Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blachę
Krok 1: Prażymy ziarna kukurydzy
Chili ucieramy w moździerzu i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. Olej podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy kukurydzę i przykrywamy rondel przykrywką (najlepiej szklaną). Gdy ziarna kukurydzy w rondlu zaczną pękać, zmniejszamy nieco ogień. Od czas do czasu potrząsamy rondlem.
Krok 2: Przygotowujemy karmel
Na patelni stapiamy cukier z 4 łyżkami wody, aż cukier skarmelizuje się na jasnobrązowy kolor. Nie mieszamy, lecz delikatnie przechylamy patelnię w razie potrzeby.
Krok 3: Łączymy popcorn z karmelem
Popcorn wyjmujemy z rondla (niepęknięte ziarna usuwamy) i przekładamy na patelnię. Krótko obtaczamy w karmelu i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy przez chwilę, aż karmel stężeje.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Boczek pieczony
- Mini burgery
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Nuggetsy z kurczaka
- Klasyczna sałatka grecka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik pistacjowy
- Piernik świąteczny
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczona ryba po grecku
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)