Kluski - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!
Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart.
Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Kluski kładzione
Kluski kładzione – idealne do zupy, z dowolnym sosem, parmezanem lub ze skwarkami. A w jakiej wersji Ty lubisz je najbardziej? Przygotuj je samodzielnie! To naprawdę proste!
Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.
Knedle serowe z morelami
Złoty środek na wszelkie letnie zachcianki. Domowe knedle z morelami. Delikatne, bo z ciasta serowego, słodkie akurat tyle, żeby uszczęśliwić każdego łasucha i na tyle proste, że każdy może je sobie zrobić, gdy przyjdzie ochota.
Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
Kopytka z kasztanami i grzybami
Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!
Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!
Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
Kopytka z bułką tartą
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!
Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!
Kluski – rodzaje
Kluski to bardzo ogólna nazwa dania, które najczęściej powstaje z mąki i jajek oraz wymiennie z ziemniaków czy twarogu. Najbardziej znane są kluski śląskie, leniwe, szare, inaczej ziemniaczane, oraz lane i tzw. łyżką kładzione. Czasami ich nazwa jest uzależniona od regionu Polski. Na przykład kluski na parze nazywane są pyzami, buchtami, pampuchami, parowańcami itp. Kluski to danie typowo mączne, jednak zdarza się, że niektóre z nich wzbogaca się o nadzienie mięsne, warzywne czy grzybowe. Przykładem są kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulką, na które znajdziecie niejeden przepis. Podobnie jak na kluski kładzione, których odmianą są kluski francuskie. Oprócz klusek z mięsem często spotkacie się również z kluskami z serem, które mogą mieć różny wygląd i nazwę. Nieco rzadziej farszem stają się warzywa, choć np. kluski ze szpinakiem nie należą już do rzadkości.
Kluski – przepisy
Jeśli nabraliście apetytu na kluski, powinniście sięgnąć po przepisy Kuchni Lidla. Dzięki nim dowiecie się m.in., jak zrobić kluski śląskie z charakterystyczną dziurką i z czym najlepiej je podawać. Zresztą, spójrzcie sami!
A jeśli przez przypadek zrobicie zbyt dużą porcję klusek śląskich, to pamiętajcie, że można je mrozić. Podobnie postępuje się z innymi rodzajami tego mącznego dania.
Kuchnia Lidla podpowie wam także, jak zrobić kluski ziemniaczane, do których należą m.in. kopytka czy tzw. szaraki:
Kluski bywają też częstym dodatkiem do zup, dlatego jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, a nie kupować gotowe w sklepie, to dobrze wiedzieć, jak zrobić kluski lane. Każdy, kto wie, jak zrobić kluski kładzione, nie będzie miał problemu również z lanymi, których ciasto jest po prostu rzadsze w konsystencji. Gorzej gdy przymierzacie się do klusek drożdżowych, bo ich zrobienie to trudna sztuka. O to, jak zrobić kluski na parze, warto zapytać więc doświadczone kucharki, którymi z pewnością są wasze mamy i babcie.
A jeśli najdzie was ochota na kluski na słodko, to nie wahajcie się zajrzeć do przepisu Kuchni Lidla na pierogi leniwe z orzechową okrasą, w którym znajdziecie wskazówki, jak zrobić pyszne kluski leniwe z serem!