Kuchnia włoska - Mintaj - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Czy mintaj jest zdrowy?
Mintaj, jak każda ryba, jest godnym polecenia składnikiem odżywczym ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Choć w porównaniu z innymi przedstawicielami swojego gatunku nie ma ich zbyt dużo.
Czy mintaj ma ości?
Mintaj zalicza się do ryb o małej liczbie ości, co w szczególności powinno ucieszyć rodziców, którzy zamierzają podać tę rybę swoim dzieciom. Jeśli chcemy zmniejszyć prawdopodobieństwo znalezienia ości podczas jedzenia, to najlepiej kupić po prostu filet lub paluszki rybne z mintaja.
Ile kalorii ma mintaj?
Mintaj to ryba niskokaloryczna, dlatego jej spożywanie zaleca się w szczególności osobom na diecie odchudzającej. W 100 g świeżego płata mintaja znajdują się tylko 92 kalorie, a jeśli pokusimy się o ugotowanie go na parze, to zmniejszymy jego kaloryczność nawet do 73 kalorii. Tak korzystny bilans energetyczny wynika głównie z niskiego poziomu tłuszczów, które zawiera.
Jakie witaminy ma mintaj?
Mintaj jest źródłem witamin B6, B12, PP. Zawiera również składniki mineralne, takie jak fosfor i selen.
Jak przyrządzić mintaja?
Mintaja można przyrządzić na wiele sposobów. Ryba ta nadaje się do smażenia, gotowania, duszenia, pieczenia, a nawet faszerowania. Serwowana z różnego rodzaju sosami i salsami będzie znakomitą przekąską, a podana z ziemniakami, kaszą czy ryżem stanie się smakowitym daniem głównym. Równie dobrze sprawdzi się jako składnik gulaszy, zapiekanek, a nawet lasagne.
Jak przyprawić mintaja?
Mintaj, jak na rybę przystało, potrzebuje porządnej dawki cytryny, dzięki której pozbędziemy się ewentualnego morskiego zapachu, a przy okazji zapobiegniemy kruszeniu się ryby. Ponadto mintaja najlepiej przyprawić pieprzem, solą i tymiankiem, a do całej tej kompozycji smakowej warto na koniec dodać jeszcze kilka kropel oliwy z oliwek.
Jak usmażyć mintaja?
Mintaja smażymy podobnie jak inne ryby. Przygotowujemy panierkę – obtaczamy rybę w jajku, mące i bułce tartej (właśnie w takiej kolejności). Płaty ryby smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem, najlepiej na oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Temperatura smażenia nie powinna być ani zbyt niska, ani zbyt wysoka. Optymalnie jest więc smażyć mintaja na średnim ogniu, co zapewni powolne i równomierne zrumienienie skórki na złoty kolor.
Jak długo smażyć mintaja?
Mintaja smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony. W międzyczasie sprawdzamy stopień zrumienienia i kontrolujemy temperaturę smażenia, aby uniknąć przypalenia lub przywierania panierki ryby do patelni. Zwróćmy też uwagę, aby czas smażenia dostosować do grubości fileta. Rybę smażymy do momentu, aż skórka nabierze z obu stron złotobrązowego odcienia.
Jak upiec mintaja?
Mintaja możemy również upiec w piekarniku. Potrzebujemy w tym celu naczynia żaroodpornego albo folii aluminiowej i blaszki. Rybę przyprawiamy i układamy w naczyniu lub zawijamy w folię i rozkładamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i wkładamy filet na środkowy poziom. Dla urozmaicenia polecamy również spróbować mintaja zapiekanego po grecku, który może być podany zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jak długo piec mintaja?
Jeśli zdecydujemy się zapiekać mintaja w naczyniu żaroodpornym, to czas pieczenia powinien wynosić 25-30 minut. W przypadku folii aluminiowej cały proces warto podzielić na 2 etapy. Na początku pieczemy całego mintaja owiniętego w folię przez 15 minut. Po tym czasie uchylamy nieco folię i dopiekamy rybę jeszcze ok. 10 minut.
Polska kuchnia uwielbia mintaja. Najbardziej przypadł nam do gustu w postaci smażonego fileta. To szybki i smaczny pomysł na obiad. Warto jednak poszerzać nieco wiedzę kulinarną i urozmaicać sposoby jego przygotowania, zmieniając choćby rodzaj panierki. Polecamy więc skosztować mintaja w płatkach owsianych albo w sezamie.