Kuchnia polska - Zapiekanki rybne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Przepis na zapiekankę rybną
Zapiekanka z rybą doczekała się wielu wersji i choć autorzy przepisów proponują wykorzystanie rozmaitych gatunków ryb, to najczęściej spotykanymi są łosoś, dorsz i tuńczyk. W tym towarzystwie najlepiej smakują warzywa, a w szczególności ziemniaki, dlatego zapiekanki z rybą i ziemniakami, często podawane w sosie koperkowym, stanowią znaczną większość wszystkich propozycji. Nie oznacza to oczywiście, że ziemniaki to stały składnik tego dania. Równie dobrze można przecież przyrządzić zapiekankę rybną z ryżem albo zapiekankę rybną z makaronem i warzywami jednocześnie. A jeszcze lepszą opcją, zwłaszcza dla zwolenników grzybów, będzie zapiekanka rybna z pieczarkami. Jak widać, możliwości jest naprawdę sporo. W pierwszej kolejności warto wziąć jednak pod uwagę przede wszystkim zapiekankę rybną z przepisu Kuchni Lidla:
- zapiekanka rybna z ziemniakami: cassolette z łososiem i ziemniakami lub zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- zapiekanka rybna z warzywami: dorsz z pesto pietruszkowy z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
- zapiekanka rybna z brokułami: zapiekanka makaronowa z brokułami
- zapiekanka rybna z porem: zapiekanka śledziowa z camembertem, ziemniakami i porem
Ostatnia z propozycji, dotycząca zapiekanki rybnej z porem, to specjał Bretanii, gdzie zapiekanka ze śledziem jest szczególnie popularna.
Jak zrobić zapiekankę z rybą?
Aby zrobić pyszną zapiekankę z rybą, potrzebujemy przede wszystkim świeżych składników. W zależności od przepisu, niektóre ryby przed włożeniem do piekarnika należy najpierw przesmażyć na patelni. Analogicznie postępujemy również z warzywami, które zazwyczaj wstępnie dusimy na odrobinie oleju. Oczywiście, wszystko wymaga użycia odpowiednich przypraw, które dobieramy według uznania lub zgodnie z przepisem. Po wstępnej obróbce termicznej składniki układamy w naczyniu żaroodpornym warstwowo albo mieszając wszystkie, podobnie jak w sałatkach. Pieczenie to więc w zasadzie ostatni etap przyrządzania zapiekanki z rybą.