Kuchnia polska - Gnocchi - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gnocchi, czyli przepis na włoski obiad
Gnocchi w przepisie podstawowym, z którym spotykamy się najczęściej, to po prostu gnocchi ziemniaczane. Jak sama nazwa wskazuje, ta odmiana włoskich klusek powstaje głównie z ziemniaków zmieszanych w odpowiedniej proporcji z mąką. Przepis na gnocchi nie jest więc skomplikowany, ale wymaga dużej precyzji i umiejętności kulinarnych. Jeśli macie zatem ochotę spróbować swych sił, to przepis na włoskie gnocchi znajdziecie również w Kuchni Lidla. Postępując zgodnie ze wskazówkami, ugotujecie smaczne kluseczki!
Gnocchi – przepisy:
Jak widać, przepisy na gnocchi mogą być wzbogacone o dodatkowe składniki, jak np. buraki, choć to oczywiście tylko jedna z możliwych opcji. Wystarczy nieco popuścić wodze fantazji kulinarnej i przyrządzić m.in. gnocchi dyniowe, szpinakowe czy nawet w wersji z mięsem – gnocchi z kurczakiem. Tak naprawdę każde z nich, czy to gnocchi z dyni, czy ze szpinakiem, będzie smaczną propozycją obiadową, jeśli tylko zadbamy o odpowiednią okrasę. A tę zagwarantuje dobry przepis na sos do gnocchi. Warto więc jadać gnocchi z dodatkiem pesto lub sosów sporządzonych na bazie pomidorów albo sera. Kuchnia Lidla w szczególności radzi skosztować gnocchi z gorgonzolą:
Niektórych połączeń kulinarnych po prostu trzeba spróbować! Do takich należą też z pewnością gnocchi ze szpinakiem i gnocchi w sosie pomidorowym.
Gnocchi – z czym podawać
Jako że istnieje wiele przepisów na gnocchi, nic dziwnego, że niektórzy zastanawiają się również, z czym podawać ten włoski przysmak. Kuchnia Lidla podsuwa m.in. pomysł serwowania gnocchi z grzybami i brukselką. A jeśli macie ochotę na danie mięsne, to gnocchi idealnie komponują się ze schabem albo gęsiną. Zresztą, sprawdźcie sami!