Kuchnia czeska - Pstrąg - przepisy i pomysły:

Kuchnia czeska

Ryby

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Nie ma wielu kalorii, a za to całą moc właściwości odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto zaprzyjaźnić się z pstrągiem i wprowadzić go do swojego menu!

Pstrąg  –  co  to  za  ryba?

Pstrąg  to  ryba  z  rodziny  łososiowatych.  Lubi  wody  słodkie  o  bystrym  prądzie.  Występuje  zwłaszcza  w  górnych  odcinkach  rzek.  Jest  rybą  bardzo  chętnie  hodowaną. 

Pstrąg  łososiowy  –  co  to  za  ryba?

Pstrąg  łososiowy  –  tak  potocznie  nazywa  się  pstrąga  tęczowego.  Jest  to  ryba  z  rodziny  łososiowatych.  Charakteryzuje  się  różową  lub  czerwonawą  wstęgą  wzdłuż  boku.  Kolor  mięsa  przypomina  inną  rybę  –  łososia,  stąd  taki  jego  przydomek.

Jakie  wartości  odżywcze  ma  pstrąg?

Jeśli  nie  ma  pstrąga  w  Twoim  codziennym  jadłospisie,  czas  to  zmienić!  Ryba  ta  ma  same  zalety:  bardzo  mało  kalorii  i  dużo  wartości  odżywczych.  Pstrąg  jest  źródłem  łatwo  przyswajalnego  przez  organizm  człowieka  białka.  Jest  go  w  pstrągu  prawie  tyle,  ile  w  mięsie.  Ryba  ta  pomaga  chorym  na  niedokrwistość.  Wpływa  też  doskonale  na  nasz  układ  nerwowy  –  warto  ją  jeść  w  stanach  stresu  i  depresji.  Pstrąg  zawiera  także  wiele  witamin  (z  grupy  A,  B,  D  i  E)  oraz  kwasy  omega-3.  Jest  też  pełen  drogocennych  minerałów,  takich  jak:  magnez,  fosfor,  selen,  wapń,  żelazo  czy  potas.

Ile  kalorii  ma  pstrąg  wędzony?

100  g  pstrąga  wędzonego  to  147  kalorii. 

Ile  kalorii  ma  pstrąg  pieczony  w  folii?

100  g  pstrąga  pieczonego  w  folii  to  130  kalorii.

Jak  przygotować  pstrąga?

Pstrąg  to  jedna  z  bardziej  lubianych  ryb.  Głównie  króluje  na  grillu,  podawany  np.  z  czosnkowym  masłem.  Ale  można  go  też  przyrządzić  w  domu,  usmażyć na patelni  lub  upiec w piekarniku.  Będzie  wspaniałym  bohaterem  naszego  obiadu,  z  młodymi  ziemniakami,  frytkami  z  batatów,  a  może  kaszą.  Doskonałe  będą  do  niego  wszelkiego  rodzaju  sałatki.  Podczas  świąt  ryba  ta  często  przyrządzana  jest  w  galarecie.  Osoby,  które  dbają  o  linię,  są  sympatykami  pstrąga  na  parze.  Danie  jest  szybkie,  a  przede  wszystkim  niskokaloryczne.  Jedno  się  nie  zmienia:  pstrąg  pod  każdą  postacią  smakuje  wyśmienicie!

Jak  przyprawić  pstrąga?

Pstrąga  przed  pieczeniem  można  natrzeć  ziołami:  tymiankiem,  szałwią,  bazylią.  Używa  się  do  niego  również  świeżej  natki  pietruszki,  koperku  i  czosnku.  Niezastąpiona,  jak  do  każdej  ryby,  będzie  cytryna.  Oczywiście  zawsze  sól  i  pieprz.

Ile  piec  pstrąga?

Pstrąga  pieczemy  w  180°C  przez  około  20  minut.  Przepisy  na  pieczonego  pstrąga  znajdziesz  tutaj.

Ile  minut  piec  pstrąga  w  folii?

Pstrąga  w  folii  pieczemy  20-25  minut  w  piekarniku  rozgrzanym  do  180-190°C. 

Ile  minut  gotować  pstrąga  na  parze?

Pstrąga  na  parze  przygotowujemy  ok.  20  minut.

Jak  podawać  wędzonego  pstrąga?

Pstrąg  to  ryba,  która  świetnie  smakuje  także  uwędzona. Można  ją  w  takiej  formie  podawać  do  zdrowych  kanapek,  sałatek  czy  użyć  do  zrobienia  pasty  rybnej. 

Sprawdź  nasze  przepisy  z  wędzonym  pstrągiem,  np.:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!