
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- foremkę do babki (średnica 22 cm, wysokość 10 cm)
- termorobota MC smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BUŁKĘ
Bułkę wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy, aby nasiąkła.
KROK 2: GOTUJEMY JAJKA
5 jajek wkładamy do koszyczka i razem z nim umieszczamy w naczyniu miksującym. Zalewamy 500 ml wody i ustawiamy tryb „gotowanie jaj” (średnie, na twardo) / czas: 18 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ
Cebulę wkładamy do czystego i osuszonego naczynia miksującego i ustawiamy program „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 5. Następnie wlewamy olej i zmieniamy tryb na „przypiekanie” / czas: 3 minuty / temperatura: 120°C.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MIĘSNĄ
Do naczynia miksującego dodajemy mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśniętą, rozdrobnioną bułkę oraz przyprawy: paprykę, czosnek, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / temperatura: 0°C / obroty: 4. Następnie za pomocą kopystki zgarniamy pozostałości ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy przez 30 sekund.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY FOREMKĘ
Foremkę dokładnie wykładamy plasterkami boczku tak, aby pokryły całą wewnętrzną ściankę. Połowę masy mięsnej przekładamy do foremki, na wierzchu układamy ugotowane jajka, a następnie przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Końce plasterków boczku układamy na wierzchu babki.
KROK 6: PIECZEMY BABKĘ
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C, tryb góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 60 minut.
WSKAZÓWKA! Babkę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, z ulubionymi sosami.
Zobacz podobne
przepisy
Babka ziemniaczana z boczkiem
Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!

Wieniec wielkanocny
Jaki jest wieniec wielkanocny? Pełen warzyw i kolorowy! Aby przełamać rutynę dań, które zwykle serwujemy w te święta, koniecznie wypróbuj drożdżowy wieniec i zadbaj o warzywa w diecie.

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Arancini - kulki ryżowe
- Krewetki w tempurze
- Kotlet pożarski – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mus truskawkowy
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)