Jak śliwka w schab

Mięsno-owocowe połączenia mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Nie warto się jednak zrażać po pierwszym podejściu, bowiem tajemnicą sukcesu jest ich odpowiednie przyrządzenie oraz dobór właściwych składników i przypraw. Łączenie owoców z mięsem może dostarczyć Wam zupełnie nowych, nieznanych dotąd wrażeń kulinarnych. Warto się o tym przekonać!

Po staropolsku

Niektóre połączenia znane są w kuchni polskiej od stuleci. Kaczka z jabłkami, schab ze śliwką czy gęś z żurawiną to niemalże kwintesencja staropolskiej kuchni. Jabłka pasują świetnie również w połączeniu z wieprzowiną na przykład pod postacią żeberek z kapustą i jabłkami. Zarówno jabłka, jak i gruszki nadają się także jako farsz do indyka. Żurawina jest owocem, który sprawdzi się w połączeniu ze wszystkimi mięsami – od drobiu, przez wieprzowinę, po mięso wołowe. Podobnie szerokie zastosowanie mają suszone owoce, takie jak: śliwki, morele czy rodzynki.

Także dziczyzna jest mięsem „lubiącym” owoce. Co więcej, do dziczyzny świetnie pasują również owoce leśnego pochodzenia – jeżyny, maliny, żurawiny, jałowiec oraz jarzębina.

Odrobina egzotyki

Jeśli chcecie nadać swoim potrawom egzotyczny smak, śmiało sięgajcie po takie owoce, jak: ananas, mango, pomarańcze, limonki, figi czy nawet granaty. Świetnie smakują one w połączeniu z orientalnymi przyprawami i świeżymi ziołami. Ananas, mango oraz cytrusy doskonale sprawdzą się w towarzystwie mięs lekkich i delikatnych, jak na przykład mięso kurczaka czy ryby. Figi i granaty natomiast komponują się wyśmienicie z wieprzowiną.

A co do rybki?

Nie ma bardziej klasycznego połączenia niż ryba z cytryną. Jednak z rybami oraz owocami morza komponuje się cała gama cytrusów, szczególnie limonki oraz pomarańcze. Co powiecie na krewetki z pomarańczowym dipem? Do tłustego łososia świetnie pasuje awokado, a do ryb z grilla lekkie tropikalne owoce, jak na przykład ananas, papaja czy kiwi.

Pysznie i na topie

Łączenie mięs z owocami jest obecnie nie tylko bardzo smaczne, ale również niezwykle modne. Szefowie kuchni polecają w swoich restauracjach różne, często nietypowe połączenia smaków owocowych z mięsnymi. Do menu dań mięsnych coraz częściej trafiają takie owoce jak truskawki lub kiwi. Także w Kuchni Lidla znajdziecie wiele przepisów na dania z tej kategorii. Do dań rybnych polecamy gorąco salsę z kiwi i mango. Sałatka z grillowanym ananasem i kurczakiem również z pewnością podbije Wasze serca. Pascal dzieli się z Wami przepisami na piersi kurczaka z jabłkami oraz curry z mango, a Okrasa połączył mango z piersią indyka. Ciekawym połączeniem są także piersi gęsi z wiśniami oraz kaczka w sosie śliwkowym. To jednak nie wszystko – po więcej pysznych dań z owocową nutą zapraszamy do Kuchni Lidla! Jak widać możliwości jest wiele, dlatego warto próbować i eksperymentować w kuchni! Smaki jeszcze nieraz Was zaskoczą!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram