Kuchnia polska - Zapiekanki ziemniaczane - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Gotowane, purée, a może pieczone? Jeśli ziemniaki w kuchni, to tylko w najlepszej wersji, tj. pod postacią zapiekanki ziemniaczanej. Ten sposób przyrządzenia jednych z najbardziej popularnych rodzimych warzyw jest propozycją aromatycznego dania obiadowego.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Polska kuchnia upodobała sobie w szczególności zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, na którą przepis z pozoru wydaje się banalnie prosty. I choć takie danie powinno się udać każdemu, to warto dążyć do nieco wyższego poziomu sztuki kulinarnej, przygotowując np. zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami albo zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i serem. Obie propozycje to jednak tylko początek prawdziwej uczty smakowej, którą możecie sobie przygotować, sięgając po przepis na zapiekankę ziemniaczaną z Kuchni Lidla:

Dobrze wiedzieć, w jakich kompozycjach zapiekane ziemniaki smakują najlepiej, zwłaszcza, jeśli stoimy przed wyzwaniem przygotowania zapiekanki ziemniaczanej bez mięsa. Z myślą o wszystkich wegetarianach Kuchnia Lidla proponuje więc również wegetariańskie wersje zapiekanki ziemniaczanej. Taką zapiekankę ziemniaczaną możemy przygotować np. ze szpinakiem, z pieczarkami czy z brokułami. Opcji jest mnóstwo, wystarczy tylko dobrze poszukać wśród propozycji na wegetariańską zapiekankę ziemniaczaną.

Pamiętajmy jednak, że nie tylko składniki decydują o walorach smakowych dania. Planując przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej, zastanówmy się wcześniej, jakie przyprawy wzbogacą jej smak.

Zapiekanka ziemniaczana: ile piec?

Zapiekankę ziemniaczaną najlepiej piec w przedziale 180-200 stopni Celsjusza. Wszystko, również to, ile powinno się piec zapiekankę ziemniaczaną, zależy jednak od miękkości użytych składników.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!