Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blachę
Krok 1: Prażymy ziarna kukurydzy
Chili ucieramy w moździerzu i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. Olej podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy kukurydzę i przykrywamy rondel przykrywką (najlepiej szklaną). Gdy ziarna kukurydzy w rondlu zaczną pękać, zmniejszamy nieco ogień. Od czas do czasu potrząsamy rondlem.
Krok 2: Przygotowujemy karmel
Na patelni stapiamy cukier z 4 łyżkami wody, aż cukier skarmelizuje się na jasnobrązowy kolor. Nie mieszamy, lecz delikatnie przechylamy patelnię w razie potrzeby.
Krok 3: Łączymy popcorn z karmelem
Popcorn wyjmujemy z rondla (niepęknięte ziarna usuwamy) i przekładamy na patelnię. Krótko obtaczamy w karmelu i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy przez chwilę, aż karmel stężeje.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z kukurydzy
Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!
Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!
Grillowana kukurydza
Absolutna klasyka amerykańskiego grilla. Tego trzeba spróbować, bo danie jest proste, smaczne i bardzo zdrowe.
Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Cytryny z miodem i rumem
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
- Pikantne smoothie z kaki
- Domowe nachos
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Łopatka duszona w cydrze
- Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Bezglutenowe ciasto z daktylami
- Pieczone frytki warzywne z dipem curry
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Pesto z kolendry
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Crostini z szynką i melonem
- Trifle makaronikowe
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Pesto z liści rzodkiewki
- Pesto z rukoli
- Mundialówki
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
- Pieczona feta z warzywami
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)