Kuchnia włoska - Tuńczyk - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.
Czy tuńczyk jest zdrowy?
Tuńczyk to ryba, którą warto jadać, aby dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, przede wszystkim kwasów omega-3. Jest również godna polecenia ze względu na dużą zawartość witamin, w szczególności witaminy A, D oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak potas, fosfor czy selen. Tuńczyka warto więc włączyć do tygodniowego jadłospisu.
Czy tuńczyk z puszki jest zdrowy?
Tuńczyk z puszki może być sprzedawany w kilku rodzajach zalewy, tj. w wodzie, w oleju oraz w sosie własnym. Biorąc pod uwagę najkorzystniejszą wersję dla organizmu człowieka, powinniśmy wybierać tuńczyka w sosie własnym. Ryba ta jest sama w sobie dosyć tłusta, więc dodatkowa porcja oleju jest zbędna. Dobrze jest również sprawdzać skład procentowy zawartości puszki, który może różnić się w zależności od producenta. Wysokiej jakości produkty na pierwszym miejscu wśród wymienionych składników powinny uwzględniać mięso z tuńczyka, a dopiero później rodzaj zalewy.
Czy tuńczyk jest kaloryczny?
Tuńczyk nie jest rybą kaloryczną, dlatego stanowi pożądany składnik diety osób dbających o linię. Nie dość, że zawiera mało kalorii, to na dodatek dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, które zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Ile kalorii ma tuńczyk?
Świeży tuńczyk ma 108 kalorii w 100 gramach, tym samym zaliczany jest do ryb mających dość niską wartość energetyczną. Dzięki temu możemy zajadać się nim bez obawy o nadmierny przyrost masy ciała.
Ile kalorii ma tuńczyk w puszce?
Tuńczyk w puszce, w zależności od zalewy, ma od 116 do blisko 200 kalorii. Wartość ta różni się nie tylko rodzajem oleju, który został użyty do sporządzenia zalewy, ale również proporcją pozostałych składników wypełniających puszkę. Najlepszą opcją dla osób, które liczą kalorie, jest wybór tuńczyka w wodzie.
Ile kalorii ma tuńczyk w sosie własnym?
Tuńczyk w sosie własnym ma 103 kalorie w 100 gramach. Jeśli mamy możliwość, wybierajmy taką właśnie wersję tuńczyka w puszce, ponieważ jest ona najkorzystniejsza dla naszego organizmu.
Ile białka jest w tuńczyku?
W świeżym tuńczyku jest ok. 25 g białka w 100-gramowej porcji ryby.
Czy tuńczyk jest tłusty?
Tuńczyk, będący rybą morską, jest z pewnością bogatszy w tłuszcze aniżeli gatunki słodkowodne. Jednak w swojej kategorii klasyfikowany jest jako ryba posiadająca średnio tłuste mięso, z zawartością tłuszczu w granicach od 4 do 7%. Oczywiście, w przypadku tuńczyka w oleju wartość tego składnika jest wyższa, dlatego w postaci konserwowej lepiej jadać go w sosie własnym albo w wodzie.
Czy tuńczyk jest lekkostrawny?
Świeży tuńczyk jest lekkostrawny, więc bez obaw mogą się nim zajadać osoby z problemami natury żołądkowo-jelitowej. Oczywiście, im więcej dodatków towarzyszy rybie, tym więcej pracy ma nasz układ pokarmowy. Z uwagą przyglądajmy się zatem, w jakiej kompozycji kulinarnej spożywamy mięso z tuńczyka.
Jak przygotować tuńczyka?
Warto sprawdzić, jak przygotować tuńczyka, aby delektować się jego smakiem. Ryba ta może być serwowana na wiele sposobów, choć do najpopularniejszych należy z pewnością jej konserwowa postać. Niemniej warto wziąć pod uwagę także wędzenie czy marynowanie tuńczyka, a wielbicielom sushi należy polecić również spożywanie go na surowo. Najchętniej tuńczyk jest mimo wszystko dodawany do sałatek albo smażony w formie steku na patelni. Rzadziej decydujemy się na pieczenie tej ryby, chyba że stanowi akurat składnik pizzy.
Jak upiec tuńczyka?
Tuńczyka można również upiec w piekarniku. Świeży filet należy najpierw odpowiednio przyprawić, opcjonalnie układając na nim niewielkie kawałki masła, a następnie zawinąć rybę w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Tuńczyka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 30 minut.
Jak usmażyć stek z tuńczyka?
Aby usmażyć stek z tuńczyka, kluczową kwestią jest wybór odpowiedniego kawałka ryby oraz czas poświęcony na jego wysmażenie. Najlepsze steki uzyskamy z plastrów tuńczyka mających ok. 2 cm grubości. Po zamarynowaniu steku przekładamy go na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Stek z każdej strony smażymy maksymalnie 3 minuty, jeśli chcemy uzyskać średnio wysmażoną rybę. Steki krwiste powinny spędzić na patelni nieco mniej czasu. Podajemy je z plasterkami cytryny.
Czym przyprawić tuńczyka?
Tuńczyka najlepiej przyprawić przygotowaną wcześniej aromatyczną marynatą, na którą składają się oliwa, sól, pieprz kolorowy oraz rozmaryn. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i posmarować nimi obie strony steku z tuńczyka, a następnie odstawić na 15 minut do przegryzienia się smaków.
Jak jeść tuńczyka z puszki?
Wiele osób z pewnością zastanawia się, jak jeść tuńczyka z puszki, aby był smaczny. Najczęściej spożywamy go bez żadnych dodatków i nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele przez to tracimy. Co zatem można przyrządzić z tuńczyka w puszce? Polecamy wszelkiego rodzaju sałatki, dania makaronowe, a nawet pizze i farsz do pierogów. Do tuńczyka z puszki możemy też dodać kilka innych składników, które stworzą idealny lunchbox do pracy lub szkoły.
Czy tuńczyka z puszki można smażyć?
Tuńczyka z puszki można nawet smażyć, co stanowi wstępny lub główny etap obróbki termicznej, jakiej poddajemy tę rybę. Jest to pierwszy etap przygotowywania zapiekanki albo kotletów. Równie dobrze tuńczyka z puszki możemy usmażyć i dodać jako farsz do omletów lub spaghetti.
Co zrobić z tuńczyka w oleju?
Jeśli nie wiecie, co zrobić z tuńczyka w oleju, to koniecznie zainspirujcie się przepisami, które znajdziecie w Kuchni Lidla. Oto i one:
- Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
- Pizza cztery pory roku
- Pizza al tonno
- Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
- Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Jaki tuńczyk do sałatki?
Tuńczyk do sałatki zawsze powinien pochodzić z zalewy w sosie własnym. Ważne też, aby wybierać rybę w kawałkach, a nie rozdrobnioną, której smaku w ogóle nie poczujemy po połączeniu z innymi składnikami. Taka ryba będzie stanowić każdorazowo pyszny dodatek do ekspresowej sałatki z awokado czy sałatki w stylu panzanella.
Pomimo niekwestionowanej popularności tuńczyka w polskiej kuchni nadal najczęściej wykorzystujemy jego konserwową postać. Świeże płaty tuńczyka nie są powszechnie dostępne, co może być głównym powodem tak sporadycznego przyrządzania z niego steków. Warto jednak znaleźć punkt handlowy oferujący świeże ryby, wybrać odpowiedni kawałek tuńczyka i cieszyć się bogatym pod względem smakowym oraz odżywczym posiłkiem.