzieła!

Nachos zapiekane z mięsem i serem
Klasyczna przekąska podczas każdego wieczoru w stylu kuchni Tex-Mex, czyli zapiekane nachos! Chrupiące, pełne smaku i ciągnącego się sera – przygotuj je na kolejne spotkanie ze znajomymi lub wieczór w rodzinnym gronie.

Zapiekane kominy z bagietek
Czy to kanapka, czy to zapiekanka? To Ty decydujesz! Wypróbuj ten przepis na szybką w przygotowaniu przekąskę lub kolację i spróbuj, jak smakują nadziewane kominy z bagietek.

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Szybka w przygotowaniu i idealna na lunch – taka jest ta sałatka. Dzięki dodatkowi słodkiej kukurydzy i wyrazistego tuńczyka zdecydowanie zachwyca smakiem.

Sałatka pieczarkowa – przepis
Sałatka z pieczarkami to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety i na wprowadzenie do niej niecodziennych składników. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na genialną sałatkę z pieczarkami, która jest równie dobra co klasyczna, świąteczna sałatka jarzynowa. Połączenie jędrnych pieczarek z kukurydzą, fasolą, jajkiem i sosem majonezowo-musztardowym to prawdziwa poezja smaków.

Tartofle Nimueny z leśnego królestwa
Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Zachęcający zapach i świeże, apetyczne składniki – taka właśnie jest sałatka z ryżem i tuńczykiem. Ten przepis to doskonały wybór wszystkich osób, które cenią sobie smaczne, a zarazem lekkie dania. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można przyrządzić sałatkę z dodatkiem tuńczyka i ryżu!

Skąd pochodzi kukurydza?
Kukurydza, należąca do rodziny wiechlinowatych, pochodzi prawdopodobnie z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej. Najbliżej jest jej do ziem Meksyku i Peru. Trudno jednak oficjalnie wskazać miejsce, w którym kukurydza urosła po raz pierwszy, ponieważ roślina ta nie występuje w środowisku naturalnym. Kukurydzę można spotkać obecnie jedynie w formie uprawnej, co znacznie utrudnia dokładne ustalenie jej pochodzenia.
Czy kukurydza jest zdrowa?
Kukurydza, będąca bardzo popularnym warzywem, jest nie tylko smaczna, ale i pełna wartości odżywczych. Z powodzeniem może stać się zatem urozmaiceniem każdej diety, pod warunkiem, że wybierzemy jej najmniej przetworzoną postać. W sprzedaży rzadko bowiem spotykamy świeże kolby kukurydzy, które są najlepszą z możliwych form jej spożywania.
Czy kukurydza konserwowa jest zdrowa?
Dużo częściej mamy do czynienia z kukurydzą konserwową, która w zasadzie w naszym jadłospisie powinna pełnić jedynie rolę dodatku. W takiej formie zawiera bowiem o wiele mniej wartości odżywczych aniżeli jej świeże ziarna. Jeśli używamy kukurydzy konserwowej, należy pamiętać, by ziarna przepłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą.
Czy kukurydza ma gluten?
Kukurydza, mimo iż zaliczana jest do grupy zbóż, nie zawiera glutenu. W związku z tym nie mają go również produkty powstałe na bazie tej rośliny, takie jak mąka czy płatki kukurydziane. Z tego też względu zarówno świeże ziarna kukurydzy, jak i artykuły zawierające je w swym składzie mogą stanowić doskonały element diety bezglutenowej.
Jakie witaminy ma kukurydza?
Kukurydza ma kilka istotnych witamin, co czyni z niej wartościowy składnik diety. Znajdziemy w niej m.in. kwas askorbinowy, biorący udział w procesach odpornościowych, regulujący ciśnienie tętnicze oraz wpływający na syntezę kolagenu. Oprócz witaminy C ziarna kukurydzy zawierają błonnik pokarmowy, redukujący ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego i zapobiegający zaparciom. Ważnym związkiem obecnym w kukurydzy, szczególnie z punktu widzenia kobiet planujących zajść w ciążę lub będących w jej pierwszych tygodniach, jest kwas foliowy. To właśnie jego rolą jest zapewnienie prawidłowego rozwoju cewy nerwowej dziecka.
Ile kalorii ma kukurydza?
Kukurydza ma dość sporo kalorii, dlatego dobrze jest spożywać ją częściej, ale w mniejszych ilościach. Dzięki temu nie odczujemy nawet, że w 100 g tego warzywa mieści się aż 110 kcal. Tak wysoka wartość energetyczna kukurydzy wynika ze sporej zawartości węglowodanów, które stanowią blisko 70% jej masy.
Ile kalorii ma gotowana kukurydza?
Gotowana kukurydza ma już nieco mniej kalorii niż jej surowa kolba, choć nadal zalicza się do produktów o sporej wartości energetycznej. W 100-gramowej porcji zawiera bowiem 86 kcal. Jeśli dbasz o linię, nie polewaj ugotowanej kukurydzy masłem!
Jak przygotować kukurydzę?
Kukurydzę warto przygotować w kilku wersjach, aby zasmakować jej pod różnymi postaciami. Równie dobrze, jak gotowana czy smażona lub prażona, może być też spożywana na surowo. Wiele osób docenia z kolei walory smakowe grillowanej kukurydzy, nadziewanej na patyczki do szaszłyków i podawanej jako dodatek do mięs. Idealną propozycją obiadową będzie zatem kurczak z dodatkiem złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Znajdzie się też coś dla smakoszy zup kremów, których kukurydza stanowi znakomitą bazę.
Jak ugotować kukurydzę?
Kukurydzę można ugotować w bardzo prosty i szybki sposób, wrzucając jej kolbę do wrzącej wody zmieszanej w równych proporcjach z mlekiem. Tak sporządzonej mieszanki nie solimy, a jedynie słodzimy odrobiną cukru. Sól wpłynęłaby w tym przypadku na twardość warzywa, dlatego możemy ją dodać dopiero bezpośrednio przed jedzeniem. Ugotowaną kolbę kukurydzy podajemy z dodatkiem masła, pieprzu i soli.
Jak długo gotować kukurydzę?
Kukurydzę trzeba gotować minimum 10 minut, w zależności od wielkości kolby oraz odmiany. Czas liczymy od momentu zagotowania się wody z warzywem. Na bieżąco sprawdzamy miękkość ziaren np. za pomocą widelca i dostosowujemy czas gotowania. Pamiętajmy jednak, aby kukurydzy nie gotować dłużej niż 15 minut.
Lubimy kukurydzę za jej brak sezonowości i słodki smak. W polskiej kuchni stanowi ona nieodłączny składnik sałatek oraz wielu dań obiadowych praktycznie przez cały rok. Kukurydzą zajadają się smakosze na całym świecie, dlatego mimo tajemniczego pochodzenia i konieczności wsparcia ze strony człowieka możemy mieć pewność, że nigdy jej nie zabraknie.