Gnocchi - przepisy i pomysły:

grzyb

Kluski

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Gnocchi to włoska odmiana klusek, które niekiedy bywają porównywane do polskich kopytek. Podobieństwo wynika choćby ze składników, z których mogą powstawać. Zarówno jedne, jak i drugie można bowiem przygotować na bazie ziemniaków i mąki. W rodzimym kraju gnocchi częściej jednak wytwarza się z takiego samego ciasta jak makaron. Jego lekka i elastyczna konsystencja sprawia tym samym, że gnocchi to specjał, który jest zaliczany do dań makaronowych.

Gnocchi, czyli przepis na włoski obiad

Gnocchi w przepisie podstawowym, z którym spotykamy się najczęściej, to po prostu gnocchi ziemniaczane. Jak sama nazwa wskazuje, ta odmiana włoskich klusek powstaje głównie z ziemniaków zmieszanych w odpowiedniej proporcji z mąką. Przepis na gnocchi nie jest więc skomplikowany, ale wymaga dużej precyzji i umiejętności kulinarnych. Jeśli macie zatem ochotę spróbować swych sił, to przepis na włoskie gnocchi znajdziecie również w Kuchni Lidla. Postępując zgodnie ze wskazówkami, ugotujecie smaczne kluseczki!

Gnocchi – przepisy:

Jak widać, przepisy na gnocchi mogą być wzbogacone o dodatkowe składniki, jak np. buraki, choć to oczywiście tylko jedna z możliwych opcji. Wystarczy nieco popuścić wodze fantazji kulinarnej i przyrządzić m.in. gnocchi dyniowe, szpinakowe czy nawet w wersji z mięsem – gnocchi z kurczakiem. Tak naprawdę każde z nich, czy to gnocchi z dyni, czy ze szpinakiem, będzie smaczną propozycją obiadową, jeśli tylko zadbamy o odpowiednią okrasę. A tę zagwarantuje dobry przepis na sos do gnocchi. Warto więc jadać gnocchi z dodatkiem pesto lub sosów sporządzonych na bazie pomidorów albo sera. Kuchnia Lidla w szczególności radzi skosztować gnocchi z gorgonzolą:

Niektórych połączeń kulinarnych po prostu trzeba spróbować! Do takich należą też z pewnością gnocchi ze szpinakiem i gnocchi w sosie pomidorowym.

Gnocchi – z czym podawać

Jako że istnieje wiele przepisów na gnocchi, nic dziwnego, że niektórzy zastanawiają się również, z czym podawać ten włoski przysmak. Kuchnia Lidla podsuwa m.in. pomysł serwowania gnocchi z grzybami i brukselką. A jeśli macie ochotę na danie mięsne, to gnocchi idealnie komponują się ze schabem albo gęsiną. Zresztą, sprawdźcie sami!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!