Torcik à la burrito

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • foremkę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowujemy warzywa

Cebulę i paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Krok 2: Podsmażamy wszystkie składniki

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy ją do momentu, aż się zeszkli. 

Do podsmażonej cebuli dodajemy paprykę i całość razem smażymy ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie na patelnię wrzucamy mięso oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy około 7-10 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy kukurydzę oraz fasolkę i przyprawy: paprykę słodką, przyprawę do mięs, sól i pieprz oraz sos pomidorowy.

Smażymy jeszcze całość około 3-5 minut, po czym zdejmujemy z ognia.

Krok 3: Składamy torcik 

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli mamy formę większą niż placki na burrito i chcemy, żeby torcik był stabilniejszy w trakcie pieczenia, możemy wspomóc się folią aluminiową. Rozwijamy większy kawałek folii aluminiowej i zwijamy go w pasek, tak jakbyśmy chcieli zrobić rant foremki. Dopasowujemy go w środku, tak aby średnica pasowała do wielkości placków. Na spód kładziemy tortillę, na nią 1/3 farszu i posypujemy 50 g startego sera. Czynność powtarzamy trzy razy. Wierzch torcika posypujemy pozostałym serem (50 g). Z podanych składników przygotujemy 2 torciki. 

Krok 4: Pieczemy tort

Torcik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (góra-dół) na 30 minut.

Krok 5: Podajemy danie

Upieczony torcik kroimy na 4 kawałki i posypujemy szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!