Babka mięsna
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • foremkę do babki (średnica 22 cm, wysokość 10 cm)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BUŁKĘ

Bułkę wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy, aby nasiąkła.

KROK 2: GOTUJEMY JAJKA

5 jajek wkładamy do koszyczka i razem z nim umieszczamy w naczyniu miksującym. Zalewamy 500 ml wody i ustawiamy tryb „gotowanie jaj” (średnie, na twardo) / czas: 18 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ

Cebulę wkładamy do czystego i osuszonego naczynia miksującego i ustawiamy program „rozdrabnianie” / czas: 10 sekund / obroty: 5. Następnie wlewamy olej i zmieniamy tryb na „smażenie” / czas: 3 minuty / temperatura: 120°C / obroty: 1.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MIĘSNĄ

Do naczynia miksującego dodajemy mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśniętą, rozdrobnioną bułkę oraz przyprawy: paprykę, czosnek, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 30 sekund / temperatura: 0°C / obroty: 4. Następnie za pomocą kopystki zgarniamy pozostałości ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy przez 30 sekund.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY FOREMKĘ

Foremkę dokładnie wykładamy plasterkami boczku tak, aby pokryły całą wewnętrzną ściankę. Połowę masy mięsnej przekładamy do foremki, na wierzchu układamy ugotowane jajka, a następnie przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Końce plasterków boczku układamy na wierzchu babki.

KROK 6: PIECZEMY BABKĘ

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C, tryb góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 60 minut.

WSKAZÓWKA! Babkę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, z ulubionymi sosami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!