Kuchnia polska - Pancakes - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Naleśniki na śniadanie

wróć do Śniadania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Pancakes, czyli naleśniki wywodzące się z amerykańskiej tradycji kulinarnej, zaczynają coraz częściej trafiać także na polskie stoły. Choć nad Wisłą jada się je nie tylko na śniadanie, ale również na obiad, deser czy kolację, to mimo to o każdej porze dnia smakują wyśmienicie. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, to warto nadrobić zaległości. Pancakes, według standardów kuchni polskiej, przypominają nieco bardziej placki aniżeli powszechnie znane naleśniki.

Pancakes – co to jest?

Charakterystycznym składnikiem pancakes jest środek spulchniający, taki jak proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy drożdże, który powoduje, że amerykańskie naleśniki zwiększają objętość podczas smażenia. Tym właśnie różnią się od tradycyjnej polskiej wersji tego przysmaku. Jeśli więc nie wiecie dokładnie, jak zrobić pancakes, to zajrzyjcie do Kuchni Lidla, w której znajdziecie mnóstwo inspiracji zaczerpniętych wprost z Ameryki.

Pancakes z bananów

Jedną z propozycji Kuchni Lidla są pancakes z bananami. I bynajmniej nie chodzi tutaj wyłącznie o pancakes z bananem, który pełni rolę jedynie dodatku do placka tuż po usmażeniu, ale konkretnie o pancakes przygotowane z bananów. Zgodnie z przepisem na bananowe pancakes owoce te dodaje się bowiem do ciasta, dzięki czemu nabiera ono słodkiego smaku i nie wymaga użycia cukru. Spróbujcie koniecznie!

Pancakes ­– przepisy

Typowo amerykańskie pancakes przyrządzane są na mleku, jednak równie dobrze można je zastąpić innym napojem mlecznym. Spotkacie się więc z przepisami na pancakes z maślanką czy kefirem. Wszystkim tym, którzy zamiast pancakes na maślance czy na kefirze preferują jednak wersję dietetyczną tej potrawy, polecamy spróbować pancakes wg przepisu fit. W takim przypadku pancakes często są przyrządzane na jogurcie, a zamiast mąki pszennej dodaje się płatki owsiane lub inny rodzaj mąki. Tym sposobem można uzyskać pancakes owsiane albo np. pancakes z mąki kokosowej. Kuchnia Lidla z listy przepisów fit poleca w szczególności pancakes szpinakowe z owocami i syropem klonowym.

Smakosze owocowych dodatków docenią z kolei pomysły Kuchni Lidla na pancakes z borówkami czy też pancakes z jabłkami wg przepisu na bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!