Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blachę
Krok 1: Prażymy ziarna kukurydzy
Chili ucieramy w moździerzu i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. Olej podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy kukurydzę i przykrywamy rondel przykrywką (najlepiej szklaną). Gdy ziarna kukurydzy w rondlu zaczną pękać, zmniejszamy nieco ogień. Od czas do czasu potrząsamy rondlem.
Krok 2: Przygotowujemy karmel
Na patelni stapiamy cukier z 4 łyżkami wody, aż cukier skarmelizuje się na jasnobrązowy kolor. Nie mieszamy, lecz delikatnie przechylamy patelnię w razie potrzeby.
Krok 3: Łączymy popcorn z karmelem
Popcorn wyjmujemy z rondla (niepęknięte ziarna usuwamy) i przekładamy na patelnię. Krótko obtaczamy w karmelu i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy przez chwilę, aż karmel stężeje.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z kukurydzy
Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!
Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!
Grillowana kukurydza
Absolutna klasyka amerykańskiego grilla. Tego trzeba spróbować, bo danie jest proste, smaczne i bardzo zdrowe.
Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik piernikowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)